Κύριε Διευθυντά,

 

Κατοικώ στη Μυτιλήνη και τώρα που άνοιξε ο καιρός άρχισα με την οδοιπορική παρέα μου να περπατάω στην περίμετρο του Κάστρου, αφού έτσι κι αλλιώς είναι η μόνη διαδρομή που κάπως δεν κινδυνεύεις από μηχανάκια κι αυτοκίνητα.

Όπου εκεί, απέναντι από τα σπίτια του κάτω Κάστρου, μετά το χαμάμ στον έξω Πύργο, βλέπουμε κίνηση, άντρες να μπαινοβγαίνουν με μπιτόνια για να προμηθευτούν νερό. Μέσα στον Πύργο διάφορες κατασκευές με μια μπλε τέντα να τους προστατεύει, σακούλες με πράγματα να κρέμονται πάνω στα τείχη και παπούτσια κρεμασμένα απ’ τα κορδόνια. Μετανάστες κατοικούν και εκεί. Κάναμε μια μικρή έρευνα λοιπόν για το τι συμβαίνει και μάθαμε πως το χειμώνα έβγαινε ντουμάνι καπνού από κει για να ζεσταθούν οι άνθρωποι.

Απευθυνθήκαμε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και είχαμε την απάντηση από τον κ. Προϊστάμενο πως έχουν κάνει αλλεπάλληλα έγγραφα στην Αστυνομία, τα οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Η ίδια η υπηρεσία καθαρίζει συνεχώς ό,τι πετάνε ή ό,τι αφήνουν. Έχουν εκδιωχθεί κάποιες φορές, μας είπε ο Προϊστάμενος, αλλά έρχονται πάλι.

Εγώ τώρα ερωτώ ως πολίτης αυτού του τόπου και αγρίως φορολογουμένη. Θα μας υποχρεώσουν οι αρμόδιοι να ανεχτούμε καταλήψεις κτηρίων όπως είναι η ΚΙΦΑ, το Χαϊτόγλου, το παλιό στρατιωτικό πρατήριο δίπλα στη ΔΕΗ, το Κολυμβητήριο, όπως και από άλλες ομάδες κτήρια σαν το Μπίνειο, το Χατζηγιάννειο κατά καιρούς. Αν πάω να στήσω ένα αντίσκηνο εγώ μέσα στο Κάστρο για να παραθερίσω, θα μου το επιτρέψουν; Είναι ο καιρός που όλο και κάποιος τουρίστας θα εμφανιστεί να περιηγηθεί στο Κάστρο. Θα αφήσουν οι υπεύθυνοι να θαυμάσουν τους μετανάστες με τις σακούλες μέσα στον Πύργο;

Κύριοι της Αστυνομίας, παρακαλούμε πολύ κάνετε αυτό που πρέπει, αφενός για να πάνε αυτοί οι μετανάστες στις δομές με τις αρμόζουσες συνθήκες διαβίωσης και αφετέρου για να αποκτήσουμε κι εμείς οι κάτοικοι μια κάποια κανονικότητα στη ζωή μας σ’ αυτό το νησί.

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Βάσω Καζλάρη