Από τον Τάκη Ιορδάνη, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ε» για την πρωτοβουλία πολιτών που με τη μορφή συλλογής υπογραφών ζητούν το σπάσιμο του Δήμου-τέρατος, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, στην οποία διευκρινίζει και τονίζει τις προθέσεις της σχετικής κίνησης, με τις υπογραφές και τη διακήρυξη που τις συνοδεύει. Η επιστολή-παρέμβαση Ιορδάνη έχει ως εξής:

 

Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

 

Όταν η αδράνεια παγιώνει «ες αεί» μια κατάσταση και η όλη υπόθεσή της μετατρέπεται σε έλος στασιμότητας, χωρίς καμία ροή, χωρίς κανένα πια δυναμικό της όποιας κίνησης, αντιστοίχως μ’ αυτό που ατυχώς συμβαίνει στο νησί μας μετά την άνωθεν επιβολή του «Μυτιληνοκεντρισμού» του επιβληθέντος διά του απολυταρχικού όρντινου της «Καλλικρατείου Αρχιτεκτονικής», με τη δημιουργία του Δήμου-τέρατος Λέσβου, και έρχεται να αναταράξει αυτό το έλος μια κάποια κίνηση,

- πρώτον, τη χαιρετίζεις, εφόσον βέβαια πιστεύεις στο σκοπούμενό της και δεν είσαι εναντίον αυτού,

- δεύτερον, δεν την «τσουβαλιάζεις» με γενικότερα σχετικά θέματα, τα οποία επί χρόνια ουδέν ατυχώς αποτέλεσμα έφεραν σχετικώς,

- τρίτον, δεν την παρουσιάζεις ως κίνηση έχουσα αξία «κώνωπος επί κέρατος βοός»,

- τέταρτον, δεν την παρουσιάζεις ως κίνηση ασπόνδυλη, χωρίς αρχή και χωρίς αρχές,

- πέμπτον, αποφεύγεις να δείξεις ότι πιστεύεις πως η κίνηση αυτή από μόνη της εκ του μηδενός κινείται (αντίθετα προς τους νόμους της φύσης), χωρίς τη δράση, τον ιδρώτα και την ικμάδα της ψυχής του κάποιου ή των κάποιων που μόχθησαν και μοχθούν γι’ αυτήν και που ξέρετε ότι γιγαντούται οσημέραι, και τέλος,

- έκτο, θεωρώ ακόμη ότι εγκαρδιώνεις με τον τρόπο σου, επαναλαμβάνω εφόσον κι εσύ πιστεύεις αυτό που η διακήρυξη της κίνησης αυτής με σαφήνεια σηματοδοτεί.

Τέλος, ο συντάκτης της δημοσίευσής σας στο φύλλο του αγαπητού μου «ΕΜΠΡΟΣ» (που με τιμά με την εδώ και χρόνια παραχώρηση στήλης του -την από μένα ονομασθείσα «Αιολίας λόγος»-) της 19ης τ.μ., πολύ φοβούμαι ότι τίποτα απ’ αυτά δεν έκανε. Αντιθέτως…

Κλείνοντας, επίτρεψέ μου να βάλλω μια σειρά στα εκ μέρους του «ατάκτως ερριμμένα» σχετικά, ως ακολουθεί:

- Η κίνησή μας δεν έχει κανένα στίγμα κομματικό. Είναι κίνηση πολιτών που προσπαθούν να σπάσουν τις αδράνειες έξι ολοκλήρων βασανιστικών γι’ αυτούς χρόνων εκ της «Καλλικρατείου αρχιτεκτονικής» και τη δημιουργία του Δήμου-τέρατος Λέσβου.

- Η κίνησή μας δεν είναι «πρωτοβουλίες από τις απόκεντρες δημοτικές ενότητες», αλλά κίνηση πολιτών-δημοτών απ’ όλη τη Λέσβο, από τα χωριά μας αλλά και την ίδια τη Μυτιλήνη (στις 19 τ.μ. δεν είχαν ακόμη κατατεθεί οι υπογραφές κατοίκων της Μυτιλήνης με την 5η επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό, που πρωτοκολλήθηκε την 21.11.2016).

- Η κίνησή μας δεν έχει «φορείς πρωτοβουλίας», αλλά μόνο άτομα που έχουν τη συναντίληψη που εκφράζεται από την υπογραφόμενη διακήρυξή μας.

- Ως ο επικεφαλής της κινήσεως αυτής, θέλω να δηλώσω ότι δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με το γραφόμενό του: «Σύμφωνα με τους φορείς αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία βέβαια έχει και στο παρελθόν διεκδικήσει την κατάργηση του υπάρχοντος Δήμου Λέσβου».

Τέλος, για την κίνησή μας αυτή, που αισίως αριθμεί μετά και τις υπογραφές και κατοίκων της πρωτεύουσας πάνω από 2.000 μέλη και έχει την τάση και ροπή αυξημένου και ανοδικού δυναμικού, δεν υπάρχει πισωγύρισμα και δηλώνουμε πως θα συνεχίσει τον ωραίο αγώνα που ξεκινήσαμε από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι να έχουμε (όπως γράφουμε στη διακήρυξή μας) στα χέρια μας το ΦΕΚ του σπασίματος του Δήμου τέρατος Λέσβου.

Τούτο δε, όχι έτσι και ως έτυχε, αλλά γιατί «ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ».

Περαίνων, ευελπιστούμε να βάλετε την παρούσα στην ίδια θέση και να προβάλλατε αυτή κατά πώς κάνατε με το κείμενο του συντάκτη σας, το οποίο αποτέλεσε την αιτία του παρόντος.

 

Με πατριωτική αγάπη

και εκτίμηση,

Τάκης