Η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Λέσβο ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουνε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται όσο δεν αντιμετωπίζονται και δεν δρομολογούνται λύσεις και μέτρα που βελτιώνουν καταστάσεις και δημιουργούν προσδοκίες ανάκαμψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο νησί για να... θερμάνει το πολιτικό κλίμα και να ζητήσει και από τη γωνιά αυτή της πατρίδας μας εκλογές, χωρίς όμως να δεσμευτεί για τίποτα, θεωρώντας ότι τυχόν υποσχέσεις του θα εκλαμβάνονταν ως παροχολογία και εύκολος λαϊκισμός, απ’ τα οποία εμφανίζεται να έχει πάρει... διαζύγιο!

Όμως, οι δεσμεύσεις ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού, όπως εμφανίζεται απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις, όταν απαντούν σε δίκαια αιτήματα, όπως είναι για παράδειγμα η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, και σε αναγκαίες παρεμβάσεις για να σταθεί μια χειμαζόμενη οικονομία και κοινωνία, που έχει να διαχειριστεί πέρα από την οικονομική κρίση και την προσφυγική, δεν είναι λαϊκισμός, αλλά υποχρέωση ενός κυβερνήτη που πολιτεύεται με υπευθυνότητα.

Επειδή οι προηγούμενοι και οι παλαιότεροι πολιτεύτηκαν τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» χωρίς καμιά αναστολή, δεν σημαίνει ότι οι επίδοξοι κυβερνήτες θα έχουν «λευκή επιταγή», χωρίς δεσμεύσεις για τα έργα και τις προτεραιότητές τους.

Στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε ως τόπος δεν αρκούν πλέον οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια, ούτε και η κριτική στα κακώς κείμενα των σημερινών κυβερνώντων, αυτά η κοινωνία τα γνωρίζει πολύ καλύτερα, γιατί βιώνει η ίδια τις επιπτώσεις τους. Απαιτεί, όμως, να ακούσει πειστικά επιχειρήματα που θα εκπέμπουν ρεαλισμό και θα δημιουργούν προσδοκίες ότι και σε τοπικό επίπεδο μπορεί να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε από τις επαφές και τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού, ούτε κάτι συγκεκριμένο ακούστηκε από τη δημόσια παρέμβασή του από το δημοτικό θέατρο που να συγκίνησε ακόμη και το κομματικό ακροατήριό του.

Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτομάτως που θα αλλάξει ο «ένοικος» του Μαξίμου όλα θα διορθωθούν ως διά μαγείας. Να γιατί επιβάλλεται η Λέσβος να επικοινωνήσει τα ώριμα και ρεαλιστικά «θέλω» της και να απαιτήσει δεσμεύσεις από εκείνους που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας και του τόπου μας από τώρα και όχι κατόπιν εορτής.

«Ε»