Ενώ οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τις απέναντι ακτές στη Λέσβο δεν σταματούν παρά την κακοκαιρία και οι εντάσεις στο κέντρο της Μόριας δεν έχουν σταματημό, κυρίως από τους Βορειοαφρικανούς που ζητούν απεγνωσμένα να φύγουν από το νησί, οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν άμεσα.

Και αυτό γιατί τοποθετεί τις πολυπόθητες μαζικές μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα κατά τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης, ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται και οι αποχωρήσεις λόγω ασύλου κινούνται με ρυθμούς χελώνας, δημιουργώντας μια κατάσταση έτοιμη να εκραγεί με την πρώτη αφορμή. Μάλιστα, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου όλοι οι μετανάστες που διαμένουν και στα νησιά θα έχουν φύγει από τις σκηνές και θα διαμένουν σε ειδικά κοντέινερ, που αυτήν την περίοδο τοποθετούνται στα κέντρα φιλοξενίας.

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Μουζάλας αυτά που λέει τα θεωρεί επιτυχίες, αλλά το βέβαιο είναι ότι κάθε άλλο παρά τέτοιες είναι, αφού το μεν αίτημα της αποσυμφόρησης δεν μπορεί να περιμένει το... Πάσχα, η δε στέγαση σε κοντέινερ άργησε πάρα πολύ, αφού ο χειμώνας είναι εδώ και αισθητός εδώ και εβδομάδες και σίγουρα δεν ξεκινά στις 15 του Γενάρη που θα είναι «έτοιμο» (;) το Υπουργείο, το οποίο πάλι -απ’ ό,τι φαίνεται-... αιφνιδιάστηκε από τον καιρό!

Η πρόσφατη πάντως έκκληση του δημάρχου Σπ. Γαληνού προς τον κ. Μουζάλα να αναλάβει τις ευθύνες του και αυτός και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές, γιατί η κατάσταση στο νησί βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες, δεν φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως μια προειδοποίηση που πρέπει να ταρακουνήσει τους κυβερνώντες για να κάνουν το κάτι παραπάνω και όχι να το παραπέμψουν για... μετά, με ό,τι αυτό σημαίνει. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι για τη διαχείριση του προσφυγικού εξακολουθούν να κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς, αρνούμενοι να κατανοήσουν ότι οι καταστάσεις δεν μπορούν να περιμένουν άλλο ούτε τον Απρίλιο, ούτε το Μάιο «για να φάνε τριφύλλι», ούτε και το... μοιραίο, που αναπόφευκτα μπορεί να συμβεί όσο τα πράγματα παραμένουν σε στασιμότητα και εκνευριστική αδράνεια.

Η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει ανεξέλεγκτη, αφού πλέον πολλοί πρόσφυγες και κυρίως μετανάστες παραμένουν εκτός οργανωμένων δομών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους ,αλλά και τους κατοίκους του νησιού, που υποχρεώνονται να συμβιώνουν με αυτές τις καταστάσεις και να τις ανέχονται, τη στιγμή που η υπεύθυνη Πολιτεία περί άλλων τυρβάζει! Επιτέλους, ας κάνουν κάτι τώρα, γιατί τον Απρίλιο, όπου υπόσχεται την αποσυμφόρηση ο Μουζάλας, είναι... αιώνας ,που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

«Ε»