Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Άρθρα

 • Περί εξουσίας λόγος (Μέρος Α΄)

  Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Αριστοτέλης, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως σημασία δεν έχει το πολίτευμα, αλλά αυτοί που το εκπροσωπούν. Γι’ αυτό πάντα οι αρχαίοι φιλόσοφοι ζητούσαν ένα πρότυπο ηγεμόνα, άρχοντα ή ηγέτη. Έτσι ο Ισοκράτης τονίζει πως οι πολίτες θα ζουν καλά σε οποιοδήποτε πολίτευμα, αν την εξουσία κατέχουν οι πιο ικανοί και αυτοί που πρόκειται να φροντίσουν για τα δημόσια πράγματα με τον πιο δίκαιο και άριστο τρόπο (Παναθηναϊκός 132-133), ενώ ο Πλάτων γράφει πως ο άρχοντας πρέπει να άρχει με «επιστήμην και αρετήν» και σύμφωνα με τους νόμους (Πολιτικός 302 e 10).

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (και πάλι)

  Αυτό που συμβαίνει στο χώρο της εκπαίδευσης στη χώρα μας, είναι εκπληκτικό! Σε αντίθεση με τους άλλους τομείς στους οποίους οι μεταρρυθμίσεις «καρκινοβατούν», στο χώρο της εκπαίδευσης, αυτές «πέφτουν βροχή»! Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά και από υπουργό σε υπουργό ακόμη και της ίδιας κυβέρνησης.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Μια σταγόνα αυτοδιοικητικής και οικονομικής Ιστορίας της Λέσβου στα 1548

  Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο «Η Λέσβος τον 16ο αιώνα» του Κωνσταντίνου Ε. Καμπουρίδη, έφερε στο φως ένα πλούτο γεωγραφικών και ιστορικών στοιχείων για το νησί μας, δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να μελετήσει το μεταφρασμένο στη λατινική γραφή, οθωμανικό κατάστιχο (φορολογικό) απογραφής του 1548 (εποχής Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή).

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Συμβολή στη γεωλογία της Λέσβου

  Σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες μου, η περιοχή του κεντρικού τμήματος της Λέσβου (Αγιάσος, Πολιχνίτος, Βασιλικά, Αχλαδερή, Βρίσα, Ασώματος, Αμπελικό, Σταυρός, Λάμπου Μύλοι, Αρχαία Πύρρα κλπ.) και το τμήμα νοτίως της Μυτιλήνης (Λουτρά) παρουσιάζει ιδιαίτερες γεωλογικές γεωχημικές συνθήκες, σχετιζόμενες με τη χημική σύσταση των γεωλογικών σχηματισμών (υπερβασικά και βασικά ηφαιστειακά - υποηφαιστειακά πετρώματα).

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Πώς θα ξεφύγουμε από την εθνική κακομοιριά μας;

  Όλοι γνωρίζουμε ότι ως χώρα υστερούμε σε κάθε τομέα σε σύγκριση με τον αναπτυγμένο κόσμο: υγεία, παιδεία, κρατικές λειτουργίες, δημόσιες υποδομές και παροχές και ό,τι άλλο βάλλει ο νους μας. Αυτήν την κατάσταση όχι μόνο δεν καταφέραμε να την ανατρέψουμε με την προσφερθείσα οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη τα τελευταία 35 χρόνια, αλλά και επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Τουρκική προκλητικότητα - Ελληνικές υποχρεώσεις (Bolge’nın Kabadayı)

  Σχεδόν καθημερινά παρακολουθούμε στα ΜΜΕ, την αναπαραγωγή επιθετικών και αναθεωρητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, οι οποίες συνοδεύονται από αναλύσεις εγχώριων ειδημόνων για την πιθανότητα επίθεσης εκ μέρους της Τουρκίας, σε κάποιο ή κάποια από τα ελληνικά νησιά. Χθες ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό αν θα επιχειρήσει κατάληψη των 18 ελληνικών νησιών, που κατά την τουρκική ερμηνεία των Διεθνών Συνθηκών, κατέχει «παράνομα» η χώρα μας.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Μουζάλας, οι μεταπτώσεις του και η αναζήτηση λύσης

  Ήταν το περσινό καλοκαίρι, την εποχή της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όταν μου τηλεφώνησε γνωστός Αντισσαίος, με ενεργή παρουσία στα κοινά του νησιού, να με ρωτήσει πώς βλέπω το «συγχωριανό» του υπηρεσιακό υπουργό, που εκείνον τον καιρό είχε αναλάβει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και μάλιστα σε ένα πόστο πολύ κρίσιμο και πολύ απαιτητικό, ειδικά εκείνη τη χρονική περίοδο που μόνο στη Λέσβο είχαν εγκλωβιστεί μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και προσπαθούσαν να φύγουν.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (1)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Μουζάλας είναι πλέον το «πρόβλημα» και όχι η λύση

  Στην αρχή της εβδομάδας που αύριο τελειώνει και με αφορμή τα διαδραματιζόμενα στη γειτονική Χίο με τους πρόσφυγες, γράφαμε στην πρωτοσέλιδη άποψη του «Ε»: «Τα έκτροπα των τελευταίων ημερών που αναστάτωσαν τη γειτονική Χίο στέλνουν μήνυμα και στη Λέσβο ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα υπαρκτά προβλήματα και εκκρεμότητες που χρονίζουν και στο δικό μας νησί σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού, τότε τα χειρότερα να αναμένονται. Δεν θέλουμε να γίνουμε “μάντεις κακών”, αλλά μερικά πράγματα είναι αναπόφευκτα να συμβούν αν συνεχιστεί αυτή η κυβερνητική αναβλητικότητα, που σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το... χαλάκι»!

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η ατελής δημοκρατία

  Βέβαιος είμαι ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα παραμείνει πολιτικά συμμέτοχος και μετά την 20η Ιανουαρίου 2017. Έχει συνειδησιακή και ηθική υποχρέωση να στηρίξει με το κύρος του, εκείνους, που υπό τη νεοφασιστική διοίκηση, θα υποστούν διώξεις και θα καταστούν και τυπικά πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρόσφυγες, μετανάστες, αφροαμερικάνοι, ομοφυλόφιλοι, «περιθωριακοί» του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, θα νιώσουν στο πετσί τους για τα καλά την κοινωνική, ταξική και φυλετική εξουσιαστική επιβολή.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Στη μνήμη του πατέρα μου

  Αύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής της Βρίσας τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του πατέρα μου Στέλιου Μανώλα που «έφυγε» από τη ζωή κυριολεκτικά πλήρης ημερών, στα 99 του χρόνια!

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ανάδειξη των θερμοπηγών Πολιχνίτου για τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

  Ένας άλλος φυσικός πόρος που είναι άφθονος στη Λέσβο λόγω της Μειοκαινικής ηφαιστειακής δραστηριότητας και της με αυτήν συνδεδεμένης υψηλής ενθαλπίας, είναι τα γεωθερμικά ρευστά που εκδηλώνονται με τη μορφή επιφανειακών θερμοπηγών και στο βάθος με τη μορφή γεωθερμικών υδροφορέων. Η χρήση των γεωθερμικών ρευστών είναι διπλή: 1) για θεραπευτικούς σκοπούς λόγω των ιδιαίτερων φυσικοχημικών παραμέτρων και 2) για την παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και για θέρμανση.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Μετά την οικονομική - τουριστική κρίση στο νησί… τι;

  Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των αρμοδίων του νησιού και την κατάθεση των απόψεων τους όσον αφορά στο τι έφταιξε στον τουριστικό τομέα -θαλάσσιο και χερσαίο- και τι θα πρέπει να γίνει τώρα.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

  Να το πούμε παιδιάστικο «σκανταλιό»;; Να το πούμε. Με τούτα και με τ’ άλλα να ‘μαστε στα «επείγοντα» του «Βοστανείου» Μυτιλήνης μια Τετάρτη κατά τις επτά το απόγευμα. Μαζί και η πεντάχρονη μικρούλα μας με δυνατούς πόνους στο δεξί χεράκι. Το ότι είχε αρχίσει να αλλοιώνεται η όψη του αγκώνα «δεν άρεσε» στους ήδη ιδεασμένους γονείς.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Το αναγκαίο κυβερνητικό αφήγημα του Μητσοτάκη

  Η τακτική του «ώριμου φρούτου» αποδείχθηκε αποτελεσματική στην ελληνική πολιτική σκηνή τις προηγούμενες δεκαετίες, όσο υπήρχαν δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση περίμενε υπομονετικά να καρπωθεί τα οφέλη από τη λαϊκή οργή για την κυβερνητική ανικανότητα, δίνοντας μόνο μερικές αόριστες υποσχέσεις δίκην κυβερνητικού προγράμματος.

  ΣΧΟΛΙΑ (1)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Ιάκωβος Μάγερ πέθανε δύο φορές: Μία στο Μεσολόγγι και μία στη Μυτιλήνη!

  Έγραφε ο Ιάκωβος Μάγερ, λίγο πριν την έξοδο του Μεσολογγίου, όπου και αυτός βρήκε το θάνατο μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες και φιλέλληνες για την ελευθερία της Ελλάδας, ότι «η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Προφανώς όμως αυτό δεν ισχύει για όλους όσοι εξαιτίας του Μάγιερ και μερικών άλλων, ζουν σήμερα σε ελεύθερο κράτος.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Απλή, διαφανής και δόλια

  Ένα χρόνο μετά την παρ’ ολίγον ρευστοποίηση της οικονομίας με το μοιραίο δημοψήφισμα του 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα επανέρχεται με ένα σχέδιο ρευστοποίησης της πολιτικής. Η σκοπιμότητα νομοθέτησης της απλής αναλογικής, είναι απλή, διαφανής, και απολύτως δόλια.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων στην κοινωνία;

  Το 2011 έγραψα ότι η κρίση δημιουργήθηκε επειδή κυριάρχησαν στην Ελλάδα τα επαγγέλματα των «μη εμπορεύσιμων» κλάδων, αυτών δηλαδή που απευθύνονται μόνο στην εσωτερική αγορά και δεν κινδυνεύουν από διεθνή ανταγωνισμό. Κατασκευαστές και τραπεζίτες, δικηγόροι και ιατροί, έμποροι και φαρμακοποιοί, υπάλληλοι υπουργείων και ΔΕΚΟ, συγκρότησαν έναν συνασπισμό εξουσίας που απαιτούσε εγγυημένα περιθώρια κέρδους, μισθούς πέρα από την παραγωγικότητα, συντάξεις υψηλότερες από τις εισφορές, τεχνητή ζήτηση για άχρηστες υπηρεσίες.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Λάθος στο λάθος...

  Μία από τις αρετές της πολιτικής, που κινδυνεύει πια να εκλείψει από το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, είναι η αυτοκριτική. Πολιτικοί αρχηγοί στο παρελθόν έγιναν σε μια μέρα ηγέτες, όταν τόλμησαν να παραδεχθούν το λάθος τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Καλύτερα εντός, παρά εκτός...

  Είναι αλήθεια ότι η δυσαρέσκεια για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν διάχυτη πριν από το Brexit. Όχι μόνο από τους αντιευρωπαϊστές και τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά και από εκείνους που θεωρούνται και δηλώνουν ευρωπαϊστές. Άλλωστε, η δική τους άποψη για την Ενωμένη Ευρώπη έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία από την άποψη των δηλωμένων αντιπάλων της. 

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Πέντε παρατηρήσεις για το δημοψήφισμα

  Οπως κάθε σημαντικό γεγονός, έτσι και η απόφαση της πλειοψηφίας του βρετανικού εκλογικού σώματος να επιλέξει την αποχώρηση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σύνθετο γεγονός, ανοιχτό σε αντικρουόμενες ερμηνείες, κάποιες από τις οποίες είναι εξόφθαλμα άστοχες. Θα περιοριστώ σε πέντε παρατηρήσεις.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages