Χρονογράφημα

 • Το Gucci φόρεμα

  Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να μην παραχωρήσει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ως πασαρέλα για την επίδειξη μόδας γνωστού ιταλικού οίκου μόδας, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους: Πρόκειται ίσως για τη μοναδική απόφαση που λαμβάνεται τον τελευταίο καιρό από δημόσιο φορέα, η οποία τυγχάνει καθολικής αποδοχής, ή τουλάχιστον εναντίον της οποίας ελάχιστοι ψίθυροι ακούγονται.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Λίγες σκέψεις για τη χειμωνιάτικη πολιτιστική έκρηξη…

  Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, ένας μήνας εκδηλώσεων (15 Ιανουαρίου - 15 Φεβρουαρίου 2017) στη Μυτιλήνη, τόσο πλούσιος, ποιοτικός και πρωτόγνωρος για μια μικρή επαρχιακή πόλη στην καρδιά του χειμώνα, που νομίζω ότι αξίζει να πούμε δυο λόγια.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ποιος φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ;

  Μπαίνω στον πειρασμό. Οι ετικέτες στα κυρίαρχα μίντια άλλωστε εναλλάσσονται η μια μετά την άλλη: κόκορας, άλφα-αρσενικό, νάρκισσος, κοινωνιοπαθής, σεξιστής κ.ο.κ., τη στιγμή που προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, από τον Πάπα μέχρι τη Μαντόνα, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους βλέποντάς τον κύριο Τραμπ να εφαρμόζει με την αυτοπεποίθηση του CEO του Θεού την προκλητικά ωμή πολιτική του.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ένας άγιος υπό αμφισβήτηση…

  Στον απόηχο της γιορτής του, έπιασα τον εαυτό μου να αναλογίζεται αν υπάρχει ο «μεγάλος έρωτας». Η απάντηση δύσκολη. Αν φυσικά κάποιος αντέχει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Όσο μεγάλος κι αν είναι ένας έρωτας, τελειώνει… Ακόμη κι αν συνεχίζεται η σχέση! Δεν ξέρω τι είναι εκείνο που κάνει για κάποιο διάστημα ένα πρόσωπο τόσο σημαντικό για κάποιο χρονικό διάστημα κι ύστερα ξαφνικά όλα αλλάζουν, ο ίδιος άνθρωπος φαίνεται τόσο μα τόσο ξένος!

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έζησε το μήνα του μέλιτος στο Σκαμνούδι Λισβορίου

  Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ και εγγονός του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄, παντρεύτηκε στη Λέσβο, στις 27-7-1441, την Αικατερίνη Γατελούζου, κόρη του ηγεμόνα της Λέσβου Δορίνου Γατελούζου, εγγονή του Φραγκίσκου Β΄ και δισέγγονη του Φραγκίσκου Α΄, ο οποίος στις 17-7-1355 παντρεύτηκε στη Λέσβο τη Μαρία Παλαιολογίνα, αδελφή του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄, δηλαδή την αδελφή του παππού του Κωνσταντίνου και προγιαγιά της Αικατερίνης.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ζόρια και κουνήματα…

  Είναι από εκείνες τις εβδομάδες που παρακαλάς να τελειώσουν και εκείνες μοιάζουν ατέλειωτες. Τη μία ζόρικη μέρα, μια δεύτερη, ακόμη πιο ζόρικη, ακολουθεί. Όσο πλησιάζει το τέλος της εβδομάδας, τόσο το φως που περιμένεις να φανεί στο βάθος του τούνελ, αργεί, και καταλαβαίνεις ότι κάπου εδώ το παιχνίδι πάει να χαθεί ολοσχερώς.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Στη γιορτή του Ερυθρού Σταυρού, τμήματος Καστελίου

  Ένα ταλάντεμα των νευραπολήξεων της καρδιάς μου, σκέψεις, πολλές σκέψεις μαζωμένες στο νου, που κατρακυλούσανε ως τα τρίσβαθα της ψυχής μου και αποφασιστικά βήματα, τούτο το γνώριμο κι αιχμηρό αίσθημα ευθύνης του ομιλητή, με οδήγησε στο κόσμημα της περιοχής, το Τσατσαρωνάκειο πολιτιστικό πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς Κισάμου Χανίων.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Αλκυονίδες

  Ξεμύτισαν πολύ δειλά, σηκώνοντας βαριά στρώματα από χιόνι και πολλούς βοριάδες, ήρθαν να λιώσουν τον πάγο μέσα και δίπλα μας, να θερμάνουν την ψυχή μας, παράλληλα με το φυσικό αέριο και να μας θυμίσουν να χαμογελάμε. Γιατί σε μια χώρα ηλιόλουστη δύσκολα χαμογελάς, όταν ο καιρός τρίζει τα δόντια του.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Δύο Δαφιώτες Μπεκήρ Αγάδες μνημονεύονται στο Πλωμάρι

  Στην εικονιζόμενη εντοιχισμένη μαρμάρινη οθωμανική επιγραφή του 1818, πάνω από τη βρύση του πλάτανου της εισόδου της αγοράς του Πλωμαρίου, μνημονεύονται δύο Μπεκήρ Αγάδες της γηγενούς εξισλαμισμένης οικογένειας των Δαφίων της Καλλονής, ο Εμπού Μπεκήρ Αγάς και ο γιος του, ο Χατζή Μπεκήρ Αγάς.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Το Ημερολόγιο της Νίκης

  Κάθε Χριστούγεννα, είναι καθιερωμένο το μεσημεριανό γεύμα στο φωτεινό σπίτι της φίλης μου, Νίκης Ελευθεριάδη. Χάρη σ’ αυτό και σε κάτι μαθήματα Γερμανικών, έμαθα να παρκάρω στα Εξάρχεια. Όποτε περνώ την εξώπορτα, ένας κόσμος καλλιτεχνικός με υποδέχεται: σκηνογραφίες, πίνακες, κεραμικά, φωτογραφίες, παλιά έπιπλα, δυνατά χρώματα, όλα ταιριασμένα με την ιδιαίτερη πινελιά μιας ζωγράφου, που έμαθε να ζει καλλιτεχνικά. 

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Θοδωρής

  Η χήρα μάνα μου, Οκτώβρη του 1946, από το νησί πήγαινε εμένα και ένα απ’ τ’ αδέρφια μου, οχτώ κι εννιά χρονώ, στην Αθήνα. Στο «Μιαούλης» ανταμώσαμε το ψυχογιό της, Δημητρό, φαντάρο.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ενδοστρέφεια

  Την περασμένη βδομάδα χιόνισε. Απόγευμα Δευτέρας, λεπτές νιφάδες γέμισαν τη ζακέτα μου, μόλις άνοιξε η πόρτα του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να θυμίζω χιονάνθρωπο πριν φτάσω στην είσοδο της πολυκατοικίας, μόλις πενήντα μέτρα απόσταση. Ως το βράδυ, το έστρωσε: καθόμουν στο τζάμι, με το καλοριφέρ στο φουλ και κοιτούσα το χιόνι να πέφτει και να σκεπάζει τα πάντα. Χαλαρά. Μόλις είχε ανακοινωθεί ότι την επόμενη μέρα τα σχολεία θα παρέμεναν κλειστά κι επομένως είχα στη διάθεσή μου ένα ωραίο απόγευμα και ένα ακόμη ωραιότερο πρωινό, χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση!

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Σοβαροί πολιτικοί, ποιοι;

  Λίγο - πολύ όλοι μας ετούτο μονολογούμε ή και λέμε αγανακτισμένοι, πως όλοι οι τελευταίοι πολιτικοί ρέκτες ή και κατακτητές της εξουσίας στον τόπο μας, έδειξαν μια ασύστολη ασυνέπεια και ψευδεπίγραφη συνθηματολογία ώσπου να αναρριχηθούν στην εξουσία και να απολαύσουν την πολυπόθητη πολυθρόνα.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Απέναντι του βουνού

  Το κέντρο της Αθήνας κρύβει πάντα μικρές ευχάριστες εκπλήξεις, από κείνες που σε ζεσταίνουν μέσα στο κρύο και κάνουν την καρδιά σου να ζωντανεύει, όταν απολαμβάνεις την ομορφιά της τέχνης και συνάμα ξεχειλίζεις από τις αναμνήσεις σου. Εκείνο το σκοτεινό απόγευμα κατηφορίσαμε με μια φίλη, την Αγίου Κωνσταντίνου και τρυπώσαμε στο φιλόξενο εκθεσιακό κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, να γλιτώσουμε από το κρύο που μας πιρούνιαζε και να επισκεφτούμε την πρόσφατη έκθεση ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου, που ονομάζεται «Απέναντι του βουνού», λίγο πριν το ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ήρθανε τα Φώτα, τότε...

  Ξέρεις, τα πλούτη μας στο Σφηναράκι είναι λίγα αλλά σπουδαία και για να ξεκαθαρίσω ευτύς τη θέση μου, σου εμπιστεύομαι φίλε μου και συμπατριώτη, πως δεν είναι οι δραχμές τότε, μηδέ και τα ευρώ σήμερα. Όοχι! Το μεγάλο αγαθό μας, είναι πως αφήνουμε το ρολόι σε μιαν άκρη και μετά το ψάχνουμε.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

  Η τελευταία εργάσιμη του παλιού χρόνου, με βρήκε ανάμεσα στους πρώτους, που συνωστίστηκαν, χαράματα, έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να προλάβουν τις προθεσμίες για την αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας. Έξι το πρωί, μέσα στην παγωνιά, ενώ η ανάσα μου άχνιζε, όπως ο διπλός ελληνικός που κρατούσα, βρέθηκα να ανταλλάσσω αστεία, να κάνω επιτόπιο ελαφρό τροχαδάκι, για να ζεσταθώ, χωρίς να χάσω τη σειρά μου.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η ζωή και τα έργα τ’ Γιαννέλ’ (Β΄ μέρος)

  Όπως είπαμε και στο προηγούμενο σημείωμα, ο Γιάννης είναι καλό παιδί και κυρίως καλός νοικοκύρης. Μια από τις αδυναμίες του, είναι το χωριό. Του αρέσει πολύ το χωριό αν και ζει και «δουλεύει» στη Μυτιλήνη. Έτσι πολλά πρωινά οι χωριανοί τον βλέπουν να περιποιείται το μπαχτσέ του, τις κότες και τα λίγα προβατάκια που διατηρεί.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Απολογισμός

  Από παιδί κρατούσα ημερολόγιο. Αυτό φυλλομετρώ την παραμονή κάθε καινούργιου χρόνου, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό. Μετά από χρόνια κατέστρωσα έναν κατάλογο με όσα πρέπει να έχει μια χρονιά, για να αξίζει μια θέση στις αναμνήσεις μας. Λέει περίπου ότι απαιτείται να περιέχει αλλαγές στην καθημερινή πραγματικότητα, αναθεωρήσεις στον τρόπο που θυμόμαστε το παρελθόν και ισχυρές συγκινήσεις. Ευχάριστες ή δυσάρεστες δεν έχει καμία σημασία.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages