Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Παρα...θέσεις

 • Κουτσή σαρανταποδαρούσα…

  Τι είναι αυτό που κάνει πολλά «τικ» και ένα «τακ», ρωτούσε ένα ανέκδοτο των παιδικών μας χρόνων· η κουτσή σαρανταποδαρούσα, ήταν η απάντηση και ξεκαρδιζόντουσαν οι μικροί. Στη χώρα μας, όπου ο πολιτικός λόγος επιμένει στην αφέλεια της παιδικότητας, το ανέκδοτο παραμένει διαχρονικά επίκαιρο.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Αλήθεια… μιλφέιγ

  Όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, ένας σημαντικός πολιτικός άνδρας είχε καταφύγει στον ευγενή σαρκασμό για να συμπυκνώσει τα πάθη και τις αιτίες του ελληνικού δράματος: «η Ελλάς δεν είναι Κράτος… είναι ιδέα». Βιώνοντας το καθημερινό θέατρο του παραλόγου, αποπειρώμαι να τον επεκτείνω: γι’ αυτό ως γνωστόν, λέω, «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, σήμερα απλώς… αργοπεθαίνει…».

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Οι 50 αποχρώσεις της Αλήθειας...

  Σε τι χρησιμεύει η Αλήθεια; Το ερώτημα αυτό, που ανέκαθεν καταπονεί το φιλοσοφικό νου μαζί με τη Γνώση και την Πρόοδο, αναδύεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια· όχι μόνον ως θεμελιώδες ζήτημα της αναλυτικής φιλοσοφίας ως κορυφαίας των Επιστημών, αλλά ως ζητούμενο της καθημερινής πορείας μας. Η πρόσληψη του Κόσμου και οι αναπαραστάσεις της ζωής, των ρόλων και των σχέσεών μας ουσιαστικά εδράζονται στις απαντήσεις που προσφέρονται και που υιοθετούμε και για τη φυσική πραγματικότητα γύρω μας και για τις άυλες διαστάσεις της ύπαρξης.

  ΣΧΟΛΙΑ (1)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κήρυξ διάλυσης...

  Φίλε Αναγνώστη, ζητώ τη συμπάθειά σου... αλλά να (!), βαρέθηκα αυτό το καθεστώς σιωπηλής εθελοδουλείας στην κατάπτωση κάθε αισθητικής, κάθε Ήθους, κάθε ίχνους επάρκειας λογικής στην καθημερινή ζωή μας. Είδατε την τελευταία συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες της «διαπλοκής» στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, αυτής «που γέννησε την κρίση»; Είδατε αυτό το στιλ «κουτσαβακισμού» και ένδειας επιχειρημάτων να καταλήγει στο ότι η διαπλοκή στη χώρα είναι το δάνειο 300.000 ευρώ σε περιφερειακή εφημερίδα;

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Αντιγόνη, εκ νέου...

  Όταν ο Σοφοκλής ανέθεσε στο Χορό να απαγγείλει «Πολλά τα φοβερά, αλλά τίποτα πιο φοβερό από τον άνθρωπο δεν υπάρχει...», έθεσε τα θεμέλια του δυτικού πνεύματος σε μιαν ακλόνητη συνέχεια αξιών, από τη Θήβα του 440 π.Χ. έως τη «Θήβα» του 21ου αιώνα. Η τραγική Αντιγόνη είναι πολιτικό έργο, ίσως η δίδυμη συμπλήρωση του Επιτάφιου του Περικλέους. Θέτει τη βάσανο των επιλογών του ατόμου έναντι του Νόμου, Θείου ή ανθρώπινου.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Της Κυριακής τα Βήματα...

  Ας μου συγχωρεθεί ο έντονα προσωπικός τόνος των παρακάτω αναμνήσεων και συναφών συναισθημάτων. Κι αν υπερβαίνω τα εσκαμμένα της ιδιωτικότητας σε μια φιλόξενη εφημερίδα, είναι ίσως επειδή η περιρρέουσα χυδαία κατάσταση έχει πια εισβάλει, αδίστακτα, στον ατομικό χώρο. Το συλλογικό πιέζει αφόρητα το ατομικό, που με τη σειρά του δεν επιζητά να γενικευθεί, αλλά ίσως να εξηγεί μικρο-ανθρώπινες στάσεις κι αξιολογήσεις ώστε να διαφύγει από το βαρύ αίσθημα του πνιγμού, στην κυματώδη θάλασσα της τρέχουσας ανοησίας.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Annus horribilis

  Πρόκειται για μια νεο-λατινική έκφραση που σημαίνει «φοβερό» ή «καταστροφικό» έτος, σε αντίθεση με την αρχική έκφραση annus mirabilis, δηλαδή το θαυμάσιο ανάλογό του. Λέγεται ότι η πρώτη κατασκευή του σχετίζεται με τον αντικληρικαλισμό της ΙΙΙ Γαλλικής Δημοκρατίας, όταν χαρακτηρίσθηκε λογοτεχνικά το έτος, οπότε υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το «Αλάθητο του Πάπα» και οι σκοτεινές εξουσιαστικές προεκτάσεις του.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Μεγαλοπρεπής αναχρονισμός...

  Μπαίνουμε σε μια χρονιά ακραίας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, διεθνώς, που δύσκολα θα μας αφήσει ανεπηρέαστους στην εμμονική οπισθοδρομική αναπόληση μας, των «μεγαλείων» που παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Για όσους επιθυμούν να σκέπτονται στοιχειωδώς στρατηγικά, ο Τσίπρας, ως ιστορικό πολιτικό επεισόδιο, έχει «τελειώσει», και το πώς θα διαχειρισθεί την πολιτική κατάρρευση του, ενδιαφέρει μόνον ως προς τις ευρύτερες συνέπειες στη διεθνή θέση της Ελλάδας.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ευχή για το 2017...

  Οι Άγγλοι έχουν ένα παλιό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι». Όση προτεστάντικη Ηθική κι αν εκφράζει η ρήση, περικλείει μια σοφία που παραπέμπει στο ελληνικό πολιτισμικό αίτημα του «μέτρου». Ίσως είναι η μόνη ευχή που δεν πρέπει να φοβόμαστε, ίσως τουναντίον να οφείλουμε να την επικαλούμαστε στεντορείως ως εθνική πλέον ανάγκη: είναι η επέλευση και εμπέδωση του «μέτρου» στην ατομική και συλλογική μας ζωή. Επειδή το «μέτρο» δεν είναι μόνον ζήτημα αισθητικής· είναι πρωτίστως προϊόν του ορθού λόγου και επίγνωσης συνθηκών και ορίων.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η σημαία στο Λούνα Παρκ του τρόμου...

  Ο Ένας τον παρουσίασε προεκλογικά ως τον μικρό Αλέξη που είχε ιδεολογικό βαβά στο αριστερό χεράκι του και παίζει με το τραινάκι του. Κι ο Άλλος τον αποκάλεσε «καλόκαρδο μπούλη» με τον οποίο έχει ιδεολογικές διαφορές, αλλά εκείνο που μετρά είναι ότι είναι καλό παιδί.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Gastroenteritis effect

  Εύχομαι να μην το έχετε διαπιστώσει προσωπικά, αλλά σέρνεται μια καραμπινάτη γαστρεντερίτιδα. Τίποτα το ανησυχητικό πλην της έντονης κακουχίας, ναυτίας και ζάλης καθώς και των δυσάρεστων εξωθητικών συμπτωμάτων που συνήθως προκαλεί. Ατυχώς την άρπαξα και «κουκουλωμένος» άκουγα τις ειδήσεις από τη Δευτέρα που μας πέρασε -πολλές και σημαντικές- χρησιμοποιώντας την τηλεόραση σα ραδιόφωνο περίπου. 

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ή ταν ή επί τας...

  Μετά την Ομιλία των Αθηνών, ο Πρόεδρος Ομπάμα ολοκλήρωσε την πολιτική του παρακαταθήκη απονέμοντας τα «Προεδρικά Μετάλλια της Ελευθερίας», σε πολίτες που προσέφεραν στις ΗΠΑ -και τον κόσμο- την Ειδοποιό Διαφορά στην αξία των πράξεων και επιδόσεων.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ψοφοδεής επαρρρρχιωτισμός

  Την αποκάλεσαν «Ωδή στη Δημοκρατία», την αξιολόγησαν ως «πολιτική παρακαταθήκη», τής απέδωσαν το χαρακτηρισμό της ιστορικής και εμβληματικής: η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, σίγουρα εγγράφεται πλέον στη χορεία των μνημείων του πολιτικού Λόγου· κι η μελέτη της θα απασχολήσει για χρόνια πολλά, την πολιτική επιστήμη αλλά και την τέχνη της ρητορικής, αναπόσπαστα δεμένη με τη γλώσσα του σώματος, την αύρα και το χάρισμα του φυσικού εκφωνητή της.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Γράμμα στον κυρ Βασίλη...

  Πάνε καμιά 20αριά χρόνια, κυρ Βασίλη, που δε σου έχω στείλει γράμμα για να σου ζητήσω «δώρο» για το τέλος του χρόνου. Άλλωστε και τότε, το έκανα σαν παιχνίδι μαζί τα μικρά -τότε- παιδιά μου, που σε γνώριζαν αφηγηματικά ως ένα παχουλό καλοσυνάτο παππού, με κόκκινα ρούχα και σκούφο και μια παχιά άσπρη γενειάδα, αλλά και με την παραξενιά να μπαίνεις στα σπίτια από τις καμινάδες χωρίς να είσαι διαρρήκτης -τουναντίον- ή να κυκλοφορείς με οικολογικό όχημα.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κβαντοπολιτική

  Φαίνεται αληθές: από τη στιγμή που αποφασίσαμε συλλογικά ότι η απλή και προσβάσιμη σε όλους, ερμηνεία του κόσμου δε θα γίνεται με εργαλεία τη γλώσσα και τους αριθμούς, ως απαιτεί η λογική, χρειαζόμαστε κάποιου άλλου είδους ειδική γνώση και μέθοδο για να εξηγήσουμε τις περιπέτειες μας.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Οι μυρωδιές της Μύρινας...

  Ήμουν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λήμνο, για την ημερίδα των Νησιωτικών Επιμελητηρίων. Παρουσιάσθηκε το έργο τους υπέρ της ανάπτυξης των νησιών, συνταυτιζόμενο χρονικά με τα σεβαστά επιτεύγματα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πεδίο της δημιουργίας και διάθεσης νέων και καινοτόμων προϊόντων.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Γέφυρες...

  Οφείλω να το ομολογήσω: εδώ και καιρό, έχω σταματήσει να παρακολουθώ τις ειδήσεις και, ειδικότερα, τις μεταδόσεις από το Κανάλι της Βουλής. Θεωρώ δε ως άκρως «πολιτική» την επιλογή μου, αρνούμενος να διαθέσω χρόνον και εαυτό στις ορέξεις άκρως απογοητευτικών ανθρώπων και διαδικασιών.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Θύμησες...

  Η μεγάλη Ιστορία γράφεται σε βάθος χρόνου όταν καθίσταται εφικτή η αξιολόγηση των γεγονότων ως συνέχεια στη διαδρομή του. Κι εμφανίζονται και κατεστημένες απόψεις και ιδεολογικά φορτισμένες ερμηνείες και αναθεωρήσεις της, στην αέναη προσπάθεια της ανθρώπινης νόησης να περιγραφεί η καταγωγή και η σύνδεση του σήμερα με το απομακρυσμένο χθες.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages