FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πρόσφυγες
- 05|08|2017 20:22

 

Τη Δευτέρα στο Δημαρχείο Μυτιλήνης θα τελεστεί ο πρώτος πολιτικός γάμος προσφύγων, του Μαχμούτ και της Αμάνι από τη Συρία. Οι ίδιοι είχαν αρραβωνιαστεί τον περασμένο Μάρτιο στον Καρά Τεπέ και είχαν τελέσει θρησκευτικό γάμο, ο οποίος όμως δεν έχει νομική ισχύ, είναι περισσότερο εθιμοτυπικός, όπως εξήγησε στο «Ε» ο δικηγόρος Βασίλης Κερασιώτης.

Μάλιστα, ο κ. Κερασιώτης, διευθυντής της Οργάνωσης «HIAS Ελλάδος», ήταν ο συνήγορος της 20χρονης Αμάνι, που κατόρθωσε με απόφαση Ειρηνοδικείου, όπως αποκλειστικά έγραψε το «Ε», να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και να δοθεί έτσι η απαιτούμενη άδεια από το ληξιαρχείο του Δήμου Λέσβου.

Ο 23χρονος Μαχμούτ από τη Νταρά της Συρίας κι η 20χρονη Αμάνι από το Ντεριζόρ της Συρίας γνωρίστηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Εγκλωβισμένοι στο νησί, ο πρώτος έναν χρόνο κι η δεύτερη έξι-επτά μήνες, αγαπήθηκαν και ανήμερα της πρώτης ημέρας της Άνοιξης, παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο. Πλέον η Αμάνι είναι έγκυος και έπρεπε να αποδείξει στο ληξιαρχείο για να πάρει την άδεια γάμου ότι είναι άγαμη, αλλά και να προσκομίσει ληξιαρχική πράξη γέννησης. Όμως, όπως γράψαμε, ούτε η Πρεσβεία στην Αθήνα λειτουργεί ούτε η ίδια μπορούσε να φέρει μαζί της τέτοια έγγραφα ξεκινώντας το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη για να αποφύγει τον πόλεμο. Εν τέλει, το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης τον περασμένο Ιούλιο έκανε δεκτή την αίτηση τής 20χρονης και ορίστηκε και ο γάμος στο Δημαρχείο για την ερχόμενη Δευτέρα.

 

 

Κατηγορία Υγεία
- 05|08|2017 19:20

Το παράρτημα Μυτιλήνης του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη για το σχέδιο του νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας κάτω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Νατάσα Τσακυρίδη ανέφερε στο «Ε» ότι ο Σύλλογος αντιτίθεται στα ποσοστά αναπηρίας που αποδίδονται στο σχέδιο του νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας στα άτομα με Νόσο του Crohn, Ελκώδη Κολίτιδα και όσα από αυτά τα άτομα έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

«Απαιτούμε την αναγνώριση της σοβαρότητας της Νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας και της αρνητικής επίπτωσης που έχουν στη ζωή των πασχόντων», προσθέτει και εξηγεί σε σχέση με το σχέδιο ότι:

- Αντιμετωπίζει τις ΙΦΝΕ ως ένα απλό κρυολόγημα.

- Όλοι οι ασθενείς με ΙΦΝΕ που βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης (και όχι ίασης) αντιμετωπίζονται ως σχεδόν υγιείς, παρόλο που η ύφεση είναι αποτέλεσμα συνεχούς και μακροχρόνιας λήψης ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, συνεχώς εξετάσεων και συνεχούς παρακολούθησης από τους θεράποντες ιατρούς τους, ενώ κανένας ειδικός δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα επέλθει η επόμενη έξαρση.

- Όλοι οι ασθενείς με ΙΦΝΕ που βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης (και όχι ίασης) χάνουν τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμΕΑ, με αποτέλεσμα να παύουν της ειδικής μεταχείρισης που χαίρουν τα ΑμΕΑ από το κράτος μας σε διάφορους τομείς, όπως η πρόσβαση σε προγράμματα εργασίας για ΑμΕΑ, σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε ειδικές εκπτώσεις στις ΔΕΚΟ, επιδόματα πρόνοιας κ.ο.κ.

- Όλοι οι ασθενείς με ΙΦΝΕ που έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μερικής ή ολικής τμήματος του λεπτού ή του παχέος τους εντέρου αντιμετωπίζονται ως άτομα που έχουν κάνει μια επέμβαση αισθητικής με ελάχιστες επιπτώσεις στον οργανισμό τους.

- Δεν συνυπολογίζονται στα ποσοστά αναπηρίας η αρνητική επίπτωση των ΙΦΝΕ στην καθημερινότητα των ασθενών και την ικανότητά τους να συμμετέχουν ως ενεργοί πολίτες.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|08|2017 18:45

Από αύριο Κυριακή 6 Αυγούστου έως την Παρασκευή 18 Αυγούστου, η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, αρχοντικό «Χαλίμ Μπέη», φιλοξενεί τη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας «Εγώ και η Κωνσταντινούπολη», στα αυριανά εγκαίνια της οποίας θα παραβρίσκονται 100 Τούρκοι καλλιτέχνες αλλά και ο εγγονός του Χαλίμ Μπέη Ζαν Ελγκίζ.

Λόγω της αδελφοποίησης με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Ελγκίζ, ένα δωμάτιο της Δημοτικής Πινακοθήκης θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της οικογένειας Χαλίμ Μπέη, αλλά και στο μουσείο σύγχρονης Τέχνης. Με έκτακτη εισήγηση, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου αποφάσισε να βραβεύσει τον κ. Ελγκίζ ως πρέσβη του νησιού.

«Θα τον βραβεύσει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και είναι ένας τίτλος που νομίζω ότι αξίζει σε αυτόν τον άνθρωπο για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει για τη Λέσβο τα τελευταία χρόνια. Νιώθει Μυτιληνιός και είναι Μυτιληνιός, η οικογένειά του έχει ρίζες 500 και πλέον χρόνων, η οικογένεια Κουλαξίζηδων και προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να ενισχύσει το νησί», μας λέει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης. Παράλληλα, αναφέρεται στον Σύλλογο Φίλων Μυτιληνιών που έχει συγκροτήσει τους τελευταίους μήνες ο κ. Ελγκίζ στην Κωνσταντινούπολη. «Πρόκειται για επιφανείς ανθρώπους, όχι μόνο οικονομικά εύπορους, αλλά ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες που προβάλλουν τη Λέσβο. Μάλιστα, βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να συμπεριληφθεί και η Μυτιλήνη ως ένα κομμάτι της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο», προσθέτει.

Επί τρεις μήνες, λοιπόν, ένα τεράστιο πολιτιστικό γεγονός διεθνώς θα φιλοξενεί έργα της Μυτιλήνης και αντίστοιχα ένα έργο της Μπιενάλε θα βρίσκεται εδώ, στη Δημοτική Πινακοθήκη την ίδια περίοδο, από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες: «Ben Istanbul», έκθεση φωτογραφίας Τούρκων καλλιτεχνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χαλίμ Μπέη», εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 6 Αυγούστου στις 20:30, ώρες έκθεσης 08:30-14:30 και 19:00- 22:00, είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

 

Και βιβλιοπαρουσίαση

 

«Μικρές καθημερινές ιστορίες»

 

Οι εκδόσεις «Βακχικόν» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων της Μαρίας Σαμαρτζή-Παπαδοπούλου «Μικρές καθημερινές ιστορίες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλίμ Μπέη της Μυτιλήνης, την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 στις 21.00 μ.μ.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Λέσβου «Λεσβιακό Καλοκαίρι 2017». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ήρα-Ειρήνη Κουρή, φιλόλογος, και ο Στρατής Βλαστάρης, πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ», ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου Θέμις Χατζηλάμπρου και Εύα Γιαννίκου. Τη βραδιά θα συνοδεύσουν μουσικά η πιανίστρια Νίκη Κεραμέκη και ο βαρύτονος Μιχάλης Ψύρρας.

Η Μαρία Σαμαρτζή-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στα Λουτρά της Μυτιλήνης και σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Εργάστηκε επί χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και συμμετείχε σε πολλές έρευνες κυρίως σε θέματα υγείας και γυναικών. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και σε γυναικεία θέματα προσκαλεσμένη φορέων και οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα απασχολείται ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, έχει ενεργό συμμετοχή σε γυναικείες οργανώσεις και ασχολείται, επίσης, ενεργά με τον εθελοντισμό.

Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία μέχρι στιγμής που είχαν εξαιρετική ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό. Συγκεκριμένα τα: «Όνομα: Γυναίκα» («Εξάντας» 1992), «Γυναίκες στο χορό της οργής» («Άδωνις» 1996), «Τραγουδώντας και κουβεντιάζοντας στα Λουτρά» («Αστερίας» 1998) και «Η Καλυψώ και ….οι άλλες» («Αστερίας» 1999).

Οι «Μικρές καθημερινές ιστορίες» είναι 30 «μικρά» αποτυπώματα καθημερινών στιγμών που περιγράφουν με γλαφυρό και συμπυκνωμένο λόγο ανθρώπινες καταστάσεις που βιώνουμε λίγο ως πολύ όλοι στην καθημερινή παρουσία μας. Ανθρώπινη ματιά, επίκαιρος προβληματισμός, ανοιχτό πνεύμα και κυρίως μικρά καθημερινά θαύματα που ακουμπούν στην ψυχή του αναγνώστη.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|08|2017 18:42

Συνεχίζονται και φέτος για 33η χρονιά οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στη Βατούσα, οργανωμένες από τους συλλογικούς φορείς του χωριού και της Αθήνας με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Σάββατο 5/8: Μουσική παραδοσιακή βραδιά στο πάρκο αναψυχής του Αγίου Νικολάου με τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου και το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Σκομβούλη με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή», στις 21.30.

 

Κυριακή 6/8: Ομιλία του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Χρήστου Αραμπατζή με θέμα «Οι κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Βατούσας στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», στην αίθουσα του τοπικού συλλόγου της «Μεταμόρφωσης», στις 19.00.

 

Παρασκευή 11/8: Παρασκευή του παραδοσιακού τραχανού (τραχανά) και ο καθιερωμένος χορός-καλωσόρισμα των ξενιτεμένων στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, στις 21.30.

 

Σάββατο 12/8: Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κοντογούλα «Θεογονία» από τον φιλόλογο Βαγγέλη Γδοντέλλη στην αίθουσα του συλλόγου της «Μεταμόρφωσης», στις 19.00.

 

Κυριακή 13/8: Βραδιά όπερας από τη σοπράνο κ. Ιωάννα Καρβελά» με την πιανίστα κ. Λία Κεφαλά στην αίθουσα του συλλόγου της «Μεταμόρφωσης».

 

Πέμπτη 17/8: Δρώμενο «Ο ελαιόμυλος και ο αλευρόμυλος της Βατούσας ξαναλειτουργούν», στον αύλειο χώρο του ελαιοτριβείου του συνεταιρισμού.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|08|2017 18:18

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στην αυλή της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις «Πατάκη» και το βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης, ο γεν. διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σταμάτης Μαλέλλης, ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Δημ. Νικορέτζος και ο πρώην πρύτανης του Παν. Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο φιλόλογος Παν. Αλεξέλλης.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σμύρνη, 1922. Μια παρέα φίλων που δουλεύουν, δημιουργούν, ονειρεύονται και ερωτεύονται μέσα σε μια γιορτινή και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, χωρίς να δίνουν σημασία στα μαύρα σύννεφα που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται πάνω από την πόλη. Ο Μάρκος και η Σίλβια, ο Νικόλας και η Μαργαρίτα, ο Παναγιώτης και η Ισαβέλλα ζουν τους έρωτές τους και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις καινούριες τους ζωές - λίγο πριν τα καταφέρουν, όμως, τους προλαβαίνει η Ιστορία. Περνώντας μέσα από το καμίνι της καταστροφής και του διωγμού, ο Μάρκος θα καταφέρει τελικά να ξαναφτιάξει τη ζωή του στην Αθήνα, μέχρι που μια απρόσμενη συνάντηση θα του ξαναθυμίσει τις παραμυθένιες μέρες της Σμύρνης.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τα παιχνίδια της Ιστορίας με την ανθρώπινη μοίρα και για τη δύναμη της αληθινής αγάπης, για όσα αναγκαζόμαστε να αφήσουμε πίσω και για όσα έχουμε την τύχη να ξαναβρούμε.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 05|08|2017 17:16

Η «ιερή» του τρέλα για το ψαροντούφεκο τού κόστισε τη ζωή σε ηλικία μόλις 21 χρόνων, βυθίζοντας στη θλίψη το χωριό του Μυχού στο άκουσμα της τραγικής είδησης πως έχασε τη ζωή του στη θάλασσα.

Ο 21χρονος Γ.Κ. αγνοούνταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης από τους οικείους του, οι οποίοι πάντως γνώριζαν πως είχε πάει για το αγαπημένο του «ψαροντούφεκο» και την ιδιαιτερότητα που έχει το εν λόγω χόμπι να απορροφά απρογραμμάτιστα τους λάτρεις του για πολλές συνεχόμενες ώρες. Όμως έλειπε από το μεσημέρι και σημεία ζωής δεν έδινε, με τη μόνη πληροφορία που υπήρχε να έδειχνε την παραλία στο Πέραμα ως το σημείο που «βούτηξε». Η επιχείρησε έρευνας και διάσωσης που ξεκίνησε, όμως, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους της οικογένειας του άτυχου νέου, αφού νωρίς χθες το πρωί βρέθηκε η σορός του κοντά στην παραλία Φαρά στην περιοχή του Τάρτι.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|08|2017 17:16

Ο Δήμος Αβδελιώδης, μετά τη μοναδική «Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» που έγινε διεθνής επιτυχία, σκηνοθετεί για πρώτη φορά Γιάννη Ρίτσο, με τη Βερόνικα Αργέντζη στο ρόλο της «Ελένης»  Η παράσταση θα ανέβει την Κυριακή 6 Αυγούστου στο Κάστρο Μυτιλήνης στις 21:00, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Λεσβιακό Καλοκαίρι»

Η «Ελένη» πέφτει σαν μια σταγόνα της βροχής στην πνευματική έρημο που ζούμε.  Μια σταγόνα όμως που σύντομα θα γίνει πέλαγος. Ο συνταρακτικός ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ραψωδία της ματαιότητας, στα χέρια του Δήμου Αβδελιώδη γίνεται νόημα, συγκίνηση και αλήθεια.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 05|08|2017 16:10

Κάθε παρουσία του Δήμου Αβδελιώδη στη Λέσβο είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Εδώ και πολλά-πολλά χρόνια το λεσβιακό κοινό αγκαλιάζει τις κινηματογραφικές και θεατρικές δουλειές του Χιώτη καταξιωμένου δημιουργού, που για ένα διάστημα υπήρξε και διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΡΔΑ

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, στο Κάστρο της Μυτιλήνης, θα παρουσιαστεί η «Ελένη» του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ο Αβδελιώδης σκηνοθετεί για πρώτη φορά Γιάννη Ρίτσο, με τη Βερόνικα Αργέντζη στο ρόλο της «Ελένης» να επανέρχεται με επιτυχία στο θέατρο, ερμηνεύοντας συγκλονιστικά το εμβληματικό αυτό έργο.
«Μέσα από έναν γκρεμοτσακισμένο, γερασμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και ματαιωμένων ονείρων, στον απόηχο ενός ολέθριου εμφύλιου, αναδύεται το φάσμα της ΕΛΕΝΗΣ, ολοζώντανο, για να μας αποκαλύψει μέσα από ένα νοητό καθρέπτη, όλες τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις που επέλεξαν οι Άνδρες διαχρονικά για να την κερδίσουν, είτε σαν Γυναίκα, είτε σαν σύμβολο της ελευθερίας και της αιώνιας θεϊκής ομορφιάς, χωρίς όμως ποτέ να το καταφέρουν. Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά ολοκάθαρα ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, με αυτογνωσία και διαλλαχτικότητα, για να μπορέσει να αποκτήσει πραγματικά όλ’ αυτά που εκπροσωπεί η “Ελένη”», γράφει ο σκηνοθέτης στο πρόγραμμα της παράστασης.

Με την ευκαιρία της παράστασης και της παρουσίας του στη Μυτιλήνη είχαμε την παρακάτω συζήτηση.

 

 

Εν αρχή είναι ο Λόγος

Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός, Σολωμός, Πλάτων, Ρίτσος: αρχαία και νέα ελληνική λογοτεχνία ως πρώτη ύλη για το θεατρικό σανίδι. Γιατί επιλέγετε τα έργα που ανεβάζετε από τα πλούσια μεν, αλλά πολύ απαιτητικά λογοτεχνικά κοιτάσματα;

«Έργα αυτών των συγγραφέων έχουν γίνει παραστάσεις μας που έχουν ενθουσιάσει τους θεατές μας εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα από την παιδεία τους και την ηλικία τους. Έχει αποδειχθεί πλέον έμπρακτα πως η γλωσσική τους μορφή, είτε είναι η καθαρεύουσα είτε είναι η αρχαία ελληνική, με τον τρόπο που ακούγονται, δεν απαιτείται να είναι κανείς φιλόλογος ή πολύ μορφωμένος για να τα νοιώσει και να καταλάβει απόλυτα. Αν τα ίδια έργα τα ακούγαμε από μεταφράσεις τους, όσο καλές και να ήταν, να είστε βέβαιος πως δεν θα είχαμε νοιώσει τα ίδια αισθήματα, γιατί τα αισθήματα είναι καταγεγραμμένα μέσα στους ήχους των λέξεων που έχουν γράψει οι συγγραφείς των. Όταν αλλάζει η γλωσσική δομή και οι λέξεις με μια νέα μετάφραση, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις του μεταφραστή, δημιουργείται μια άλλη ηχητική δομή, που αλλάζει ριζικά, αισθητικά και νοηματικά το πρωτότυπο έργο.

Επιπλέον, με ενδιέφερε να γίνει έμπρακτα κατανοητό ότι η ελληνική γλώσσα σε όλες της τις μορφές είναι ζωντανή και οικεία και αστείρευτη πηγή πολύ μεγάλων συγκινήσεων, που επηρεάζουν απίστευτα την καθημερινή μας ζωή, τις επιλογές μας και τη δημιουργική μας εξέλιξη. Δεν είναι ούτε μύθος ούτε θεωρία πως τα αριστουργηματικά έργα είναι θεραπευτικά, αφού η θεραπεία που κάνουν δεν είναι τίποτα πιο απλό από το ότι κουρδίζουν το μυαλό μας μέσα από την απαράμιλλη λογική ροή και διαχείριση του θέματός τους, που εμείς την προσλαμβάνουμε σαν ψυχική ευφορία και επιβεβαίωση πως εν αρχή είναι ο Λόγος. Άρα δεν είμαστε αθύρματα της μοίρας, αλλά μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη ζωή μας».

 

 

Λογική-Μουσική μέθοδος

Η διδασκαλία-σκηνοθεσία σας έχει κάποια ευδιάκριτα γνωρίσματα που την καθιστούν μια ξεχωριστή σχολή. Ποια είναι η σκηνοθετική σας φιλοσοφία;

«Τη μέθοδο που ανασυνθέτω νοηματικά τα κείμενα των παραστάσεών μας τη λέω Λογική-Μουσική μέθοδο, και θεωρεί πως το κάθε λογοτεχνικό, θεατρικό, ποιητικό κείμενο είναι γραμμένο σαν μια παρτιτούρα που, αν σχεδιασθεί και εκτελεσθεί σωστά με λογικούς και αισθητικούς κανόνες, καταφέρνει να αναδείξει τις εικόνες, τις ιδέες αλλά παράλληλα και τα αισθήματα του συγγραφέα τη στιγμή που γράφει, συλλαμβάνει το έργο του. Έτσι αυτό το έργο ξαναζωντανεύει μπροστά σας σαν να συμβαίνει στο τώρα, τη στιγμή που το ακούμε και το βλέπουμε».

 

Με ποιο σκεπτικό στραφήκατε στον Γιάννη Ρίτσο και τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στην «Ελένη»;

«Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας μεγάλος παγκόσμιος ποιητής, όχι μόνο για τον πλούτο και την ευφυή ιδιοτυπία των στίχων του, αλλά κυρίως γιατί αναζητά την “Αλήθεια” εκείνη που θα κάνει τους ανθρώπους να είναι καλύτεροι και ευτυχείς».

 

Η «Ελένη» είναι ένα έργο πολυπρισματικό με πολλές φιλοσοφικές και υπαρξιακές στρώσεις, διαστάσεις και αναγνώσεις. Τι είναι αυτό που εσείς θέλετε να πάρει μαζί του φεύγοντας ο θεατής;

«Μόνο την απολαυστική επίγνωση ότι, αν δούμε και αναγνωρίσουμε αυτή την “Αλήθεια” που ανέφερα πριν, μόνο τότε θα μπορούμε να χτίσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας».

 

 

Θέατρο και κινηματογράφος

Τα τελευταία χρόνια στραφήκατε αποκλειστικά στο θέατρο και σας χάσαμε από τον κινηματογράφο. Δηλώνει κάτι αυτή η επιλογή ή υπάρχει και κάποια κινηματογραφική δουλειά στα σκαριά;

«Είχα εγκαταλείψει το θέατρο από πολύ παλιά, όταν όμως επανήλθα από το 1993 και διέγνωσα την προτεραιότητα που έχει η ορθή εκφορά του λόγου, άρχισα να ανακαλύπτω μια φλέβα χρυσού, που δεν μου επέτρεπε να το αφήσω. Τώρα που ολοκλήρωσα αυτήν την αναζήτηση, την οποία θα καταθέσω και γραπτώς σε ένα βιβλίο με 24 κεφάλαια, που έχω ήδη ξεκινήσει, θα έχω τη δυνατότητα να επανέλθω στον κινηματογράφο, χωρίς να εγκαταλείψω το θέατρο με τις παραστάσεις του ρεπερτορίου μου, που φιλοδοξώ να διαμορφώσει μια νέα αντίληψη στις νέες γενιές για τα κλασικά κείμενα ελληνικής γραμματείας».

 

 

«Υπήρξε έλλειψη πρόνοιας»

 

Για σας, κύριε Αβδελιώδη, η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι απλά οικονομική ή κάτι πολύ βαθύτερο, που έχει να κάνει με την παιδεία, τον πολιτισμό μας, το αξιακό μας φορτίο;

«Πιστεύω πως χάθηκε το πρακτικό και δημιουργικό πνεύμα των Ελλήνων, μέσα από τον απατηλό ευδαιμονισμό με τον οποίο εκπαίδευε κανονικά τον κόσμο η ιδιωτική κυρίως τηλεόραση, με ευτελή μοντέλα και ανόητα παιχνίδια, εξαφανίζοντας σιγά σιγά ακόμα και την κοινή λογική. Δεν ισχυρίζομαι ότι ήταν στημένο, αλλά φυσικό επακόλουθο μιας ανταγωνιστικής τηλεόρασης που, προσπαθώντας να διεκδικήσει περισσότερο κοινό και περισσότερα χρήματα από τις διαφημίσεις, πλειοδοτούσε στην ανοησία. Η δύναμη αυτής της καθημερινής και ασταμάτητης πηγής εικόνων και ιδεών επηρεάζει τους πάντες, σαν πλύση εγκεφάλου, ακόμα και τους πολιτικούς και τους καλλιτέχνες και φυσικά το περισσότερο ανυποψίαστο κοινό. Μετά από χρόνια ξυπνάς μια μέρα από το λήθαργο στο Καστελόριζο και προσπαθείς να καταλάβεις το γιατί.

Δεν πιστεύω πως υπάρχουν πολιτικοί στη διαχείριση της κρίσης που λειτούργησαν προδοτικά. Το μόνο που θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς όχι μόνο τους πολιτικούς αλλά και τους καλλιτέχνες αλλά και όλους τους μικρούς και τους μεγάλους πνευματικούς ταγούς είναι η έλλειψη πρόνοιας, και κυρίως η έλλειψη συνεργασίας και σύμπνοιας στα ζωτικά θέματα της χώρας μας.

Είναι όμως παράλογο να εξακολουθεί να συμβαίνει σαν ένα πεπρωμένο, γιατί αυτό αποδεικνύει εθνική ανικανότητα που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε έναν κληροδοτημένο εγωισμό, από έλλειψη αυτογνωσίας, έλλειψη δηλαδή ουσιώδους παιδείας. Την αιτία που δημιούργησε διαχρονικά όλες τις εθνικές μας καταστροφές και εδραίωσε έναν ορατό και αόρατο διαρκή εμφύλιο. Δεν αρνούμαι τις σκευωρίες και τα ξένα συμφέροντα, αλλά αυτό πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε σαν μια αναπόφευκτη μαθηματική σταθερά, αφού οι “διάφοροι άλλοι” προσπαθούν όχι να μας εξαφανίσουν, αλλά μόνο να αυξήσουν τη δύναμή τους και τα δικά τους συμφέροντα. Άρα το μόνο που μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την εξίσωση, για να αλλάξει και το αναμενόμενο πάντα αποτέλεσμα, είναι αποκλειστικά και μόνο ο δικός μας εγωισμός και όχι των “άλλων”».

 

Κατηγορία Δήμος
- 05|08|2017 15:48

Επίσκεψη στον Μανταμάδο πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο σύμβουλο Μανταμάδου Στέφανο Αποστόλου, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπο Τζελαϊδή και την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πελόπης Μαρία Κεχαγιά, συζητώντας μαζί τους διεξοδικά διάφορα θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή καθώς και έργα και παρεμβάσεις που πρέπει άμεσα να γίνουν.

 

Γενί Λιμάνι και αγροτική οδοποιία

Ειδικότερα, ο κ. Γαληνός επιθεώρησε τις εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου από Κάπη προς Γενί Λιμάνι, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, με ανάδοχο τον Οδυσσέα Αψώκαρδο, όπου με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στις καλλιέργειες και στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί η περιοχή με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητάς της.

Ακολούθως, ο δήμαρχος επιθεώρησε τα έργα αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας που πραγματοποιούνται στη Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου με πολύ καλά αποτελέσματα. Η αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων που διευκολύνει την καθημερινότητα των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής γίνεται με γοργούς ρυθμούς και ειδικά μηχανήματα. Τα ίδια μηχανήματα πριν από λίγες ημέρες αποκατέστησαν τη βατότητα και στον αγροτικό δρόμο Ταξιάρχες (Καγιάνι) - Λουτρά.

 

Παρεμβάσεις στον Μανταμάδο

Επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του δημάρχου στον Μανταμάδο, το γραφείο Τύπο του Δήμου Λέσβου παρουσίασε αναλυτικά τα μικρά και μεγάλα έργα που εκτελεί στην επίμαχη δημοτική ενότητα και «βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο Τύπου. Αυτά είναι:

- Αποπεράτωση στέγης του Παλαιού Γυμνασίου και Λυκείου και καθαρισμός του αύλειου χώρου.

- Αποκατάσταση φωτισμού πάρκινγκ Πεδής.

- Καθαρισμός παραλιών Τοπικής Κοινότητας Μανταμάδου (Πεδή - Κολοστάση - Λαγκάδα).

- Βελτίωση πλακόστρωτου της Κεντρικής Πλατείας Μανταμάδου, καθώς και σε διάφορα σημεία εντός του οικισμού.

- Επιδιόρθωση σκεπής Μουσείου Κεραμικής.

- Καθαρισμός αλιευτικού καταφυγίου στον Ασπροπόταμο και επιδιόρθωση μηχανημάτων για τη βοήθεια των ψαράδων.

- Αντικατάσταση όλων των δεξαμενών ύδρευσης με χλωριοτήρες τελευταίας τεχνολογίας.

- Δημοπράτηση μελέτης φωτισμού της πλατείας Μανταμάδου.

- Συνεχής αποκατάσταση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού και επισκευές βλαβών.

- Συνεχής συντήρηση αγωγών - δεξαμενών - δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης και άρδευσης κ.ά.

 

Κατηγορία Δήμος
- 05|08|2017 14:44

Δίνοντας έμφαση και στη χρηματοδότηση έργων και στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωση, ενημερώνοντας για την ενεργοποίηση ουσιαστικά του προαναγγελθέντος προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) και ειδικότερα για το ότι ενεργοποιήθηκαν στο Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (2014-2020) οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) -απευθύνονται στα μικρά νησιά της Περιφέρειας- και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) -απευθύνεται στα δύο αστικά κέντρα της Περιφέρειας, τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Υπενθυμίζεται σε ό,τι μας αφορά άμεσα στη Λέσβο ότι μέσω της (ΒΑΑ) ο Δήμος Λέσβου τρέχει ήδη την προσπάθεια ολοκλήρωσης μελετών, με στόχο την απορρόφηση (εκ) των 11,9 εκ. ευρώ που δίνει το επίμαχο πρόγραμμα αποκλειστικά για τις πόλεις της Μυτιλήνης και της Χίου ακριβώς για παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης, με την πρόκληση της ανάπλασης της προκυμαίας και κατ’ επέκταση του ιστορικού κέντρου, αλλά και την κατασκευή ποδηλατόδρομου να «παίζουν» μεταξύ εκείνων που διεκδικεί να εντάξει στο πρόγραμμα η δημοτική αρχή.

Η περιφερειάρχης τώρα στην ανακοίνωσή της δίνει έμφαση και στα 12,4 εκ. ευρώ που προβλέπονται για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και μέσα σ’ αυτές δίνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικής προστασίας για τα επτά μικρότερα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: τον Άη Στράτη, τη Θύμαινα, την Ικαρία, τη Λήμνο, τις Οινούσσες, τους Φούρνους και τα Ψαρά, σημειώνοντας πως η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 28 Νοεμβρίου 2017.

 

Ανάπλαση της προκυμαίας και όχι μόνο

Σε ό,τι αφορά τώρα τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, η οποία έχει μπει στην πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Λέσβου την τελευταία διετία, η περιφερειάρχης, με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης, «χτυπάει» το καμπανάκι τόσο στον Δήμο Λέσβου όσο και σε εκείνον της Χίου (καθώς και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Λέσβου και Χίου, που είναι ομοίως δικαιούχοι του προγράμματος) να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για την υποβολή των προτάσεών τους μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα να θυμίσουμε εδώ ότι είναι ανταγωνιστικό, με τον Δήμο Λέσβου να δείχνει πάντως ικανοποιητικό επίπεδο προεργασίας για τη διεκδίκηση (εκ) των 11,9 προσφερόμενων εκ. ευρώ, με πρόσφατο παράδειγμα την αξιοσημείωτη πρόοδο της μελέτης για την πλατεία Σαπφούς, που εκπονείται με τη συνεργασία του γνωστού γλύπτη- αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου.

Ειδικότερα ο προϋπολογισμός για τη ΒΑΑ ανέρχεται σε 11.950.000 ευρώ και αναλυτικά περιλαμβάνει:

- Έργα για την αναβάθμιση υποδομών προσπελασιμότητας, με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ.

- Έργα για την προστασία πολιτιστικών και ιδιαιτέρων ιστορικών στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με τον αστικό ιστό, καθώς και έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων που διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, με προϋπολογισμό 5.640.000 ευρώ.

- Έργα βιοκλιματικής ανάπλασης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

- Έργα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, της προώθησης ήπιων μέσων κυκλοφορίας (ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις), με προϋπολογισμό 3.660.000 ευρώ.

 

 

 

Καλογήρου: «Η συνεργασία όλων μας θα κρίνει το αποτέλεσμα»

 

Η κα. Καλογήρου, με αφορμή την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού «στοιχήματος» των ΟΧΕ και της ΒΑΑ, δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημερινή πρόσκληση δίνουμε δύο σημαντικές δυνατότητες. Πρώτον, από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο των Χωρικών Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενεργοποιούμε σήμερα πρόσκληση για έργα οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού περίπου 12, 5 εκατομμυρίων. Τα επτά μικρότερα νησιά της Περιφέρειάς μας, δηλαδή ο Άγιος Ευστράτιος, η Θύμαινα, η Ικαρία, η Λήμνος, οι Οινούσσες, οι Φούρνοι και τα Ψαρά, έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Δεύτερον, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η πόλη της Μυτιλήνης και η πόλη της Χίου, μπορούν με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των σχεδόν 12 εκατομμυρίων ευρώ που τους παρέχει η σημερινή πρόσκληση της ΒΑΑ να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, η ζωή των δημοτών να βελτιωθεί και η καθημερινότητα να γίνει ευκολότερη.

Σταθερή μας επιδίωξη παραμένει η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και αυτές είναι οι κρίσιμες παράμετροι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Η συνεργασία των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων αλλά και όλων όσοι μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της κοινής μας προσπάθειας».

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 05|08|2017 12:41

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροπλάνων και γενικώς των εναέριων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου. Από το μεσημέρι της Πέμπτης αλλά και το πρωί της Παρασκευής καθοριστικός ήταν ο ρόλος ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου, δύο Α/Φ Canadair και δύο Α/Φ PZL, συνδράμοντας πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές που επιχειρούσαν από την ξηρά ακόμα και σε δύσβατα σημεία.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 05|08|2017 12:37

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top