FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 - EmprosNet.gr
- 10|08|2017 12:19

Τι είπαν οι ξένοι για την Ελλάδα
- Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που υποδέχονται τουρισμό διπλάσιο από τον πληθυσμό τους.
- Πέντε από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, είναι ελληνικά.
- Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, αφού οι Έλληνες ζουν κατά μέσο όρο 80,6 χρόνια.
- Η χώρα μας έχει τα περισσότερα εξωκκλήσια γάμου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
- Το γαλάζιο στην ελληνική σημαία συμβολίζει την θάλασσα και τον ουρανό, ενώ το λευκό αντιπροσωπεύει την καθαρότητα της ελευθερίας και την κάθαρση της ανθρώπινης ψυχή.
Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στην Αγγλία.

Ψευδής συνείδηση
Ψευδής συνείδηση είναι να είσαι μικροαστός και να θεωρείς ότι ανήκεις στην εργατική τάξη.
Ψευδής συνείδηση είναι να καταστρέφεις τη δημόσια περιουσία και να θεωρείς ότι το κάνεις υπέρ της εργατικής τάξης.
Ψευδής συνείδηση είναι να θεωρείς ότι είσαι φεμινιστής επειδή διακηρύττεις την ισότητα των φύλλων, αλλά στο σπίτι περιμένεις η γυναίκα σου να μαγειρέψει και να πλύνει τα πιάτα.
Ψευδής συνείδηση είναι να θεωρείς εαυτόν δημοκρατικό αλλά να μην αντέχεις την άλλη άποψη.
Τάδε έφη Σπύρος Καβουνίδης. Μερικοί πολιτικοί και πολιτευτές μας μήπως αναγνωρίζουν τον εαυτό τους πίσω από ορισμένες απ’ αυτές τις σκέψεις του;

Βιβλία που έλαβα
Από το συγγραφέα Στρατή Μισγίρη, έλαβα το βιβλίο «Η Λειμωνιάδα και άλλες σχολές της Καλλονής». Είναι το 17ο βιβλίο, πόνημα κλπ., του πολυπράγμονα συγγραφέα, που όλο δημιουργεί και ποτέ δεν «αδειάζει» από σκέψεις και ιδέες.
Περισσότερα για τη «Λειμωνιάδα» προσεχώς.

Τροπολογία της ντροπής
Οι «αριστεροί» της συμφοράς ψήφισαν πρόσφατα τροπολογία που ανεβάζει το ακατάσχετο ποσόν από τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων, από 10% που ίσχυε στο 40%...
Ξέρετε γιατί το έκαναν; Διότι όλα τα κόμματα αλλά ιδιαίτερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ από δάνεια που είχαν λάβει από τις τράπεζες και τώρα οι τελευταίες κατάσχουν ό,τι έσοδο μπαίνει στα ταμεία των κομμάτων.

Τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες
Στις 29-2-2012, η ΝΔ εμφάνιζε δάνεια στην ΑΤΕ 106.430.000 ευρώ, στην Εθνική 5.170.000, στην Πειραιώς 15.630 ευρώ, στην Attica Bank 2.000.000 και στην Eurobank 3.190.000 ευρώ. Σύνολον 132.420.000 ευρώ.
ΠΑΣΟΚ: ΑΤΕ 92.290.000, Εθνική 8.770.000, Πειραιώς 6.150.000, Attica Bank 5.2000.000 ευρώ, Eurobank 5.160.000, Marfin Egnatia 3.160.000. Σύνολο 120.730.000 ευρώ.
ΚΚΕ: 7.720.000 από την Εθνική, 1.300.000 από την Attica Bank και 1.950.000 ευρώ από την Marfin. Σύνολο 10.970.000 ευρώ.
ΣΥΝ (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ): Εθνική 8.040.000, Πειραιώς 152.000 και Attica Bank 79.000 ευρώ. Σύνολον 8.271.000 ευρώ.
Όλα αυτά με μοναδική εξασφάλιση της κρατικής επιχορήγησης, με εξαίρεση το ΚΚΕ το οποίο είχε υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.
Η κρατική επιχορήγηση συναρτάται με τη δύναμη των κομμάτων σε βουλευτές το 2012.

Μη δίνεις ποτέ δεύτερη ευκαιρία
Ο Ρομπέρ Ερσάν, ιστορικός εκδότης της εφημερίδας «Figaro», είπε το σημαντικό:
«Μη δίνεις ποτέ δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που σε πρόδωσε μια πρώτη φορά. Θα σε προδώσει πάλι. Όχι από κακία αλλά για ν’ αποδείξει ότι την πρώτη φορά είχε δίκιο».
Άκουσες πόπολο του Σώρρα, της «Αγίας» Αθανασίας του Αιγάλεω, του Καματερού, του Καραμουρτζούνη, του Παΐσιου; Αυτός ο λαός είμαστε. Πάντα ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι.

Αθίγγανοι - τσιγγάνοι
Είχα την εσφαλμένη γνώμη ότι οι Τσιγγάνοι ήρθαν στην Ευρώπη από την Αίγυπτο γι’ αυτό και ονομάστηκαν και γύφτοι.
Ο «Δανιήλ» από την στήλη του, έδωσε μια ιστορική εξήγηση. Οι τσιγγάνοι είναι Ινδοί στην καταγωγή, προήλθαν απ’ την βόρεια Ινδία και το 1600 μ.Χ. εγκατέλειψαν τον Ιουδαϊσμό και έγιναν μουσουλμάνοι.
Στην πατρίδα την Ινδία, ήταν εκτός κάστας και ονομάζονταν Νταλίτ, παρίες ανέγγιχτοι. Όταν εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ονομάστηκαν από τους αυτοκράτορες με την ελληνική λέξη «Αθίγγανοι».

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 10|08|2017 12:14

Κάθε καλοκαίρι τα κρύα τσάγια και τα παγωτά χωρίς ζάχαρη, κάνουν την επανεμφάνισή τους. Πόσο «διαιτητικά» είναι στην πραγματικότητα αυτά τα τρόφιμα;

1. Όλο και περισσότερα κρύα τσάγια κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, με πολλά από αυτά να διαφημίζονται ως προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», με αποτέλεσμα να είναι πιο ελκυστικά στους καταναλωτές. Μερικές φορές όμως παρατηρούμε ότι μαζί με τη φράση «χωρίς ζάχαρη» έρχεται και η φράση «με Χ% λιγότερες θερμίδες».
Πώς γίνεται, όμως, ένα προϊόν όπως το τσάι, το οποίο σκέτο δεν έχει θερμίδες, να παρουσιάζεται ότι έχει, ακόμα και αν δεν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης; Πολύ απλά γιατί η ζάχαρη που αναφέρεται ότι δεν προστέθηκε στο προϊόν, είναι η κρυσταλλική ζάχαρη, και όχι όλα τα ελεύθερα σάκχαρα (πχ. φρουκτόζη, μέλι, και άλλα σιρόπια). Επομένως, η εταιρεία που φτιάχνει το προϊόν αυτό, ουσιαστικά μας λέει είναι ότι δεν πρόσθεσε κρυσταλλική ζάχαρη!

Άρα τι γλυκαντικό μπήκε στο τσάι; Πολλές φορές προστίθεται στέβια, η οποία όμως δεν έχει θερμίδες! Συνεπώς, έχει προστεθεί ζάχαρη. Μάλιστα, σε πολλά από αυτά τα προϊόντα θα διαβάσουμε ότι περιέχονται φρουκτόζη και άλλα γλυκαντικά από φρούτα, φράση που μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι το προϊόν είναι «υγιεινό», καθώς περιέχει συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα. Όμως, όταν παίρνουμε τη φρουκτόζη και άλλα γλυκαντικά από τα φρούτα, πλέον έχουμε μόνο ελεύθερα σάκχαρα, χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά! Δηλαδή, η εταιρεία έβγαλε από το προϊόν την κρυσταλλική ζάχαρη και έβαλε μέσα μια άλλη ζάχαρη! Απλώς, λόγω του ότι η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά, μπαίνει μικρότερη ποσότητα, εξ ου και οι λιγότερες θερμίδες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το νέο προϊόν είναι πολύ πιο υγιεινό από το παλιό! Μάλιστα, η φρουκτόζη (σε μορφή ζάχαρης) σε μεγάλη ποσότητα, έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας, και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

2. Τα παγωτά «χωρίς ζάχαρη» αποτελούν ελκυστική επιλογή από άτομα που θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Και πάλι, όμως, δεν είναι όλα τα παγωτά που διαφημίζονται ως «παγωτά χωρίς ζάχαρη», όντως χωρίς ζάχαρη. Πολλές φορές τα παγωτά αυτά δεν περιέχουν κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά σιρόπια (πχ. σιρόπι καλαμποκιού). Μάλιστα, ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα παγωτό «χωρίς ζάχαρη», όπου το δεύτερο συστατικό ήταν χυμός φρούτων και το τρίτο ήταν σιρόπι καλαμποκιού. Το γεγονός ότι βρίσκονταν στην αρχή της λίστας με τα συστατικά, σημαίνει ότι βρισκόντουσαν και σε μεγάλη ποσότητα, καθώς τα συστατικά μπαίνουν με σειρά μεγαλύτερης προς μικρότερη ποσότητα στη συνταγή! Παρομοίως, πολλές συνταγές για παγωτό -αλλά και για άλλα γλυκά- στο διαδίκτυο αν και λένε ότι δεν έχουν ζάχαρη, περιέχουν άλλα ελεύθερα σάκχαρα, όπως μέλι ή σιρόπια!

Η ζάχαρη, δηλαδή όλα τα ελεύθερα σάκχαρα, είτε ως κρυσταλλική ζάχαρη, είτε ως μέλι, σιρόπια και φυσικά γλυκαντικά από φρούτα, αναγνωρίζεται το ίδιο για τον οργανισμό μας! Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τα συστατικά που περιέχονται στο προϊόν και να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που διαλέξαμε είναι όντως χωρίς ζάχαρη!

 

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 10|08|2017 12:07

Αχός μέγας σηκώθηκε με το νέο Προεδρικό Διάταγμα περί του ορισμού σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις δια κληρώσεως. Ουδεμία έκπληξη, ο καβγάς ήταν περί τη σκιά κι όχι τον όνο καθαυτό. Οι εντόπιοι «Μεξικάνοι» δεν κουνήθηκαν από τη θέση τους στη σκιά, κάμποσοι δε εξ αυτών, κατά τα λοιπά συντηρητικοί, διέβλεψαν στοιχεία «δικαίου» στο μοντέλο της ζωής ως Lotto. Κι ο κατιμάς στην πρώτη γραμμή, προς απόλαυση της μητρός του εν ολίγοις. Αν και χαμηλής προτεραιότητας, το ζήτημα του «τυχερού σημαιοφόρου» -και όχι της σημαίας, ως επιχειρείς να μπερδέψεις τις έννοιες κουτο-πονηρέ πολιτευτή Υπουργέ μας- είναι καλό παράδειγμα του κρατούντος νέο-ελληνικού αχταρμά. Καθότι εμπλέκει τις έννοιες του εθνικού συμβόλου, με την επίδοση και την προσπάθεια των νέων και τις διαδικασίες επιλογής σε αλυσιτελή συζήτηση. Το όλο θέμα θα μπορούσε να λήξει άμεσα με την πρόβλεψη του Σαββόπουλου, πριν από δεκαετίες: «Σημαίες από νάυλον σηκώνουμε, σημαίες πλαστικές…», και με τη διαπίστωση προς τους αποφασίζοντες ότι την επόμενη φορά που θα χρειαστούν γιατρό, ο μη γένοιτο, να τραβήξουν κλήρο αντί να αναζητήσουν τον «καλύτερο», ως λογικώς συνηθίζουν.

Η σχέση του σημαιοφόρου με το σύμβολο είναι σχέση τιμής. Ο πρώτος φέρει τη σημαία, τιμώντας την με την προσπάθεια του, ως έμμεση αναγνώριση της ταυτότητας -και της θυσίας- όλων όσοι αγωνίσθηκαν υπέρ αυτής, σε όλα τα πεδία. Η σημαία τού το ανταποδίδει, στο χώρο των συμβολισμών, αφιέμενη στα χέρια του. Εξ ου και η έννοια του «σημαιοφόρου» έχει διακριτή και ισχυρή σηματοδότηση στο συλλογικό φαντασιακό κάθε χώρας και κάθε πολιτισμού. Γι’ αυτό τιμάται η σημαία ενός κοινωνικού σχηματισμού με μετάλλια αξίας, ως ανάκλαση της προσπάθειας των μελών του. Και γι’ αυτό, ο χαρακτηρισμός «σημαιοφόρος» είναι μείζων χαρακτηρισμός για κάθε ενεργό πολίτη, σε όποιο πεδίο δράσης του. Σημαιοφόρος της Εθνικής ήταν ο Π. Δήμας ή ο Ν. Κακλαμανάκης, «σημαιοφόρο» ονομάζουμε τώρα και την Κ. Στεφανίδη -κι όλους όσοι μας σήκωσαν από τους καναπέδες σε διεθνείς αγώνες για παράδειγμα. Όπως «σημαιοφόρος της διαπραγμάτευσης» ήταν κι ο Βαρουφάκης. Σημαιοφόρος επομένως είναι ο μπροστάρης, ο έχων την ευθύνη της εκπροσώπησης, άλλως εν τινί τρόπω, ο Ηγέτης. Κι ο Ηγέτης αναδεικνύεται δια των πράξεων και της εμβελείας του, δεν προκύπτει τυχαίως. Εδώ είναι το κουκούτσι στη σημερινή συγκυρία. Ακόμα δεν πιστεύουν τα «ορφανά του Μπανιά» -δηλαδή οι εκπροσωπούντες ποσοστό μικρότερο του 1% προτού συνασπισθεί η Τσοχατζοπουλέικη πασοκαρία- ως οι εν διαδοχή Υπουργοί της Παιδείας μας, πώς βρέθηκαν σε θέση Ηγεσίας κι εξορκίζουν υποτιμητικά τη διαδικασία.

Από την άλλη, το ζήτημα για τον Νομοθετούντα Υπουργό Παιδείας -αφήνω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην άκρη από σεβασμό στο θεσμό και όχι το φυσικό ενσαρκωτή του θεσμού- όφειλε να είναι η καθαυτό τέλεση των μαθητικών παρελάσεων και όχι ποιος θα φέρει τη σημαία, εάν είχε ελάχιστη συνέπεια λόγων και πράξεων. Για έναν άνθρωπο που πέρασε χρόνια πολλά της ζωής του να αναμασά απόψεις περί της φασιστικής καταγωγής των παρελάσεων και τον Μεταξά, το ζήτημα όφειλε να είναι η κατάργηση των παρελάσεων κι όχι η μπούρδα τού ποιος «σηκώνει τη σημαία», ως ευτελώς ονομάζεται πλέον ο σημαιοφόρος. Το κατασκεύασμα του κατά τύχην αχθοφόρου του ιστορικού συμβολικού βάρους είναι απόδειξη βαρύτατης πενίας ηθικών αξιών.

Ο Υπουργός Παιδείας είναι Αριστερός, όσο τον παίρνει… δηλαδή, όσο του επιτρέπει η διηνεκής διαπραγμάτευση με τον «μπούλη» εταίρο του αρχηγού του. Αυτόν που δηλώνει και εξηγεί στον κ. Πρωθυπουργό ότι η μοίρα τους -ατυχώς και μοίρα μας- είναι άρρηκτα συνδεδεμένη εξαρτώμενη από τις αγελαίες ψήφους ενίοτε κωμικών βουλευτών του. Κι έτσι, ρίπτονται στέφανοι στη Σαλαμίνα με κόκκινα χαλιά, διοργανώνονται εθνικο-λαϊκές χαρές και πανηγύρια στο Σύνταγμα, πετάνε ελικόπτερα εδώ κι εκεί… Κι ο Αριστερός Υπουργός Παιδείας ψάχνει πεισματικά τρόπους να γελοιοποιηθεί με επιχειρήματα έωλα.

Μεταξύ όλων των άλλων, μας είπε περί ισοτίμου στρατεύσεως των νέων Ελλήνων, κατά τα πρότυπα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Θα είχε βάρος ο λόγος του εάν είχε ο ίδιος στρατευθεί, πλην όμως εξαγόρασε τη θητεία του -νομοτύπως πλην ανήθικα- κι έρχεται τώρα να ανασκαλέψει βαθειά πράγματα περί κουτοπόνηρων υπεκφυγών με ιδεολογική κομμένη σάλτσα. Αυτή είναι η «Αριστερά» Του… αυτή που κάθε ημέρα που περνά πλήττει κι απογυμνώνει ιστορικά αιτήματα και ταυτότητες!
Εντέλει δεν είναι ντροπή όλο αυτό όταν οι σημαίες έγιναν όντως πλαστικές. Άλλωστε, ως ακούσαμε τα τελευταία χρόνια, δεν είναι παρά ένα κομμάτι πανί για να το καίνε οι μπαχαλάκηδες ανενόχλητοι… Μα νά, ακόμα και η ξανθιά βλαξ Μ. Μονρόε είπε κάποτε «το να ονειρεύομαι να γίνω ηθοποιός, είναι πιο συναρπαστικό από το να είμαι». Ο Υπουργός μας όμως δεν μπορεί ούτε αυτό που είπε κάποτε ο Ντίσνεϋ «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις…».
Μπορεί; Δεν μπορεί, απλώς αυτοσχεδιάζει και ρεζιλεύεται…

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|08|2017 11:59

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών του εκδηλώσεων, διοργανώνουν την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 19:45, κονσέρτο κλασικής μουσικής με τίτλο «Η μουσική εμπνέει, η μουσική συνδέει, η μουσική ενώνει», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου. Παίζουν οι Arthur Rusanovsky (βιολί), Wassily Gerassimez (βιολοντσέλο) και Kiveli Dörken (πιάνο).

Σημειώνεται ότι για τη μεταφορά του κοινού, θα υπάρχει λεωφορείο από Μυτιλήνη, με σημείο αναχώρησης το ΚΤΕΛ υπεραστικών λεωφορείων (17:00) και από το Μόλυβο με σημείο αναχώρησης τη στάση λεωφορείων (17:00).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για κρατήσεις θέσεων στο λεωφορείο από Μυτιλήνη, με την ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ, και την Μαρία Σαραντινού (22510 42589).

Κατηγορία Πολιτισμός
- 10|08|2017 11:55

Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου, οι Στέλιος Κυριακίδης, Πτολεμαίος Αρμάος και Syavash Rastani, γοήτευσαν το κοινό το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, σε ένα ρεσιτάλ όπου οι μελωδίες της κιθάρας «παντρεύονταν» με τους ήχους των κρουστών, σε μια μουσική σύνθεση που όσοι την παρακολούθησαν, θα τη θυμούνται για καιρό. Οι τρεις τους «μάγεψαν» και το Σάββατο, το κοινό του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή.
Έχοντας ως βάση του το Λονδίνο, ο Στέλιος Κυριακίδης πραγματοποιεί συναυλίες, που αποτελούνται από ένα ευρύ ρεπερτόριο το οποίο περιλαμβάνει δικές του συνθέσεις, καθώς και κλασική και παγκόσμια μουσική. Έχει εμφανιστεί στο Λονδίνο σε χώρους όπως το «King’s Place», «St Sepulchre’s» και «St Bride’s» και οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και θέατρα, όπως το «Robin Howard Theatre», το «Athens Video Dance Project» και το «East London Dance». Παράλληλα με την συνθετική και συναυλιακή δραστηριότητα του, διδάσκει κιθάρα και μουσική θεωρία στη μέση εκπαίδευση και σε ιδιαίτερο επίπεδο στο Λονδίνο.

Ο Πτολεμαίος Αρμάος ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών και παράλληλα με τις σπουδές του, συμμετείχε ενεργά σε πολλά σεμινάρια και διεθνείς διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις. Ως σολίστ ή με διάφορα μουσικά σχήματα, παρουσιάζεται σε χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης, εκτελώντας έργα διαφορετικού μουσικού ύφους με κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι και άλλα λαϊκά όργανα.
Ο Syavash Rastani γεννήθηκε σε μια οικογένεια διάσημων μουσικών στην Τεχεράνη του Ιράν. Μετά από σπουδές σε παραδοσιακά κρουστά όργανα στην Κολωνία με τους Mohammad Hashemi και Behnam Samani, ανέπτυξε ένα νέο τρόπο ερμηνείας του tombak. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ, όπως «Musica Sacra International», «Gaude Mater Festival» και «Concertgebouw» στο Άμστερνταμ. Είναι μέλος των παραδοσιακών περσικών συνόλων «Ensemble Barbad» και «Maryam Akhondy’s Paaz».

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις
Η τελευταία μαγική βραδιά της 6ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας «Αρίων», έγινε κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Μήθυμνας. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει όλους τους συμμετέχοντες της Ακαδημίας, με τη συνοδεία της χορωδίας γυναικών του Μολύβου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαγγέλη Μπουντούνη, ο οποίος είχε συνεργαστεί για πολλά χρόνια με τον Μάνο Χατζιδάκι, στο πρόσωπο του οποίου συνάντησε τον πιο σημαντικό μουσικό του δάσκαλο, ενώ έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς επίσης στον Καναδά και τις Η.Π.Α..
Στο τέλος της βραδιάς, οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους με το κοινό και τους συμμετέχοντες για την 7η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας το καλοκαίρι του 2018, στον μαγευτικό Μόλυβο.

 «Ο μικρός Αρίων»

Το κοινό της 6ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας είχε την ευκαιρία το περασμένο Σάββατο να θαυμάσει τους λιλιπούτειους συμμετέχοντες του μουσικοθεατρικού εργαστηρίου «Ο μικρός Αρίων», στην παράσταση «Η Πετρόσουπα», που δόθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Μήθυμνας.
Πρόκειται για ένα παραμύθι του Τζον Τζ. Μουθ από την Ανατολή, που μιλά για τη δύναμη της προσφοράς και της συνεργασίας. Η μετάφραση έγινε από τον Μάνο Κοντολέων, σε σεναριακή διασκευή της Αντζουλέτας Πουσναρά, ενώ η διδασκαλία των τραγουδιών ήταν του Αντώνη Βερβέρη.

Και ένα ακόμη ρεσιτάλ κιθάρας
Αμέσως μετά τη θεατρική παράσταση, το Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου φιλοξένησε ένα ακόμη ρεσιτάλ κιθάρας από τους Γιώργο Γούσιο, Alec Pearson και Κώστα Αμαξόπουλο.
Ο Γιώργος Γούσιος ζει και δρα καλλιτεχνικά στη Θεσσαλονίκη, έχοντας συμμετάσχει και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ στο ενεργητικό του έχει επίσης εμφανίσεις σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και συμμετοχές σε συναυλίες μουσικής δωματίου, συμπράττοντας με μουσικούς όπως οι Θ. Νάτσης, Ο. Ταβλαρίδου. Με τη φλαουτίστα Λ. Κοκόρια, αποτελούν από τον Απρίλιο του 2013, το ντούο «The Maya of Two».
Ο Alec Pearson δραστηριοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά και έχει δώσει συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου σε Καναδά, Ισπανία, Κολομβία και την Αμερική. Είναι ενεργό μέλος του «Vancouvers Own Classic Guitar Society» και συμμετέχει στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων. Διδάσκει κιθάρα στο Πανεπιστήμιο «British Columbia», τόσο σε προπτυχιακούς φοιτητές όσο και σε μουσικά σύνολα.
Τέλος, ο Κώστας Αμαξόπουλος είναι υπότροφος της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, της οργάνωσης «Live Music Now Yehudi Menuhin», της εταιρίας «Siemensto 2012» στο πλαίσιο των συναυλιών «Junge Solisten», της «Oscar und Vera Ritter Stiftung» και το 2015 απέσπασε την μεγάλου κύρους υποτροφία «Von Rauscher auf Weeg», η οποία του επέτρεψε να συμμετέχει στον 3ο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην εκτέλεση της κλασσικής κιθάρας στο Alicante της Ισπανίας ως κατ’ εξαίρεση φοιτητή, όπου σπούδασε μεταξύ άλλων, με τους David Russell, Pepe Romero, Paul O’Dette.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 10|08|2017 11:42

Πρωτογενής έρευνα για τον σχεδιασμό των δράσεων τουριστικής προβολής της Λέσβου βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Δήμου Λέσβου, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής οικονομίας του νησιού. Όπως ενημερώνει ο Δήμος, η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται σε συνεργασία με τους συλλογικούς τουριστικούς φορείς του νησιού και υλοποιείται από την εταιρεία «Tourism Generis», ειδική στα θέματα ελληνικού και διεθνούς τουρισμού (www.tourism-generis.com).

Ειδικότερα η πρωτοβουλία αφορά σε έρευνα - μελέτη με σκοπούς:
- Τη δημιουργία μιας άτυπης δομής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των επιχειρηματικών φορέων του τουρισμού.
- Την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των τουριστικών προϊόντων της Λέσβου, με σκοπό την επιμήκυνση της περιόδου.
- Την προτεραιότητα - στοχοθέτηση των γεωγραφικών και προϊοντικών αγορών.
- Το πλαίσιο επικοινωνίας/προβολής του τουριστικού προορισμού «Λέσβος».

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον τουρισμό
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας για την όλη προσπάθεια, σχολίασε: «Ο Δήμος Λέσβου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού, επιδιώκει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θέματα της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τεχνοκρατική υποστήριξη».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της «Tourism Generis», Γιώργος Δρακόπουλος, επεσήμανε: «Για την “Tourism Generis”, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση από τον Δήμο Λέσβου να συμβάλλει με τις γνώσεις και την εμπειρία της στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Με δεδομένη την υποστήριξη του Δήμου Λέσβου, αλλά και των συλλογικών φορέων του τουρισμού του νησιού, ευελπιστούμε σε αγαστή συνεργασία με όλους τους τουριστικούς επαγγελματίες, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προορισμού “Λέσβος”».

Κατηγορία Οικονομία
- 10|08|2017 11:32

«Καλπάζουν» οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Fraport», έτσι όπως τα επικαλούνται ρεπορτάζ αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης, από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Στο επτάμηνο της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς, οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 14,1% και την ίδια στιγμή ο Ιούλιος έκλεισε και αυτός με άνοδο 10,3%. Συγκεκριμένα στο επτάμηνο διακινήθηκαν 1 εκατομμύριο επιπλέον επιβάτες εξωτερικού, πάντα σε ό,τι αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της «Fraport», φτάνοντας τους 10,662 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 9,334 εκατομμύρια επιβατών που ήταν το 2016.

Για τη Λέσβο, τα νούμερα των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, είναι ενθαρρυντικά καθώς στο επτάμηνο «έτρεξαν» με άνοδο της τάξης του 57%, που όμως εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό. Αφού μία απλή σύγκριση με τους επιβάτες, ας πούμε, της Κω, που έφτασαν το 1 εκατ.(!), οι 56.700 που προσγειώθηκαν στη Μυτιλήνη, καταδεικνύουν πως η υπόθεση τουρισμός, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκτιμηθεί και αναλυθεί από τα ποσοστά ανόδου των επιβατών στα αεροδρόμια.

Η Κως…
Σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ που επικαλούνται τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η «Fraport», τον φετινό Ιούλιο, οι επιβάτες από το εξωτερικό που διακινήθηκαν στα εν λόγω αεροδρόμια, ανήλθαν σε 4,157 εκατομμύρια από 3,769 που διακινήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δε, είναι τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων για το νησί της Κω, που επηρεάστηκε και αυτό τα τελευταία χρόνια από τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, αλλά και από τον πρόσφατο σεισμό. Όμως η τουριστική κίνηση στο νησί του Ιπποκράτη, δεν επηρεάστηκε τελικώς… καθόλου, αφού βαδίζει ολοταχώς για ρεκόρ αφίξεων, «τρέχοντας» με άνοδο 18,8% τον Ιούλιο και 22,1% στο επτάμηνο, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της «Fraport», για το αεροδρόμιο του νησιού.
Για να αποκτήσει κανείς εικόνα της τουριστικής κίνησης του, το αεροδρόμιο της Κω διακίνησε 1 εκατομμύριο και πλέον επιβάτες εξωτερικού, από 844.000 που ήταν πέρυσι.

56.700 επιβάτες
Πολύ σημαντική είναι όμως και η άνοδος που αποτυπώνεται στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Αφού τα στοιχεία δείχνουν πως οι διεθνείς αφίξεις έτρεξαν με άνοδο 57% και οι επιβάτες που διακινήθηκαν, ανήλθαν στις 56,7 χιλιάδες. Ο αριθμός φυσικά ακόμα είναι χαμηλός σε σχέση με τους αντίστοιχους προ του 2015, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι… ευοίωνος για τη συνέχεια.
Για την ιστορία, το νησί με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο στο επτάμηνο του έτους, ήταν η Ρόδος, καθώς οι επιβάτες εξωτερικού ανήλθαν σε 2,24 εκατομμύρια από 2 εκατομμύρια που ήσαν το 2016, σημειώνοντας άνοδο 7,7%.

 

Κατηγορία Δήμος
- 10|08|2017 11:28

Το προβληματικό των σχέσεων του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, είναι γνωστό και εκπεφρασμένο έμμεσα και από τους δύο. Το ότι είναι αδιανόητο σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για το νησί, να μην γίνονται ουσιαστικές κινήσεις για να αμβλυνθούν οι όποιες διαφωνίες, είναι ομοίως αναγνωρισμένο, αφού σε τελική ανάλυση ζημιώνει τον ίδιο τον τόπο.

Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση στη Λήμνο, όπου στελέχη της περιφερειακής αρχής και της δημοτικής αρχής του γειτονικού νησιού, κάθισαν μαζί (χωρίς ίχνη ανταγωνισμού και επιφυλακτικότητας) και συζήτησαν για όλες τις δυνατότητες συνεργασίας για την παραγωγή έργου, σχολιάσαμε σε σχετικό μας ρεπορτάζ πως εκείνη η συνάντηση ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τους «κυβερνήτες» της Λέσβου. Με το «Ε» σήμερα να είναι σε θέση να δώσει συνέχεια στο όλο θέμα, επικαλούμενο πληροφορίες που θέλουν τον Σπύρο Γαληνό να έχει κάνει ήδη την πρώτη κίνηση καλής θέλησης, αφού με επιστολή του, ζητά έστω και τώρα το αυτονόητο: να συνεννοηθούν οι δύο φορείς της αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν έργα και παρεμβάσεις για τη Λέσβο, με δεδομένο πως (ξανά) το νησί διαχειρίζεται μία νέα έκτακτη κατάσταση. Αυτή του σεισμού.

Μέσα στον Ιούλη λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δήμαρχος Λέσβου (σ.σ. που είχε ξεσπαθώσει από τον περασμένο Ιούνη -και- κατά της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με επίκεντρο την -κατά την εκτίμησή του- μη επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου για τις δύσκολες περιόδους του προσφυγικού αλλά και των πλημμυρών), έστειλε νέα επιστολή. Αυτή τη φορά όμως, με αντιστραμμένους τους παραλήπτες. Απευθυνόμενος δηλαδή στην περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και κοινοποιώντας την επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς και βασικά στον αναπληρωτή της Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση. Στην επιστολή του αυτή -σύμφωνα πάντα με τις ασφαλείς πληροφορίες του «Ε»- αν και δεν απέφυγε στο ύφος της γραφής να διατηρήσει το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις του μαζί της, ζήτησε για πρώτη φορά ευθέως τη συνεργασία τους, προκειμένου να προχωρήσουν έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν στο Δήμο Λέσβου. Και που δύνανται φυσικά να χρηματοδοτηθούν από τον ενισχυμένο κορβανά της Περιφέρειας από το Π(ρόγραμμα)Δ (ημοσίων)Ε(πενδύσεων). Προτάσσοντας φυσικά τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από το σεισμό και τα νέα έξοδα του Δήμου, αλλά και τις εκκρεμότητες από τις πλημμύρες, έχοντας ως δεδομένο πως η Περιφέρεια έχει πάρει ειδικά για αυτόν τον σκοπό, σημαντικά ποσά.

Προγραμματικές συμβάσεις
Το σημαντικότερο ωστόσο από εκείνα που αναφέρει ο δήμαρχος στην επιστολή του, φαίνεται ότι είναι -για πρώτη φορά- η πρόταση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας με την Περιφέρεια για το σκοπό της χρηματοδότησης έργων, αρμοδιότητας του Δήμου. Και ειδικότερα μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Κάνοντας συμπερασματικά το πρώτο… βήμα ουσιαστικής προσέγγισης προς την περιφερειάρχη, η οποία με τη σειρά της μένει να ανταποκριθεί.

Για το καλό του τόπου
Φυσικά στόχος των πολλών ρεπορτάζ που έχουν γραφτεί στο «Ε» και αναφέρονται στις «ψυχροπολεμικές» σχέσεις δημάρχου και περιφερειάρχη, δεν είναι να επιμερίσουν τις ευθύνες για την παγιωμένα προβληματική συνύπαρξη των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης στο νησί. Αλλά να συμβάλλουν στο να έρθουν πράγματι πιο κοντά οι δυο τους, προς όφελος του νησιού. Ως εκ τούτου το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι πως η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου, είναι στο σωστό δρόμο, αλλά ομολογουμένως έρχεται καθυστερημένα. Γιατί αν είχε γίνει (ή και προκληθεί εκ μέρους της περιφερειάρχη) νωρίτερα, τα (υπαρκτά) «κρυώματα» των δύο, δεν θα είχαν πάρει τέτοια έκταση που να τους εξαναγκάζει να (συν)ομιλούν ακόμα και τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, μέσω επιστολών!

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|08|2017 11:21

Παρέμβαση με ένα μήνυμα που έχει πολλούς αποδέκτες και δείχνει και τις πολλές ειδικές «δυσκολίες» που κρύβει η μετά-σεισμόν εποχή στη Λέσβο και δεν αφορούν αποκλειστικά στο πώς θα ανοικοδομηθεί (γραφειοκρατικά και πρακτικά) η Βρίσα, πραγματοποιεί το ΤΕΕ - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου.
Βάζοντας στο στόχαστρο αρκετούς μη θεσμικούς φορείς και «εθελοντές» που εκφράζουν τελευταία δυναμικά το ενδιαφέρον τους, να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως στην προσπάθεια που ξεκινά για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού. Τα χρήματα κοινώς, που είναι πολλά για το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με το ΤΕΕ, θα πρέπει να μην αποπροσανατολίσουν κανέναν από τον μείζονα σκοπό. Και δεν είναι άλλος από το να υπάρξει μια ορθή επιστημονικά ανακατασκευή / επισκευή / ανέγερση των κατασκευών, ασφαλής για τους πολίτες, χωρίς τεχνικά προβλήματα στο μέλλον.

«Υπό την κάλυψη του εθελοντισμού…»
Το ΤΕΕ που έχει παρέμβει και πρωτύτερα για όλα όσα αφορούν στο σεισμό και έδειξε την διάθεσή του να σταθεί αρωγός της πολιτείας στον αγώνα που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιούνη, σημειώνει με νόημα στη νέα δημόσια τοποθέτησή του: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να λαμβάνουν χώρα ενορχηστρωμένες κινήσεις από μη θεσμικούς φορείς υπό την κάλυψη του εθελοντισμού και μια επιλεκτικής ευαισθησίας, που αφορούν στην ανακατασκευή της Βρίσας και μόνο, δημιουργώντας εύλογες απορίες ως προς τις προθέσεις τους. Διότι δεν είναι λίγες οι φορές η ίδια η πολιτεία, απεμπολώντας τον θεσμικό της ρόλο σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως πρόσφατα με την προσφυγική κρίση, να παραχωρεί λευκή επιταγή σε ιδιωτικά συμφέροντα καλυπτόμενα πάντα από αγαθές προθέσεις. Ομοίως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου σημαντικές μελέτες βαφτίζονται ερευνητικά προγράμματα ή δήθεν δωρεές, πριμοδοτώντας ευθέως σχήματα που λειτουργούν με αθέμιτα μέσα και αδιαφανείς διαδικασίες», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας επ’ αυτών πως το Τμήμα ΒΑ Αιγαίου, θα δείξει «μηδενική ανοχή αν διαπιστωθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των σεισμοπαθών, στην δύσκολη αυτή στιγμή από επιτήδειους για οποιοδήποτε λόγο».
Το ΤΕΕ στην παρέμβασή του, σημειώνει επίσης ότι καμία κατασκευή που μελετήθηκε και επιβλέφθηκε από μηχανικό με βάση κάποια οικοδομική άδεια, δεν υπέστη την παραμικρή βλάβη στο σεισμό της 12ηζ Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως «αυτό αποτελεί ένα δείγμα της υψηλής κατάρτισης και γνώσης των μηχανικών του νησιού».

Μικροζωνική μελέτη
Σε συνέχεια του παραπάνω δε και «για να υπάρξει μια ορθή επιστημονικά ανακατασκευή / επισκευή / ανέγερση των κατασκευών, ασφαλής για τους πολίτες, χωρίς τεχνικά προβλήματα στο μέλλον, πάγια θέση του TEE είναι να ανατεθεί και να εκπονηθεί μικροζωνική μελέτη της οποίας τα συμπεράσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους μελετητές που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της περιοχής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην παρέμβαση που καταλήγει ως εξής:
«To TEE - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου και ο κόσμος που αντιπροσωπεύει, σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και άρρηκτος κρίκος της κοινωνικής αλυσίδας, απαιτεί τον σεβασμό του ρόλου του από την πολιτεία και διεκδικεί την θέση που του αρμόζει πάντα με διαυγείς και δίκαιες προς όλους διαδικασίες. Κανείς δεν διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία από τους μηχανικούς που επέλεξαν να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να εργαστούν σε αυτόν τον τόπο…».

Κατηγορία Κοινωνία
- 10|08|2017 11:21

Παρέμβαση με ένα μήνυμα που έχει πολλούς αποδέκτες και δείχνει και τις πολλές ειδικές «δυσκολίες» που κρύβει η μετά-σεισμόν εποχή στη Λέσβο και δεν αφορούν αποκλειστικά στο πώς θα ανοικοδομηθεί (γραφειοκρατικά και πρακτικά) η Βρίσα, πραγματοποιεί το ΤΕΕ - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου.
Βάζοντας στο στόχαστρο αρκετούς μη θεσμικούς φορείς και «εθελοντές» που εκφράζουν τελευταία δυναμικά το ενδιαφέρον τους, να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως στην προσπάθεια που ξεκινά για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού. Τα χρήματα κοινώς, που είναι πολλά για το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με το ΤΕΕ, θα πρέπει να μην αποπροσανατολίσουν κανέναν από τον μείζονα σκοπό. Και δεν είναι άλλος από το να υπάρξει μια ορθή επιστημονικά ανακατασκευή / επισκευή / ανέγερση των κατασκευών, ασφαλής για τους πολίτες, χωρίς τεχνικά προβλήματα στο μέλλον.

«Υπό την κάλυψη του εθελοντισμού…»
Το ΤΕΕ που έχει παρέμβει και πρωτύτερα για όλα όσα αφορούν στο σεισμό και έδειξε την διάθεσή του να σταθεί αρωγός της πολιτείας στον αγώνα που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιούνη, σημειώνει με νόημα στη νέα δημόσια τοποθέτησή του: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να λαμβάνουν χώρα ενορχηστρωμένες κινήσεις από μη θεσμικούς φορείς υπό την κάλυψη του εθελοντισμού και μια επιλεκτικής ευαισθησίας, που αφορούν στην ανακατασκευή της Βρίσας και μόνο, δημιουργώντας εύλογες απορίες ως προς τις προθέσεις τους. Διότι δεν είναι λίγες οι φορές η ίδια η πολιτεία, απεμπολώντας τον θεσμικό της ρόλο σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως πρόσφατα με την προσφυγική κρίση, να παραχωρεί λευκή επιταγή σε ιδιωτικά συμφέροντα καλυπτόμενα πάντα από αγαθές προθέσεις. Ομοίως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου σημαντικές μελέτες βαφτίζονται ερευνητικά προγράμματα ή δήθεν δωρεές, πριμοδοτώντας ευθέως σχήματα που λειτουργούν με αθέμιτα μέσα και αδιαφανείς διαδικασίες», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας επ’ αυτών πως το Τμήμα ΒΑ Αιγαίου, θα δείξει «μηδενική ανοχή αν διαπιστωθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των σεισμοπαθών, στην δύσκολη αυτή στιγμή από επιτήδειους για οποιοδήποτε λόγο».
Το ΤΕΕ στην παρέμβασή του, σημειώνει επίσης ότι καμία κατασκευή που μελετήθηκε και επιβλέφθηκε από μηχανικό με βάση κάποια οικοδομική άδεια, δεν υπέστη την παραμικρή βλάβη στο σεισμό της 12ηζ Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως «αυτό αποτελεί ένα δείγμα της υψηλής κατάρτισης και γνώσης των μηχανικών του νησιού».

Μικροζωνική μελέτη
Σε συνέχεια του παραπάνω δε και «για να υπάρξει μια ορθή επιστημονικά ανακατασκευή / επισκευή / ανέγερση των κατασκευών, ασφαλής για τους πολίτες, χωρίς τεχνικά προβλήματα στο μέλλον, πάγια θέση του TEE είναι να ανατεθεί και να εκπονηθεί μικροζωνική μελέτη της οποίας τα συμπεράσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους μελετητές που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της περιοχής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην παρέμβαση που καταλήγει ως εξής:
«To TEE - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου και ο κόσμος που αντιπροσωπεύει, σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και άρρηκτος κρίκος της κοινωνικής αλυσίδας, απαιτεί τον σεβασμό του ρόλου του από την πολιτεία και διεκδικεί την θέση που του αρμόζει πάντα με διαυγείς και δίκαιες προς όλους διαδικασίες. Κανείς δεν διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία από τους μηχανικούς που επέλεξαν να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να εργαστούν σε αυτόν τον τόπο…».

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top