Δηκτικά

07/06/2017 - 12:47

Περί νυχτερινής πεζοδρόμησης

Η προοπτική πεζοδρόμησης της Κουμιδιάς, τις νυχτερινές τουλάχιστον ώρες, έτσι όπως την ανέδειξε το πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ του «Ε», δεν πέρασε απαρατήρητη, με πολλούς εκ των έμμεσα ή άμεσα εμπλεκομένων στην κατάσταση αυτή να σχολιάζουν διαδικτυακά το ενδεχόμενο εφαρμογής αυτού του μέτρου. Με αρκετούς να αναδεικνύουν το δίκαιο του επιχειρήματος των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ και εστιατορίων στα Λαδάδικα και γενικότερα στην Κουμιδιά να λειτουργούν εντός… πεζοδρόμου, άλλους να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και άλλους να τάσσονται μέχρι και υπέρ της μόνιμης πεζοδρόμησης όλου του ιστορικού κέντρου.

Βεβαίως η εφαρμογή έστω και της νυχτερινής πεζοδρόμησης έχει ακόμα αρκετά στάδια να υπερκεράσει, με βασικό εκείνο της «νομιμότητας», όπως σχολίασε -επίσης διαδικτυακά- ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νίκος Καρασάββας. Και με εξίσου βασικό το να μη μετατραπεί η επίμαχη περιοχή από χώρο… ασυδοσίας των δικύκλων και των οχημάτων των πολιτών σε χώρο ασυδοσίας των καταστηματαρχών με υπερκάλυψη του πεζόδρομου από τραπεζάκια, αδιαφορώντας για τους πεζούς.

Στα σημαντικά, ωστόσο, καταγράφεται η διάθεση της δημοτικής αρχής να ασχοληθεί μέσα στην εβδομάδα ουσιαστικά με το αίτημα αυτό και να αποφανθεί για το αν μπορεί ή όχι να γίνει μια τέτοια ομολογουμένως ριζοσπαστική παρέμβαση, ερχόμενη σε επαφή -ως οφείλει- και με τους περίοικους της Βερναρδάκη.

Μ.ΟΡΦ

 

Απορία…

Διαβάζουμε ότι μια από τις αιτίες που δεν έρχονται κρουαζιερόπλοια στη Μυτιλήνη, πέρα ασφαλώς από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, είναι και η έλλειψη προβλήτας για την υποδοχή μεγάλων πλοίων. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά απ’ ό,τι ξέρουμε και η Σαντορίνη δεν έχει προβλήτα, αλλά γίνεται χαμός από κρουαζιερόπλοια.

Άρα το γεγονός ότι δεν προσεγγίζουν στη Λέσβο κρουαζιερόπλοια έχει να κάνει κυρίως με τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λόγω προσφυγικού και ανασφάλειας και λόγω Τουρκίας και λιγότερο γιατί δεν έχουμε προβλήτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το λιμάνι της Μυτιλήνης δεν πρέπει να αποκτήσει προβλήτα, ώστε, όταν επιστρέψουν τα κρουαζιερόπλοια και στην περιοχή μας, να υπάρχουν καλύτερες υποδομές για να υποδεχθούν τους τουρίστες κρουαζιέρας!

Σ.Σ.

 

75 νέες αφίξεις

Συνολικά 270 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έως και χτες το πρωί. Από αυτούς οι 75 πέρασαν στη Λέσβο, οι 195 στη Χίο, ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 9.081 άτομα. Από αυτά 3.138 στη Λέσβο, 3.993 στη Χίο και 1.950 στη Σάμο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, υπήρξαν οκτώ επεμβάσεις σε ισάριθμες προσπάθειες περάσματος μεταναστών και προσφύγων σε ελληνικά νησιά, επαναπροωθήθηκαν δε στα τουρκικά παράλια και οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς 273 άτομα, ενώ υπήρξαν και τέσσερις συλλήψεις διακινητών.

Α.Ω.

 

Αναλαμβάνει ο Ερυθρός Σταυρός

Διευκρινίσεις σε σχέση με το ρεπορτάζ μας για την αποχώρηση των «Γιατρών του Κόσμου» από το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας έδωσε ο διοικητής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Γιάννης Μπαλπακάκης. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταγραφή των νέο-εισερχομένων, καθώς έχει αναλάβει την καταγραφή να πραγματοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός», εξήγησε.

Θυμίζουμε ότι στόχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ και στο μεσοδιάστημα, που έχει επίσημα υπολογιστεί για 2,5 μήνες, καλύπτει το κενό ο Ερυθρός Σταυρός. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες, το προσωπικό των «Γιατρών του Κόσμου» που βρίσκονταν στη Μόρια «μετακόμισε» στον Ερυθρό Σταυρό.

Αν.Παζ.

 

Κάθε χρόνο το ίδιο σφίξιμο

Από τους «αρίστους» έως τους «χείριστους», τους διαβασμένους και τους μη, ποιος και ποια αλήθεια αγάπησε ποτέ τις πανελλαδικές εξετάσεις; Καθένα από τα 893 σπίτια του Νομού Λέσβου, όπου στεγάζεται και από ένας υποψήφιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κουβαλά τη δική του αγωνία αυτές τις ημέρες, με τους περισσότερους -κακά τα ψέματα- είτε να μένουν άυπνοι είτε να βλέπουν… εφιάλτες με αριθμούς, ορισμούς ή πίνακες. Οι «Πανελλαδικές» αποτελούν δομικά μια από τις πιο άδικες και ταλαίπωρες περιόδους της εφηβείας. Και για όσους τα χρόνια πέρασαν από τότε που τους δόθηκε η κόλλα για να απαντήσουν τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας, μένει μόνο η νοσταλγία της ανακούφισης από το τέλος των εξετάσεων.

Και μετά τα αποτελέσματα, η επόμενη αγωνία, πριν την τελική, την ανακοίνωση των βάσεων. Σχεδόν κάθε φορά που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, γράφουμε για «νικητές» ή για τη μεγάλη «μάχη». Και πάντα, μα πάντα, και είναι εύλογο αυτό, θα υπάρξει αντίλογος για το ότι δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι. Ναι, στη ζωή, δεν υπάρχουν. Στις πανελλαδικές εξετάσεις, όμως, εφόσον οι θέσεις είναι λιγότερες από τους «διαγωνιζόμενους», και μάχη υπάρχει, και νικητές και χαμένοι υπάρχουν. Και από την άλλη, όπως σημείωνε και ένας ακαδημαϊκός, «τι να πεις στους πιτσιρικάδες; Πάρτε το χαλαρά; Δεν χάλασε κι ο κόσμος και εάν περάσετε στο ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας -σε μια χώρα με διαλυμένη κλωστοϋφαντουργία- αντί για την Ιατρική, που σε τελική δίνει και μια ελπίδα μετανάστευσης;» Δεν είναι μέρες για εξυπνάδες…

Καλή επιτυχία, καλή τύχη και με το χαμόγελο εκείνου που ξέρει -αλλιώς θα μάθει- ότι κι αν πέσει μπορεί να σηκωθεί. Ξανά και ξανά!

Αν.Παζ.

 

Παρουσίες που «μετρούν»

Επειδή συνήθως γκρινιάζουμε με τους αιρετούς μας και το πώς αντιλαμβάνονται την παρουσία τους σε κρίσιμες για την περιοχή μας διαδικασίες (συνέδρια, ημερίδες κ.λπ.), επιβάλλεται να πούμε τον καλό λόγο όταν η παρουσία αυτή είναι ουσιαστική. Μιλάμε για την ημερίδα για τον τουρισμό που οργάνωσε το Σάββατο το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με τον σύνδεσμο τουριστικών πρακτόρων Λέσβου. Πολλαπλά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από έμπειρους ανθρώπους στο χώρο του τουρισμού, της κρουαζιέρας και της Πανελλήνιας ένωσης τουριστικών πρακτόρων, ισχυρές παρουσίες από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού (μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του ΕΟΤ και η Διευθύντρια του Πολιτικού γραφείου της Υπουργού Τουρισμού) αλλά και εισηγήσεις εξειδικευμένων «δικών μας» Πανεπιστημιακών όπως των κ.κ. Ζούρου και Παπαθεοδώρου.

Αντί λοιπόν να περιοριστούν σε έναν χαιρετισμό προς τους υψηλούς προσκεκλημένους και να αποχωρήσουν με το σύνηθες «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», η μεν Περιφερειάρχης κ. Καλογήρου παρακολούθησε με προσοχή ολόκληρη την πρωινή συνεδρίαση, ο δε Δήμαρχος κ. Γαληνός ήταν παρών συνεχώς και στην πρωινή και στην απογευματινή συνεδρία. Κάθε άλλο παρά τυπική συμμετοχή λοιπόν των κορυφαίων αιρετών μας για το κορυφαίο βέβαια θέμα που απασχολεί τον τόπο μας.

Α.Ω.

 

Οι ξενοδόχοι στον δήμαρχο

Το ρεπορτάζ του «Ε» για τη δυσφήμιση της Λέσβου από το πρωτοσέλιδο της ολλανδικής εφημερίδας «NRC» έθεσαν ως πρώτο ζήτημα οι ξενοδόχοι της Λέσβου σε συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Περικλής Αντωνίου τόνισε ότι το γεγονός ότι το βουνό σωσιβίων φιγουράριζε σε πρώτη σελίδα ολλανδικής εφημερίδας σε μια περίοδο που η Λέσβος περιμένει Ολλανδούς τουρίστες προκαλεί τεράστιο πλήγμα.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Αχιλλέας Σούγιουλτζης μάς είπε ότι «στην Κω υπάρχει ειδική ομάδα που παρακολουθεί το διαδίκτυο και τη δυσφήμιση που γίνεται εναντίον του νησιού και παρεμβαίνει άμεσα. Τέτοια ομάδα έπρεπε να είχαμε κι εμείς εδώ και μήνες!» Δυστυχώς, όμως εμείς περιοριζόμαστε στις διαπιστώσεις και αφήνουμε τους άλλους να κάνουν τη... δουλειά τους σε βάρος του νησιού μας!

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey