Σε ηλικία 99 ετών, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής ιστορίας του 20ου αιώνα, άφησε την τελευταία του πνοή

Κι όμως, απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!

30/05/2017 - 16:31

Τα ξημερώματα της Δευτέρας και σε ηλικία 99 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πατέρας του σημερινού προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτέλεσε έναν από τους πολιτικούς που σημάδεψαν την σύγχρονη ελληνική ιστορία, με την οικογένειά του να ενημερώνει τη Δευτέρα στις 2 τα ξημερώματα για τον θάνατό του, με μία λιτή ανακοίνωση: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή στη μία μετά τα μεσάνυχτα, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν». Η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού θα τελεστεί αύριο 31 Μαΐου, στις 15:00, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 07:00 έως τις 13:30 και η κηδεία του μία ημέρα μετά, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της για τον θάνατο του επίτιμου προέδρου της, σημειώνει: «Έφυγε δικαιωμένος και πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που ταύτισε τη ζωή του και την πολιτική του διαδρομή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου […]. Ήταν ο πολιτικός του ρεαλισμού, της συνεννόησης, των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα. Με βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και στον διάλογο, πορεύτηκε όλη του τη ζωή τιμώντας το ελληνικό Κοινοβούλιο επί 58 χρόνια. Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, με βαθιά ριζωμένη αίσθηση καθήκοντος, που οδήγησε την παράταξη σε τρεις μεγαλειώδεις νίκες, έχοντας μαζί του σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε τη Νέα Δημοκρατία με αυταπάρνηση και αφοσίωση ως το τέλος της ζωής του. Σύσσωμη η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, -ο Πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη και όλοι οι φίλοι της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης- αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη και οδύνη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

 

 

Ποιος ήταν ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Χαλέπα Χανίων, στις 18 Οκτωβρίου 1918. Ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961-1963, κατά της Κυβέρνησης του 1961 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «Κυβερνήσεις των Αποστατών» (αυτές των Αθανασιάδη - Νόβα, Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου . Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια το 1978 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν, επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου) δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του επιτίμου προέδρου του κόμματος. Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Απέκτησε τρεις κόρες και ένα γιο και απ’ τα παιδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη μπήκαν στην πολιτική.

 

 

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Σπύρου Γαληνού

«Κορυφαίος πολιτικός ηγέτης»

Για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό ως έναν άνθρωπο και πολιτικό με εμβληματική παρουσία στην πολιτική ιστορία του τόπου.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, από την αντίσταση μέχρι την μεταπολίτευση και πρωταγωνίστησε στην εδραίωση της Δημοκρατίας και της ομαλότητας στον τόπο μας.

Η μεγάλη μόρφωσή του, η διορατικότητά του, η ευφυΐα του, η εμπειρία του, βοήθησαν αποφασιστικά τον τόπο σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Πολλές φορές με το λόγο και τις πράξεις του, εναντιώθηκε στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία και κατέθεσε προτάσεις που αν είχαν υιοθετηθεί έγκαιρα, θα θωράκιζαν τη χώρα και θα προφύλασσαν τους πολίτες από δεινά και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Και αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεγε τον δύσκολο αλλά ωφέλιμο δρόμο του συλλογικού καλού από το προσωπικό και κομματικό όφελος. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με απεριόριστο σεβασμό, όπως αρμόζει σε έναν κορυφαίο πολιτικό ηγέτη».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey