Ο Δήμος Λέσβου όλα δείχνουν μετά και την επίσκεψη του Γ.Γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκη ότι…

«Σπάει… ο ενιαίος δήμος»

10/05/2017 - 10:36

Συγκρατημένη αισιοδοξία αφήνει η προχθεσινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη στη Μυτιλήνη, μιλώντας σε εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Ο κ. Πουλάκης, όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα τρις ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε και εκείνος γι’ αυτό που καίει και δεν είναι άλλο από το χωροταξικό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν μετρημένες ακραίες περιπτώσεις που αφορούν τους νησιωτικούς δήμους». Ακόμη, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης άφησε να εννοηθεί πως η (προσδοκώμενη) διάσπαση δεν θα τραβήξει πολύ και θα έχει κλείσει μέσα στο 2017. Η παρουσία Πουλάκη στη Λέσβο ωστόσο, που αναμενόταν με ανυπομονησία, επεφύλασσε και αρκετά παρατράγουδα, που ανέδειξαν ξανά δυστυχώς τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με το ποιοι και πόσοι δήμοι θα δημιουργηθούν. Ακόμη, το «φάουλ» του Γενικού Γραμματέα να μην επισκεφτεί κατ’ ιδίαν τον δήμαρχο αλλά και να μη δεχθεί άμεσα αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής της Καλλονής προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, προκαλώντας την αποχώρηση όλων των αιρετών του δήμου από την ομιλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών δεν μας έκανε πιο σοφούς ως προς αυτά που αναμένουμε ή προσδοκούμε από την περίφημη αναθεώρηση του «Καλλικράτη», αλλά σε κάθε περίπτωση ενίσχυσε την πεποίθηση πως ο ένας δήμος για ένα νησί σαν αυτό της Λέσβου έχει γίνει συνείδηση πια στον… νομοθέτη πως πρέπει να πάψει να ισχύει. Παρά το ότι, όσο πλησιάζει η ώρα της αναθεώρησης και το τέλος της διαβούλευσής της, εδώ πίσω στη Λέσβο κορυφώνονται οι κοκορομαχίες και οξύνονται τα τοπικίστικα συμφέροντα, με αποκορύφωμα το ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μια (πράγματι) κοινή θέση ως προς τη διάσπαση, η κυβέρνηση δείχνει να έχει συλλέξει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ενεργοποιήσει -έστω και εν λευκώ- τη νέα διοίκηση της Λέσβου σε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Ο Κώστας Πουλάκης, στην ομιλία του στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, αναφέρθηκε στη σημασία του γεγονότος πως η αναθεώρηση που επιχειρείται σήμερα γίνεται μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας για όλους:

 

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι ανοιχτές»

«Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν παλαιότερα, όπου οι αναθεωρήσεις του πλαισίου λειτουργίας της ΤΑ και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις έγιναν εν κρυπτώ και χωρίς να ερωτηθεί η γνώμη κανενός, η διαδικασία που επιλέχθηκε και στην οποία εξαρχής συμμετέχει η αυτοδιοίκηση έχει ένα βαθύτερο πολιτικό νόημα». Επίσης, τόνισε πως η διαβούλευση για τις προτάσεις της επιτροπής είναι συνεχής.

«Κάνουμε συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ακούμε τις απόψεις, πριν ακόμα διαμορφωθεί το νομοσχέδιο. Μετά απ’ αυτό, θα υπάρχει ακόμα ένας κύκλος διαβούλευσης, πριν φτάσουμε στην τελική ψήφισή του. Η μεταρρύθμιση που επιχειρούμε πρόκειται για μια βαθιά δημοκρατική τομή που φιλοδοξεί να θέσει στο προσκήνιο τον πολίτη με την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βασικός δε πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης είναι η απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης.

 

«Βλέπουμε από τώρα τις ακραίες περιπτώσεις…»

Για να έρθει στο μείζον που δεν είναι άλλο από τη διάσπαση και να πει και εκείνος με τη σειρά του αυτό που έχει λεχθεί τρεις φορές μέσα στο προηγούμενο δίμηνο από τα αρμοδιότερα χείλη του υπουργού Εσωτερικών. Το ότι δεν είναι στόχος της κυβέρνησης μεν να ανοίξει το θέμα του χωροταξικού, αλλά πως «παρ’ όλα αυτά στόχος μας είναι να δούμε τώρα μερικές, μετρημένες ακραίες περιπτώσεις που αφορούν νησιωτικούς δήμους».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του δε νωρίτερα τόσο με μέλη της Επιτροπής που προέκυψε από τη λαϊκή συνέλευση της Καλλονής όσο και με μέλη του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, μιλώντας πιο ελεύθερα, ο Γενικός Γραμματέας προσδιόρισε σε έναν σημαντικό βαθμό και το πότε μπορεί να γίνει (εάν σε κάθε περίπτωση γίνει) η προσδοκώμενη διάσπαση, σημειώνοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 ενδεχομένως μέσω τροπολογίας που θα έρθει πριν από την ψήφιση του περιεχομένου της αναθεώρησης αποκλειστικά για το χωροταξικό. Σε κάθε περίπτωση, η διάσπαση δεν πρόκειται να τραβήξει σε μάκρος και να επηρεάσει και τη λειτουργία του σημερινού Δήμου Λέσβου, που έχει ακόμα μία τουλάχιστον διετία… ζωής.

 

Έχουν γνώση για τις τοπικές κοινότητες

Σε ό,τι αφορά τώρα ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τη διοίκηση του μεγαλύτερου και νησιωτικού δήμου της χώρας και δεν είναι άλλο από το μέλλον των τοπικών κοινοτήτων, ο Γενικός Γραμματέας στη συνάντησή του με τα μέλη του Δικτύου Κοινοτήτων άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο να εξαντληθεί η διαβούλευση επ’ αυτού. «Ο πολιτικός μας στόχος είναι η εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης στην ομιλία του και συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι να μεταφέρουμε αρμοδιότητες σε κατώτερα επίπεδα. Αν αυτά είναι οι δημοτικές ενότητες και τα δημοτικά συμβούλια ή οι κοινότητες, είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσουμε όλοι μαζί», σημείωσε.

 

 

Ικανοποίηση Αθανασίου

 

Στην ομιλία του κ. Πουλάκη αξίζει να σημειωθεί ότι παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Ο πρώην υπουργός και Εσωτερικών, μάλιστα, αξιολόγησε ως θετική εξέλιξη εκείνα που άκουσε από τον κ. Πουλάκη, εκφράζοντας στο «Ε» και την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα. Ο κ. Αθανασίου, ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τις διαμάχες που εμφανώς υπάρχουν γύρω από τον αριθμό των νέων δήμων, υποστηρίζοντας πως δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση παρά μόνο η διάσπαση καθ’ αυτή. Τόνισε, επίσης, πως είναι αναγκαίο η ιστορία της διάσπασης να κλείσει μέσα στο 2017, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ως διάδοχη κατάσταση του ενός δήμου που πλέον δεν θα υπάρχει…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey