Δεύτερη Ανάγνωση

06/05/2017 - 10:03

ΤΟΞΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…

Εκλογές λοιπόν αύριο στη Γαλλία, στην οποία αναμένεται να επικρατήσει ο Μακρόν. Ουσιαστικός νικητής όμως είναι η προεκλογική ατζέντα της Λεπέν, της οποίας η υποψηφιότητα θα καταφέρει να κατακτήσει ένα τέτοιο ποσοστό που σε άλλες εποχές θα θεωρείτο αδιανόητο. Απλώς αύριο θα πανηγυρίζουμε που δεν κέρδισε! Σήμερα περισσότεροι από το 45% των Γάλλων (και φυσικά δεν είναι μόνο οι Γάλλοι) εμμένουν στην εθνοκεντρική αφήγηση και φοβούνται την Ενωμένη Ευρώπη. Οπότε γιατί να μην απορούμε που στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Μελανσόν το 36,12% τάσσεται υπέρ της λευκής ψήφου, το 29,5% προτείνει αποχή και μόνο το 34,83% επιλέγει Μακρόν;

Πώς ν’ αντιδράσεις σε ακροδεξιούς, ακροαριστερούς και διαφόρους φανατικούς θρησκευτικών δογμάτων που βολεύτηκαν στη θεωρία της… κακιάς Ευρώπης, την οποία τη χρησιμοποιούν πλέον ως σάκο του μποξ; Αυτοί όμως που βρίσκονται σε αμηχανία είναι οι δικοί μας αριστεροί. Οι οποίοι, βολεμένοι τόσα χρόνια σε απλοϊκά διλήμματα αριστεράς και δεξιάς, δημοκρατικών και μη, προοδευτικών και αντιδραστικών, στοιχισμένοι στη θεωρία της «νεοφιλελεύθερης» Ευρώπης, καλούνται τώρα να επιλέξουν μεταξύ του «νεοφιλελεύθερου» Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν. Σαν να λέμε «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»! Σήμερα όμως; Πάνε οι διαχωριστικές γραμμές, ενώ η κοινωνία αλλά και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αναδύουν συνεχώς νέα προβλήματα και διλήμματα. Διλήμματα τα οποία καλούμαστε ν’ απαντήσουμε, ν’ αντιμετωπίσουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να τα πακετάρουμε στις ιδεοληψίες με τις οποίες μεγαλώσαμε.

Και το χειρότερο. Ενίοτε η ατζέντα της Λεπέν αγγίζει περισσότερο λόγους αριστερών κομμάτων παρά… δεξιών, φιλελεύθερων παρατάξεων. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης (ΕΣΤΙΑ 26/4), «η φούστα της Λεπέν υπήρξε χρήσιμος κρυψώνας για πολλούς που έκαναν καριέρα αριστεροσύνης στην πατρίδα μας με λάβαρο την Ακροδεξιά. Τα μανικετόκουμπα του τραπεζίτη Μακρόν τούς ξεσκέπασε». Η Αριστερά, έχοντας αγκυλωθεί πλέον στην κυβέρνηση, δεν καλείται μόνο να διαχειριστεί την καθημερινότητα απολαμβάνοντας την εξουσία, αλλά ν’ απαντήσει στα μεγάλα θέματα της Ενωμένης Ευρώπης. Η οποία σημειωτέον έχει οικοδομηθεί με βάση τα φιλελεύθερα αστικά κοινοβουλευτικά κράτη.

Οι Γάλλοι πολίτες θα δώσουν την απάντηση αύριο. Όπως την έδωσαν πριν από έναν περίπου μήνα οι Ολλανδοί πολίτες. Όπως θα τη δώσουν το φθινόπωρο και οι Γερμανοί πολίτες. Πού θα πάει, θέλει δεν θέλει, θα έλθει και η δική μας σειρά να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις…

 


Εδώ τελικός, εκεί τελικός, πού είναι ο τελικός; Έναν τελικό ποδοσφαίρου είπαμε να προγραμματίσουμε κι εκεί τα κάναμε σαλάτα! Καραγκιοζλίκια...

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

 

ΜΑΪΟΣ 1963

 

Εγκαινιάζεται το Πάρκο Καραπαναγιώτη

 

Εγκαινιάζεται το Πάρκο Καραπαναγιώτη δίπλα στο Εθνικό Στάδιο Μυτιλήνης. Το πάρκο γίνεται με χρηματοδότηση του Ξεν. Καραπαγιώτη, ο οποίος, παρότι κατοικούσε στο Λονδίνο, χρηματοδοτούσε το έργο σε όλη τη διάρκεια της εκτέλεσής του.

Στα εγκαίνια του νέου πάρκου της πόλης παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο διευθυντής της Νομαρχίας Γ. Κονίδας, ο δήμαρχος Απόστολος Αποστόλου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθαν. Παρασκευαΐδης. Ο Ξεν. Καραπαναγιώτης δεν μπόρεσε να βρεθεί στην τελετή των εγκαινίων, αλλά εκ μέρους του μίλησε ο αδελφός του Γεώργιος, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές του Ξενοφώντα ώστε το πάρκο να καταστεί ένα στολίδι και να επιτελέσει το έργο του, δίνοντας έναν χώρο αναψυχής στους κατοίκους.

 

 

ΕΙΠΕ

«Είναι η χειρότερη περίοδος για να δίνετε το μικρόφωνο στους πολιτικούς για να επαναλαμβάνουμε τα ψεύδη και τις ανακολουθίες μας… Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να την παραδεχθούμε και να την πούμε…».

Γιάννης Γιαννέλλης, Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΪΟΥ

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα με θέμα «Χαράσσοντας σταδιοδρομία την εποχή της κρίσης: Προσωπική ευθύνη και δεξιότητες», στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στις 6:30 μ.μ.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Εκδήλωση παρουσίασης του Ελληνοκυπριακού Δικτύου Επιμελητηρίων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητήριου Λέσβου στις 7 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

- Η θεατρική ομάδα ΦΟΜ παρουσιάζει την κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» στο Θέατρο ΦΟΜ στις 9 μ.μ.

- «Θα νικήσει η ανθρωπιά… γιατί είμαστε άνθρωποι» στο Πολύκεντρο Μανταμάδου στις 7 μ.μ.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Έκθεση ζωγραφικής της Νίκης Ελευθεριάδη «Τοπία της Λέσβου και της φαντασίας» στη Δημοτική Πινακοθήκη - Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη από τις 10 έως τις 2:30 μ.μ. & από τις 7 έως τις 9 μ.μ.

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ως την άκρη του νερού» μαζί με τη Βασιλική Νευροκοπλή στο βιβλιοπωλείο «Book & Art» στις 12 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Η Καλύτερη Στιγμή τους» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Έξοδος 1826» στο «Cine Αρίων» στις 7:15 μ.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey