Πέρασε από τη Λέσβο και έφτασε στη Γερμανία

Η Νujeen δεν είδε ποτέ τον εαυτό της ως θύμα ή ως αδικημένη από τη ζωή Η Νujeen δεν είδε ποτέ τον εαυτό της ως θύμα ή ως αδικημένη από τη ζωή

Η Σύρα που «καθήλωσε» την Ευρωβουλή!

31/03/2017 - 16:31

Πέρασε στη Λέσβο στριμωγμένη με το αναπηρικό της αμαξίδιο σε μια μικρή βάρκα με 30 άτομα, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, ταξίδεψε έως τη Γερμανία και την Τρίτη μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Η Nujeen Mustafa γεννήθηκε στο Κομπάνι της Συρίας. Ήταν από μικρή καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Κάποια στιγμή σκέφτηκε ότι η αναπηρία της θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την οικογένειά της. Φεύγοντας από το σπίτι και από τη χώρα της στα 15 της, είχε στο μυαλό της τρεις στόχους: Να συναντήσει τον αδελφό της που βρισκόταν ήδη στη Γερμανία, να γνωρίσει από κοντά τη βασίλισσα Ελισάβετ και να γίνει αστροναύτης, όπως αναφέρει το site «the Toc». Έχει ήδη καταφέρει τον πρώτο από τους τρεις στόχους της και είναι βέβαιο ότι εργάζεται για την επίτευξη των άλλων δύο. Διότι, αν υπάρχει ένα πράγμα που η Νujeen γνωρίζει καλά, είναι να αψηφά ακόμα και τις πιο δυσμενείς πιθανότητες.

Η Νujeen γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και έχει περάσει όλη τη ζωή της στην αναπηρική καρέκλα. Παρακολούθησε λίγα μαθήματα στη Συρία, αλλά κατά κύριο λόγο είναι αυτοδίδακτη, ενώ τα άπταιστα αγγλικά που μιλάει τα έμαθε μόνη της, παρακολουθώντας αμερικανικές σαπουνόπερες στην τηλεόραση.

 

Στην Τουρκία

Το 2014 η οικογένειά της και η ίδια εγκατέλειψαν το σπίτι τους στη Συρία και έφτασαν στην Τουρκία. Οι γονείς της δεν κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι λόγω της μεγάλης ηλικίας τους. Η Nujeen πέρασε στη Λέσβο στριμωγμένη με το αναπηρικό της αμαξίδιο σε μια μικρή βάρκα με 30 άτομα, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της. Το ταξίδι ήταν εξαντλητικό και τρομακτικό, αλλά εκείνη δεν φοβήθηκε.

«Τα παιδιά έκλαιγαν γύρω μου και ένιωθα ότι ήμουν τρελή, αφού ήμουν η μόνη που γελούσα όλη την ώρα. Μερικές φορές είναι καλό να είσαι νέος και να μην αντιλαμβάνεσαι τον κίνδυνο γύρω σου», έχει πει η ίδια. Όμως η Νujeen δεν είδε ποτέ τον εαυτό της ως θύμα ή ως αδικημένη από τη ζωή: «Πρέπει να αγωνίζεσαι γι’ αυτό που θέλεις να πετύχεις σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό ήταν ένα ταξίδι σε μια νέα ζωή», πρόσθεσε.

Ίσως, η άγνοια κινδύνου να βοήθησε αυτό το κορίτσι να ξεπεράσει τους φόβους του. Ή μάλλον αυτό το κορίτσι έχει ζήσει τον πραγματικό τρόμο στην καθημερινότητά του: «Φανταστείτε να είστε 15 ετών και να φοβάστε διαρκώς ότι θα πεθάνετε από στιγμή σε στιγμή... Να φοβάστε συνεχώς ότι θα χάσετε τους δικούς σας ανθρώπους. Μια ταινία τρόμου, μια αληθινή ταινία τρόμου», είπε μιλώντας στο BBC.

Αποφασισμένη και αισιόδοξη από κούνια, η Nujeen και η μεγαλύτερη αδελφή της Nisreen διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, πριν φτάσoυν στη Γερμανία όπου ενώθηκαν με τον αδελφό τους.

Μάλιστα, στα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας, τα κορίτσια συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, ωστόσο κατάφεραν να απελευθερωθούν μετά από ισχυρές πιέσεις από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 


Η Nujeen έχει γράψει βιβλίο, περιγράφοντας βήμα προς βήμα το εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι της στην Ευρώπη, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο.

 

 

Στην Ευρωβουλή

Η 18χρονη πλέον κοπέλα από τη Συρία, η οποία ζει στη Γερμανία, βρέθηκε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να πιέσει τους ηγέτες της Ε.Ε. να βοηθήσουν τους εγκαταλελειμμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μέσα από την ομιλία της ξεκίνησε εκστρατεία για λογαριασμό των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων που ζουν στη χώρα μας, στερούμενοι των βασικών αναγκών.

«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για ό,τι έχω στη ζωή μου σήμερα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου προς την Ελλάδα, φοβόμουν ότι θα πέταγαν στη θάλασσα το αναπηρικό καροτσάκι για να γλιτώσουν το βάρος του, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε», διηγήθηκε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Τα δυσκολότερα ήρθαν στη συνέχεια», πρόσθεσε περιγράφοντας τις δυσκολίες που συνάντησε διασχίζοντας την Ευρώπη καθηλωμένη στο καροτσάκι της. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, οι τουαλέτες και οι βασικές υπηρεσίες θεωρούνται πολυτέλεια για μερικούς ανθρώπους. Όλοι μας και ιδιαίτερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες αξίζουν πολλά περισσότερα», τόνισε.

Μάλιστα, η Nujeen έχει γράψει βιβλίο περιγράφοντας βήμα προς βήμα το εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι της στην Ευρώπη, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο. 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey