Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέλαβε ο Σταύρος Μυρογιάννης

Η Λέσβος βραβεύτηκε στη Γερμανία

29/04/2017 - 12:58

Ένα απόσπασμα από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, η οποία αποτελείται από τέσσερα μέρη -το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει την «Ωδή στη Χαρά» του Γερμανού ποιητή Φρίντριχ Σίλερ-, το γνωστότερο ίσως έργο της κλασικής μουσικής και επίσημο ύμνο της Ε.Ε. επέλεξε να ερμηνεύσει η συμφωνική ορχήστρα του Ντίσελντορφ υπό τη διεύθυνση του Άνταμ Φίσερ. Μια διόλου τυχαία επιλογή του Ούγγρου μαέστρου, ο οποίος έχει θεσπίσει μαζί με τους φίλους της σπουδαίας συναυλιακής αίθουσας «Tonhalle» το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στο Δήμο Λέσβου και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ, όπως μετέδωσε το «Deutsche Welle».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα παρακολούθησαν τη συναυλία 1.650 άτομα και η συγκίνηση -χωρίς καμία υπερβολή- ήταν διάχυτη παντού, όχι μόνο χάρη στη θαυμάσια ερμηνεία των 120 μουσικών και των 80 μελών της χορωδίας, αλλά και στο σαφή και ουσιαστικό λόγο του Άνταμ Φίσερ αλλά και του Σταύρου Μυρογιάννη, διευθυντή του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ. Το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνοδεύεται με το ποσό των 10.000 ευρώ.

 

«Η αξιοπρέπεια δεν γνωρίζει εθνικότητες»

«Το Άρθρο 1 του γερμανικού Συντάγματος αναφέρεται στο απαραβίαστο δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν γνωρίζει εθνικότητες», τόνισε στην ομιλία του ο 68χρονος μαέστρος με θητεία στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης και των ΗΠΑ: από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι τη Μητροπολιτική Όπερα και το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ. Αργότερα, μιλώντας στη «DW» εξήγησε πως υπήρξε και ο ίδιος πρόσφυγας φεύγοντας από την Ουγγαρία και πηγαίνοντας στη Βιέννη, ενώ τόνισε πως οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους πρόσφυγες δεν τελειώνουν με το να τους δώσουμε νερό και φαγητό:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε και θα πρέπει να προτρέψουμε τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης να μην κλείσουν τα σύνορά τους και να μην αφήσουμε μόνες την Ελλάδα και την Ιταλία».

 

«Δεν είμαστε μόνοι όσοι αγωνιζόμαστε στη Λέσβο»

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Καρά Τεπέ, το «χωριό» όπως το αποκαλεί ο Σταύρος Μυρογιάννης, διαβιούν αυτήν τη στιγμή 836 άνθρωποι. Η κάθε οικογένεια διαθέτει το δικό της ξεχωριστό χώρο, ο οποίος είναι θερμαινόμενος, και οι κάτοικοι απασχολούνται σε διάφορες δραστηριότητες της κοινότητας. «Αυτή η βράβευση από την “Tonhalle” στο Ντίσελντορφ σημαίνει πάρα πολλά για εμάς τους Λέσβιους, διότι για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι αναγνωρίζεται ο αγώνας και το έργο που κάνουμε για να περιθάλψουμε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Δεν νιώθουμε μόνοι. Ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που μας στηρίζουν εμπράκτως κι έτσι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και μπορούμε να βοηθήσουμε έχοντας περισσότερους ανθρώπους δίπλα μας».

Όταν τελείωσε η συναυλία, ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος για αρκετά λεπτά και ο γενικός διευθυντής του «Tonhalle» Μίχαελ Μπέκερ συμπύκνωσε το νόημα αυτής της διοργάνωσης ως εξής: «Η μουσική δεν έχει μόνο μια χροιά διασκέδασης, αλλά έχει και έναν κοινωνικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει αλλά με τον Άνταμ Φίσερ έχουμε έναν διευθυντή ορχήστρας ο οποίος δίνει ένα άλλο νόημα. Και αυτός είναι ο λόγος που καθιερώσαμε αυτό το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 

 

 

185.000 ευρώ για τη Λέσβο

 

«Χαρήκαμε ιδιαίτερα για τη βράβευση του έργου που και εμείς υποστηρίζουμε, γιατί η Λέσβος και οι πολίτες της με τη στάση που δείξανε το αξίζουν», δήλωσε η Ιωάννα Ζαχαράκη, αντιπρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης που ζει και εργάζεται στη Γερμανία και δραστηριοποιείται για τη συγκέντρωση χρημάτων προς υποστήριξη φορέων για την αντιμετώπιση επίκαιρων αναγκών στη Λέσβο. Η κ. Ζαχαράκη επισκέπτεται τακτικά τη Λέσβο, αφού ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης κατάγεται από τη Μυτιλήνη.

Με την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση του φιλικού, επαγγελματικού και πολιτικού κύκλου της κ. Ζαχαράκη, όπως επισημαίνει, συλλέχτηκε στον κοινωνικό φορέα της Διακονίας του Solingen από το 2015 μέχρι σήμερα ένα ποσό πάνω των 185.000 € για ανάγκες στη Λέσβο. Ο κοινωνικός φορέας της Διακονίας (Diakonisches Werk Solingen) που «διεκπεραιώνει αφιλοκερδώς το ποσό που συλλέγεται φέρνει και την ευθύνη για τη σωστή διεκπεραίωση και υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας στη Λέσβο», τονίζει.

Το μεγαλύτερο ποσό έχει διατεθεί ειδικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο 2015 όπου οι ανάγκες ήταν μεγάλες για την αγορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, ηλεκτρικών συσκευών, όπως πλυντηρίων, κουζινών καθώς και κρεβατιών, στρωμάτων αλλά και για κατασκευές, επιδιορθώσεις βόθρων σε καταλύματα προσφύγων όπως στο ΠΙΚΠΑ αλλά και για τη μεταφορά πολλών προσφύγων από το Μόλυβο προς το λιμάνι. Σήμερα χρηματοδοτούνται προγράμματα απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες και άλλες ομάδες που έχουν ανάγκη.

«Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς, όπως τη “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, την “Ηλιαχτίδα”, την “Αγκαλιά”, το ΠΙΚΠΑ και πολλούς άλλους», προσθέτει. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey