Τη συγκάλεσε χθες ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός ενόψει «Καλλικράτη», αλλά και λόγω… τριβών αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων

«Παραταξιακή» για να προλάβει τις «γκρίνιες»

29/04/2017 - 10:49

Λίγο με την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» που έχει αναδείξει διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών της δημοτικής αρχής, λίγο ακόμα με τις επικαλύψεις που παρατηρούνται στις (νέες) αρμοδιότητες κάποιων αντιδημάρχων, απειλήθηκε κατά πώς φαίνεται για μια ακόμη φορά το καλό κλίμα στην «ομάδα» της πλειοψηφίας. Έτσι, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός αποφάσισε αρχικά να συγκαλέσει την παράταξή του σε συνεδρίαση χθες το απόγευμα, για να σβήσει πριν γενικευτούν οι «γκρίνιες» που άρχισαν να (ξανά)βγαίνουν, αλλά τελικά επέλεξε την τελευταία στιγμή να καλέσει τους συνεργάτες του για να μιλήσουν αποκλειστικά για τον «Καλλικράτη», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει αφενός πως έχει ψηλά στην ατζέντα του τις προωθούμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και αφετέρου να εξασφαλίσει ίσως -ζητώντας και τις προτάσεις των δημοτικών του συμβούλων- μια «κοινή γραμμή» ενόψει και της συνάντησης μέσα στο Μάιο με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, που θα επισκεφθεί τη Λέσβο.

Δεν είναι μυστικό, όπως γράφαμε και σε πρόσφατο σχόλιό μας, πως μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και την αναδιανομή των αρμοδιοτήτων δημιουργήθηκαν προστριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ των γεωγραφικών αντιδημάρχων και των θεματικών.

 

Οι… αρμοδιότητες

Με τις αντιδημαρχίες «σφήνες» των Γιάννη Αμπουλού και Γιώργου Κατζανού με μια γενική ευθύνη «αυτεπιστασίας» να προκαλούν σε κάποιους γεωγραφικούς αντιδημάρχους της «περιφέρειας» απροσδόκητα προβλήματα. Είτε λόγω του ότι διαπίστωσαν περιπτώσεις όπου δεν εισακούστηκαν κάποια αιτήματά τους για βοήθεια από τους «κεντρικούς» αντιδημάρχους, είτε επειδή υπήρξαν και περιπτώσεις που «παρακάμφθηκαν» εντός των ορίων των δημοτικών τους ενοτήτων.

Το αν βέβαια οι «γκρίνιες» αυτές είναι δίκαιες ή όχι (γιατί ειδικά ο Γιώργος Κατζανός ως και πριν από λίγο καιρό, με την ευελιξία του να είναι και πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, «έλυνε» πολλές φορές τα χέρια των αντιδημάρχων της «περιφέρειας» και δεν παρατηρήθηκε ποτέ ξανά ζήτημα… «καπελώματος») δεν έχει αξία να το αποδώσει κανείς στην παρούσα φάση. Ωστόσο, η μετά ανασχηματισμού εποχή ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργούν οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων από αντιδημαρχία σε αντιδημαρχία και ίσως θα πρέπει να τύχει της προσωπικής παρέμβασης του δημάρχου για να μην πάρει εκτάσεις.

 

Οι δύο τάσεις για «Καλλικράτη»

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ο δήμαρχος είχε συγκαλέσει χθες το απόγευμα παραταξιακή συνεδρίαση ακριβώς για να διευθετήσει αυτό το ζήτημα, αλλά τελικά προέκρινε ως πιο ενδεδειγμένη λύση να ζητήσει συνάντηση με κυρίαρχο θέμα τις επικείμενες αλλαγές του «Καλλικράτη», αφού είναι πασιφανές πως εντός των τειχών της δημοτικής αρχής υπάρχουν δεδομένα διαφορετικές απόψεις επί του «σπασίματος» του Δήμου Λέσβου, με τους εκλεγμένους του βόρειου κομματιού του νησιού να εμφανίζονται να διεκδικούν δυναμικά τη διάσπαση, ζητώντας την κλιμάκωση της κινητοποίησης που ακόμα δεν έχει γίνει, αφού οι εν Μυτιλήνη αντιδήμαρχοι και φυσικά ο δήμαρχος, ακολουθούν τακτική… «κατενάτσιου».

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση που επρόκειτο να γίνει χθες αναμενόταν να δρομολογήσει εξελίξεις, αφού θα κληθούν όλα τα μέλη της δημοτικής αρχής να καταθέσουν τις απόψεις τους περί της προοπτικής διάσπασης προκειμένου η παράταξη να έχει μια (ει δυνατόν) ενιαία και «καθαρή» θέση απέναντι στην αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey