- Δεν δικαιολόγησε το «ντόρο» που διαχρονικά προκαλεί το αναψυκτήριο στον Κήπο και προκαλεί ερωτηματικά εάν διεξήχθη ο διαγωνισμός με τους καλύτερους δυνατούς όρους - Με δεδομένη τη συμμετοχή ενός μόνο ενδιαφερόμενου και με τίμημα το κατώτερο, οφείλει η δημοτική αρχή να επανεξετάσει την περίπτωση, ακόμη και να καταστήσει το διαγωνισμό «άγονο»! - Η εταιρεία συμφερόντων Ησιγόνη, που πήρε πριν από λίγους μήνες και το Πάρκο της Αγίας Ειρήνης, πλειοδότησε, προσφέροντας ένα(!) επιπλέον ευρώ από την αρχική εκκίνηση

Διαγωνισμός μόνο με... έναν για τον Κήπο!

28/04/2017 - 09:37

 

Παρά το ότι προβλημάτισε επί χρόνια η λειτουργία του και βρέθηκε από τις αρχές του Μάρτη στο επίκεντρο της επικαιρότητας -λόγω και του επεισοδιακού σφραγίσματός του- το άνοιγμα των προσφορών στο διαγωνισμό της νέας εκμίσθωσής του δεν αποτύπωσε σε καμία των περιπτώσεων τη σημασία που έχει το αναψυκτήριο του δημοτικού κήπου για την πόλη, αφού τελικώς προέκυψε μόνο μία προσφορά και αυτήν από την αθηναϊκή εταιρεία συμφερόντων του Λέσβιου στην καταγωγή Γιώργου Ησιγόνη, που από χθες εμφανίζεται ως ο πλειοδοτών στη δημοπράτηση του ιστορικού αναψυκτηρίου του Κήπου και μάλιστα για τα επόμενα 12 χρόνια, με μηνιαίο μίσθωμα τα 1.801 ευρώ και τη δέσμευση να αναλάβει να ολοκληρώσει την υπολειπόμενη «γραφειοκρατία» που απαιτείται προκειμένου η νέα εκμετάλλευση να είναι καθ’ όλα νόμιμη και να μην επαναληφθεί η πρότερη γνωστή προβληματική κατάσταση. Το μίσθωμα, ωστόσο, αυτό είναι όσο προέβλεπε η προκήρυξη δημοπράτησης του αναψυκτηρίου ως τιμή εκκίνησης αυξημένο κατά ένα(!!!) ευρώ, αφού δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος που να διεκδικήσει τον Κήπο και να ανεβάσει το τίμημα, όπως έγινε πριν από μερικούς μήνες με το άλλο αναψυκτήριο του Δήμου στο Πάρκο της Αγίας Ειρήνης το οποίο το χτύπησε ο κ. Ησιγόνης, ανεβάζοντας στα ύψη το μίσθωμα προκειμένου να είναι αυτός ο πλειοδοτών σε σχέση με τη μέχρι τότε μισθώτρια του Πάρκου.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, παρά το ότι εκπληρώνει τη δέσμευση της διοίκησης της ΑΔΕΛ για άμεση επαναλειτουργία του Κήπου πριν από το καλοκαίρι, εντούτοις αφήνει μια αλγεινή εντύπωση, αφενός γιατί έτσι όπως διεξήχθη ο διαγωνισμός -με έναν και μόνο συμμετέχοντα- δεν μπορεί να θεωρηθεί ό,τι καλύτερο για τα συμφέροντα του Δήμου, που οφείλει να αξιοποιεί την περιουσία του με τον καλύτερο και συμφερότερο τρόπο, και αφετέρου διότι το μίσθιο «φιλέτο» της πόλης καταλήγει σε μια εταιρεία που εκμεταλλεύεται ήδη ένα ακόμη σημαντικό δημοτικό ακίνητο, το Πάρκο της Αγίας Ειρήνης, γεγονός που δεν μπορεί να μη συνεκτιμηθεί και πάντως να μην προβληματίσει τη δημοτική αρχή πριν προχωρήσει στην κατοχύρωση της εν λόγω δημοπρασίας.

 

Γιατί όχι επαναπροκήρυξη;

Το «σίριαλ» του δημοτικού κήπου Μυτιλήνης, λοιπόν, φαίνεται να φτάνει στο τέλος του, αλλά εξακολουθεί να συντηρεί ίσως την «παράδοση» που θέλει να υπάρχει πάντα μια «σκιά» στην κάθε νέα εκμίσθωσή του. Και αυτό γιατί, μετά τη γνωστή επεισοδιακή σχέση του προηγούμενου επιχειρηματία που απασχόλησε επί μακρόν λόγω του ότι με ευθύνη και των δύο πλευρών (δήμου-επιχειρηματία) δεν νομιμοποιήθηκαν ποτέ οι κατασκευές εντός του χώρου εκμετάλλευσης, έρχεται τώρα μια νέα συνεργασία που έχει όλα τα φόντα να τελειώσει την κουβέντα περί νομιμότητας των κατασκευών, αλλά να ανοίξει μια άλλη, που αφορά στο αν ο διαγωνισμός -έτσι όπως διεξήχθη με την πίεση να ανοίξει ξανά και άμεσα το ιστορικό αναψυκτήριο- έγινε πράγματι με τους καλύτερους όρους προκειμένου να εξασφαλίσει και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την ΑΔΕΛ και κατ’ επέκταση για τους δημότες.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που από χθες εκτιμούν πως ο διαγωνισμός θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης ίσως δημοσιότητας και να έδινε παράλληλα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την κατάθεση (περισσοτέρων) προσφορών, θεωρώντας πως η ΑΔΕΛ θα πρέπει να καταστήσει «άγονο» το συγκεκριμένο διαγωνισμό απ’ τη στιγμή που εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος και να προχωρήσει μέχρι και στην επαναπροκήρυξή του, δεδομένου ότι το μίσθωμα θα δεσμευτεί για τα επόμενα 12 χρόνια, ίσως ακόμα και να αναθεωρήσει το κατώτατο όριο των προσφορών.

 

Η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επόμενη ημέρα για το δημοτικό Κήπο είναι ήδη γεγονός, έστω και με το άνοιγμα μίας μόνο προσφοράς, με την εταιρεία συμφερόντων Γιώργου Ησιγόνη, που «χτύπησε» με πολύ υψηλή προσφορά πριν από λίγους μήνες τον (πράγματι) διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του Πάρκου στην Αγία Ειρήνη, να παίρνει και το δεύτερο πιο χαρακτηριστικό μίσθιο του Δήμου, στο κέντρο μάλιστα της πόλης. Έτσι, και ο Κήπος και το Πάρκο περνάνε για πρώτη φορά σε ιδιώτη που δεν δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη, καθιστώντας τον κυρίαρχο στο χώρο αυτό με τη μίσθωση των δύο δημοτικών αναψυκτηρίων.

 

Να λειτουργήσει πριν από το καλοκαίρι

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα άνοιξε η εξής μία προσφορά που κατατέθηκε στο κατώτατο όριο (σ.σ. 1.801 ευρώ) και δρομολογούνται, αν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με την επανεξέταση της δημοπράτησης από την ΑΔΕΛ και τη δημοτική αρχή, πλέον οι εξελίξεις για την υπογραφή των συμβολαίων, που αποτελούν και τετελεσμένα. Τα οποία συμβόλαια ως γνωστό θα δεσμεύουν τον πλειοδότη να αναλάβει να ολοκληρώσει τη νομιμοποίηση των κατασκευών που θα γίνουν και την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως διάθεση της εταιρείας είναι να τρέξει το γρηγορότερο δυνατό τις διαδικασίες για να προλάβει να λειτουργήσει άμεσα και σίγουρα πριν από το καλοκαίρι, ξεκινώντας ίσως και την επομένη των υπογραφών την αποκατάσταση του κεντρικού κτηρίου του αναψυκτηρίου. Η εταιρεία πρέπει, αν τελικά κατακυρωθεί ο διαγωνισμός σε αυτήν, να προχωρήσει στην αρχιτεκτονική μελέτη για το οτιδήποτε κατασκευαστεί εντός του χώρου, να πάρει την απαραίτητη έγκριση από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων αλλά και όλες τις άλλες άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσει ξανά ο Κήπος. Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ευχέρεια του νέου ιδιώτη είναι να διεκδικήσει την επέκταση της λειτουργίας του και πέραν των 30 τ.μ. που μνημονεύονται στο μίσθιο και απαιτείται βέβαια η άδεια και του δήμου.

Δεν γνωρίζουμε τι τελικά θα πράξει η ΑΔΕΛ, η οποία πραγματοποίησε και τη συγκεκριμένη δημοπράτηση και με τις προϋποθέσεις που έβαλε, και ασφαλώς και η δημοτική αρχή, η οποία έχει και την πολιτική ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση δεδομένης της εξέλιξης που περιγράψαμε. Δεν είναι μόνο θέμα νομιμότητας, αλλά και διαχείρισης μιας υπόθεσης δημοτικών συμφερόντων, για την οποία ήδη διατυπώνονται ενστάσεις και ακούγονται διάφορα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η δημοτική αρχή θα τα συνεκτιμήσει όλα αυτά πριν πάρει τις οριστικές αποφάσεις της που θα τη δεσμεύουν έναντι του εν λόγω επιχειρηματία, που πρέπει να τονίσουμε ότι κινήθηκε καθ’ όλα νόμιμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey