- Ο βιολογικός της νότιας πόλης βγήκε από την πρόταση και μπήκε η… νότια παράκαμψη - Το «Ε» παρουσιάζει μεγάλο μέρος του φακέλου της Λέσβου που διεκδικεί 32 εκ. ευρώ

Η πρόταση του Δήμου για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, μετά από αλλαγές σε έργα και παρεμβάσεις που έγιναν μετά την επίσκεψη Χαρίτση, φαίνεται ότι κατέληξε σε μια λίστα έργων που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 30 εκ. ευρώ. Ποια απ’ αυτά μπορούν να υλοποιηθούν θα δείξει η... κοπτοραπτική από το Υπουργείο Οικονομίας! Η πρόταση του Δήμου για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, μετά από αλλαγές σε έργα και παρεμβάσεις που έγιναν μετά την επίσκεψη Χαρίτση, φαίνεται ότι κατέληξε σε μια λίστα έργων που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 30 εκ. ευρώ. Ποια απ’ αυτά μπορούν να υλοποιηθούν θα δείξει η... κοπτοραπτική από το Υπουργείο Οικονομίας!

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για το Ειδικό Αναπτυξιακό

01/04/2017 - 10:43 Ενημερώθηκε 27/04/2017 - 16:57

 

Η προθεσμία για την κατάθεση της τελικής πρότασης της δημοτικής αρχής για τους πόρους που προσφέρει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τα νησιά του βορείου Αιγαίου τελειώνει. Οι τελευταίες πληροφορίες, πριν ο φάκελος της Λέσβου φύγει οριστικά για το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, δείχνουν μια νέα (αναγκαστική) αλλαγή πλεύσης της δημοτικής αρχής ως προς το σχέδιό της να απορροφήσει πόρους από τα προσφερόμενα 25 εκ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, ο βιολογικός της νότιας πόλης δεν θα είναι τελικά μεταξύ των ζητούμενων. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Λέσβου φαίνεται να έχει διαμορφώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, εντάσσοντας 40 έργα στην πρότασή του, που αγγίζουν τα 33 εκ. ευρώ, ελπίζοντας για το καλύτερο. Ειδικότερα, προσδοκεί να δώσει πνοή σε προοπτικές που για χρόνια έχουν σκαλώσει, όπως είναι η περίπτωση της νότιας παράκαμψης ή ο ποδηλατόδρομος της Μυτιλήνης, αλλά και σε έργα και παρεμβάσεις που θα τονώσουν τη διαχρονικά αδικημένη «περιφέρεια» του δήμου.

Έχουμε καταγράψει ήδη δύο φορές σε πρόσφατα σχετικά ρεπορτάζ μας τις σκέψεις και τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής από την πρόκληση του Ειδικού Αναπτυξιακού. Αρχικά είχαμε αναδείξει την πρόθεση του δημάρχου και των συνεργατών του να δοθεί έμφαση στο Ειδικό Αναπτυξιακό σε έργα και δράσεις που θα αφορούσαν τις δημοτικές ενότητες -πλην της Μυτιλήνης- αξιοποιώντας μελέτες που είχαν αξιοσημείωτη ωριμότητα. Αυτή η πρόθεση όμως τελικά διαφοροποιήθηκε από τη συγκυρία της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση στη Μυτιλήνη, όταν και έδειξε θετική διάθεση να συμβάλλει στη λύση ενός χρόνιου αδιεξόδου για την πόλη, που δεν είναι άλλο από το βιολογικό της νότιας πόλης που θα κάλυπτε και το μεγαλύτερο κομμάτι της πρότασης του Δήμου Λέσβου για την αξιοποίηση των προσφερόμενων πόρων μέσω του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Γιατί βγήκε ο βιολογικός

Τα δεδομένα όμως τις τελευταίες ημέρες άλλαξαν ξανά, με τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας να διευκρινίζουν προς το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό πως το ΠΔΕ δύναται να χρηματοδοτήσει μέχρι και σε ποσοστό της τάξης του 35% έργα και δράσεις που παράγουν… έσοδα. Όπως είναι δηλαδή οι βιολογικοί. Μετέτρεψαν εν πολλοίς σε δώρο… άδωρο την ενδεχόμενη χρηματοδότηση γι’ αυτήν την προοπτική.

 

Οι δρόμοι που… τραβάνε

Τούτων δοθέντων, η δημοτική αρχή άλλαξε για τρίτη διαδοχική φορά το σχεδιασμό της, έχοντας καταλήξει στο φάκελο που θα σταλεί από μέρα σε μέρα πλέον στο Υπουργείο Οικονομίας, που θυμίζουμε ότι έχει ζητήσει τις προτάσεις των νησιωτικών δήμων για το Ειδικό Αναπτυξιακό μέχρι το τέλος του Μάρτη. Πληροφορίες αναφέρουν πως διαμορφώθηκε μια πολύ προσεγμένη πρόταση, η οποία θα καλύπτει ισόρροπα -ει δυνατόν- όλο το νησί και ανεξάρτητα από το βαθμό ωριμότητας των μελετών που υπάρχουν στα συρτάρια της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Σε αυτήν την πρόταση αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ενταχθεί για παράδειγμα μια άλλη βαλτωμένη υπόθεση για χρόνια όπως η νότια παράκαμψη, με το δήμο να βάζει στον «προϋπολογισμό» εκείνων που διεκδικεί από το Ειδικό Αναπτυξιακό περί τις 900.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται να γίνουν σε περιοχές επί της χάραξης της παράκαμψης εντός του σχεδίου πόλεως (σ.σ. για εκτός σχεδίου υποτίθεται αρμόδια είναι η Περιφέρεια).

 

Επιχείρηση… διόρθωση Μουσικού Σχολείου

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόταση του δήμου ανασύρει και την προοπτική του δρόμου Ταξιαρχών-Λουτρών για την πόλη πάλι της Μυτιλήνης αλλά και του Ασπροπόταμου-Παλιού. Από τις ήδη υπάρχουσες μελέτες που μπορούν να πάρουν ώθηση και να μετατραπούν σε προοπτική έργου, η δημοτική αρχή φαίνεται ότι βάζει και τον ποδηλατόδρομο της πόλης, με διάθεση όμως να επεκταθεί αυτός και πέραν της Βαρειάς.

Ακόμη, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού η δημοτική αρχή φαίνεται πως θέλει να «μπαλώσει» και τη μάλλον πολύ κακή εξέλιξη που πήρε η υπόθεση του Μουσικού Σχολείου μέσω δύο χρηματοδοτούμενων δράσεων: για την απαλλοτρίωση ή αγορά οικοπέδου που να προβλέπεται να γίνει σχολείο βάσει σχεδίου πόλεως για να γίνει η εγκατάσταση για το Μουσικό αλλά και για την επισκευή του «Κατσάνειου» με την προοπτική να γίνει Μουσική Ακαδημία.

 

«Ροδαφνίδια» και παραλία Ερεσού

Σε ό,τι αφορά την «περιφέρεια» του δήμου, όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ για το Ειδικό Αναπτυξιακό, ο δήμος έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του το «Ναυτικό Μουσείο» στο Πλωμάρι, τα περίφημα «Ροδαφνίδια» Λισβορίου και το μουσείο που μπορεί να γίνει εκεί, αλλά και το έργο που πρέπει να γίνει για την αποτροπή διάβρωσης της παραλίας Ερεσού. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ο δήμος ζητά χρηματοδότηση για τις παραπάνω προοπτικές και των μελετών που πρέπει να γίνουν εκ του μηδενός, εάν δεν υπάρχει καθόλου μελέτη.

 

 

Κλειστό Καλλονής και βράχοι Μολύβου

 
Ευτύχημα θα είναι η παρέμβαση για τους βράχους στο Μόλυβο να ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό, πριν αυτοί πέσουν...

 

Από εκεί και έπειτα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρόταση της Λέσβου μπαίνουν και έργα αθλητισμού και πολιτισμού, με το κλειστό Γυμναστήριο στην Καλλονή να μπαίνει μέσα στην πρόταση (1,7 εκ. ευρώ) όπως και η αναβάθμιση του γηπέδου Πολιχνίτου. Από πλευράς πολιτισμού, τίθεται επί τάπητος η δυνατότητα αναστήλωσης στο τζαμί του Μεσαγρού. Ακόμη, με δεδομένο πως η κατεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας για το Ειδικό Αναπτυξιακό είναι και οι δράσεις για την κοινωνία, μέσα στα 32 εκ. ευρώ που διεκδικεί ο δήμος εντάσσονται και παιδικοί σταθμοί για τις δημοτικές ενότητες αλλά και 3 εκ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού για την καθαριότητα.

Ξεχωριστής σημασίας είναι η απόφαση να γίνει μια ακόμη προσπάθεια να μπει ένα τέλος (αφορμής αλλά και χρημάτων δοθέντων) στο μείζον πρόβλημα του Μολύβου με τις αποκολλήσεις βράχων στον οικισμό αλλά και στο αρδευτικό των Λάμπου Μύλων…

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός, που έδωσε μια εικόνα των (τελικών;) προθέσεων της δημοτικής αρχής από το Ειδικό Αναπτυξιακό, σχολίασε στο «Ε»: «Θα γίνει προσπάθεια να διεκδικήσουμε ει δυνατόν περισσότερους πόρους και με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Θα πρέπει βέβαια να έχει ο κόσμος υπόψη ότι όλα θα πρέπει να γίνουν σε συνδυασμό και με τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ως εκ τούτου, βάζουμε στην πρόταση -όπως θα δείτε σύντομα- έργα και δράσεις που δεν μπορούν να μπουν στο ΠΕΠ ή στο Leader».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey