Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα, με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση πως κόβει στους νέους συνταξιούχους μικροπαραγωγούς, είτε αγρότες, είτε ετεροεπαγγελματίες, το 60% των συντάξεών τους. Εξαίρεση αποτελούν όσοι είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον διατηρούν μια μικρή αγροτική παραγωγή. Μάλιστα, αναφέρει πως η κυβέρνηση σκέπτεται να επεκτείνει αυτό το «ανθρωποκτόνο μέτρο» και στους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Δηλαδή έστω και 1 ευρώ να παίρνουν είτε από επιδότηση, είτε από πώληση ενός κιλού λαδιού, θα περικόπτεται κατά 60% η σύνταξή τους!!! Όλα αυτά κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 γνωστού ως αντιασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου. Είναι βέβαιο ότι η «ποινή-εκβιασμός» πολύ σύντομα θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους, παλιούς και νέους (η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δείχνει τι θα γίνει και στο θέμα αυτό). Το μέτρο αυτό απορρέει από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πέρυσι το Μάιο στη Βουλή και περιλαμβάνει ρυθμίσεις εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Το ζήτημα αυτό έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη το «Ε».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας στηρίζεται σε διευκρινίσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος στη Βουλή. Από τις διευκρινήσεις απορρέει ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που έχουν αγροτικό εισόδημα και είχαν βγει στη σύνταξη πριν από την 1η Μαΐου του 2016. Πιθανότατα αυτοί θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση σε επόμενη φάση.