Δεύτερη Ανάγνωση

01/04/2017 - 10:37

«ΝΑ ΒΑΣΤΑΧΤΟΥΜΕΝ…»

«Αφού έγινεν ο ανακατωμός της Ευρώπης, έπρεπε να είμαστε και εμείς σε μίαν κατάστασιν να βασταχτούμεν να μη μας πλακώση κάνας κίνδυνος ή κι αν είναι αρμόδιος καιρός να κινηθούμεν κι εμείς…», έγραφε ο λαϊκός ήρωας του ’21 Μακρυγιάννης. Πότε; Στα 1848 όταν επικρατούσε ένας γενικός αναβρασμός στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία πέφτει ο βασιλιάς Λουδοβίκος-Φίλιππος και ανακηρύσσεται η δεύτερη γαλλική δημοκρατία. Η Ιταλία ξεσηκώνεται από τον άνεμο της δημοκρατίας και αρχίζει η διαδικασία ενοποίησης των ιταλικών πόλεων σε ένα κράτος. Στη Βιέννη ξεχύνεται ο λαός στους δρόμους, παίρνει την εξουσία και διώχνει το διαβολικό Μέττερνιχ. Η Ουγγαρία αποσπάται από το αυστριακό στέμμα και αποκτά δική της κυβέρνηση. Ξεσηκωμός και στα γερμανικά εδάφη με το γερμανικό κοινοβούλιο της Φρανκφούρτης. Τα Βαλκάνια, αν και ανώριμα για αστικοδημοκρατικούς μετασχηματισμούς, δέχονται ισχυρή επίδραση και αναπτύσσεται μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό ρεύμα. Και στη χώρα μας; Τα τότε τρία ελληνικά… ανεξάρτητα κόμματα, «Αγγλόφιλο», «Γαλλόφιλο» και «Ρωσόφιλο», συνεχίζουν τη σκληρή αντιπαλότητά τους μέχρι τα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που τότε έφταναν κάπου κοντά στη Λαμία!

Σάμπως και σήμερα στην Ευρώπη, τα ίδια πάνω κάτω! Χωρίς ντουφέκια και σφαίρες, με ένα εξίσου ρευστό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, γινόμαστε μάρτυρες ενός γενικότερου μετασχηματισμού της Γηραιάς Ηπείρου. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση και πού θα καταλήξει, αναρωτιέται ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης. Η Αγγλία εκτός Ευρώπης, ακροδεξιά κόμματα σε ανοδική πορεία, εθνικισμοί, εθνικά τείχη, μισαλλοδοξία, οικονομική κρίση, εκατομμύρια άνεργοι. Μια εκρηκτική κατάσταση που δεν περιορίζεται μόνο στην καρδιά της Ευρώπης, στον πυρήνα δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη γειτονιά της, όπου εμφανίζονται μια σειρά από εκρηκτικές καταστάσεις με απρόβλεπτους ηγέτες, οι οποίοι δημιουργούν μια μόνιμη εστία αναταραχής και φόβου.

Ειδικά στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες παρατηρείται μια εθνικιστική αναταραχή που ελλοχεύει εκρηκτικές καταστάσεις. Πόσο μάλλον όταν ο πόλεμος στη Συρία με τους εκατομμύρια εξαθλιωμένους πολίτες δημιουργεί τεράστιες προσφυγικές ροές με άγνωστες επιπτώσεις για όλη την περιοχή. Πρώτο τραπέζι σ’ όλα αυτά η Τουρκία, που θέλει με το «έτσι θέλω» να βάλει τους δικούς της όρους στην περιοχή.

Και η Ελλάδα; Να κάνουμε αυτό που μας συμβουλεύει ο Μακρυγιάννης; «Να βασταχτούμεν»; Με τι προσόντα όμως; Γκρεμοτσακισμένοι από την οικονομική κρίση, εξαθλιωμένη η νέα γενιά από την ανεργία, με μια κυβέρνηση που στάζει το δηλητήριο της διχόνοιας! Τι αποθέματα να δημιουργήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους κινδύνους εμφανιστούν; Και καλά, στην εποχή του Μακρυγιάννη υπήρχαν και οι Κολοκοτρώνηδες. Σήμερα βλέπετε να υπάρχουν;

 

Το Έθνος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα…

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1983

 

Εγκαίνια του πλοίου «Οδυσσέας Ελύτης»

 

Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Ε/Γ-Ο/Γ «Οδυσσέας Ελύτης» παρόντος του ποιητή. Σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΕΛ Ευάγγελος Μητρέλιας αναφέρεται στην πορεία των 10 χρόνων παρουσίας της εταιρείας. Τον αγιασμό τελεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης -επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας- ενώ έψαλε η Χορωδία Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, μίλησε ο Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος τονίζει: «Συνηθίζεται να μην επαινεί κανείς εκείνους που τον επαινούν. Μόνο να τους ευχαριστήσει μπορεί. Κι αυτό έρχομαι σήμερα να κάνω με όλη μου την καρδιά».

 

ΕΙΠΕ

«Στην ετήσια τακτική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου παραβρέθηκαν 22 γιατροί από τους 300 περίπου που είναι τα μέλη. Θλιβερή εικόνα!»

Γιάννης Ζερδελής, ιατρός, πρώην βουλευτής (facebook)

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΥΓΕΙΑ

- Οργάνωση εξέτασης προληπτικής ιατρικής (ψηλάφησης μαστού) στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ.

- Ημερίδα του Συλλόγου Πασχόντων και Φίλων Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στην Κοινοτική Αίθουσα της Άντισσας με ομιλητές το νευρολόγο Ν. Λογιώτατο, την ψυχολόγο Μελαχρινή Κελμαλή και τον κοινωνιολόγο Ευστράτιο Μπάλαμα στις 7 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

- Το μουσικό συγκρότημα «Rebetien» στο «Κτήμα Οινοφόρος Glass Hall» στις 10 μ.μ., είσοδος 10 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Power Rangers» στο «Cine Αρίων» στις 7 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» στο «Cine Αρίων» στις 6:45 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κοινή συναυλία των μουσικών σχολείων Μυτιλήνης και Πάτρας με τίτλο «Μουσικές της Ελλάδας και της Ευρώπης» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7:30 μ.μ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

- Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου διοργανώνει περιβαλλοντική δράση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας καθαρισμού «Let’s do it». Ξεκίνημα από το Σχολείο Μολύβου στις 8:30 π.μ.

- Εθιμοτυπικός καθαρισμός της μαρίνας και του λιμένα Πλωμαρίου στα πλαίσια του «Let’s Do It Greece» στις 12 μ.μ.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Ο Πεζοπορικός Σύλλογος «Ορειάς» θα περπατήσει στην περιοχή του Ολύμπου στην Αγιάσο, ραντεβού στο «My Market» στις 10 π.μ.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για 28 νέες προσλήψεις στις υπηρεσίες ασύλου σε Λέσβο, Χίο και Σάμο που προκήρυξε το Υπουργείο Εσωτερικών, με συμβάσεις 12μηνης διάρκειας. 10 θέσεις ΠΕ νομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών και 1 θέση ΤΕ πληροφορικής στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey