Ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία η έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Μουσειολογίας (Museolab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η πρωτότυπη αυτή έκθεση αναδεικνύει τους πολλαπλούς ρόλους που παίζει το φαγητό στον κινηματογράφο, άλλοτε κραυγαλέα και άλλοτε υπαινικτικά, δίνοντας σε κάθε περίπτωση βάθος στην κινηματογραφική αφήγηση. Η έκθεση αναπτύσσεται στους χώρους του μουσείου, «μολύνοντας» τη μόνιμη έκθεση και χρησιμοποιεί κινηματογραφική γλώσσα: εικόνες, ήχους, στιγμιότυπα από ταινίες και κορυφώνεται σε ένα τραπέζι στρωμένο με «μπουκιές» από το ελληνικό σινεμά.

Από το αόρατο προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου, στα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» του Σακελλάριου έως τις αισθησιακές μπουκιές της Έλενας Ναθαναήλ στον «Φόβο» του Μανουσάκη και τα μπαχάρια της «Πολίτικης Κουζίνας» του Μπουλμέτη, το ελληνικό σινεμά, σε όλη του την πορεία, εκτός από ήχους και εικόνες, είχε πάντα και μια δική του μυρωδιά και γεύση. Το κινηματογραφικό φαγητό, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε πιο έντονα, βοήθησε στη δόμηση χαρακτήρων, υπαινίχθηκε κοινωνικές ανισότητες, συνέβαλε τόσο στη σκιαγράφηση της ελληνικής πραγματικότητας όσο και στην ποιητική υπέρβασή της.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και, πλαισιωμένη από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις, θα λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι.

Πληροφορίες: Museolab - Εργαστήριο Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, τηλ. 6943-297141, e-mail: nassiah@aegean.gr, υπεύθυνη: Νάσια Χουρμουζιάδη, επ. καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τ.Π.Τ.Ε.