Οι εξ ανατολών...γείτονες

14/04/2017 - 15:33

Κωνσταντινούπολη: Πασχαλινό μήνυμα του Πατριάρχη

Στο φετινό πασχαλινό του μήνυμα, ανάμεσα στα άλλα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνει: «Ζῶμεν, ἐντὸς ἑνὸς κόσμου εἰς τὸν ὁποῖον τὰ μέσα γενικῆς ἐπικοινωνίας μεταδίδουν συνεχῶς δυσαρέστους πληροφορίας περὶ τρομοκρατικῶν ἐνεργειῶν, περὶ πολέμων κατὰ τόπους, περὶ καταστροφικῶν φυσικῶν φαινομένων, προβλημάτων λόγῳ θρησκευτικοῦ φανατισμοῦ, πείνης, προσφυγικοῦ προβλήματος, ἀνιάτων ἀσθενειῶν, πτωχείας, ψυχολογικῶν καταπιέσεων, αἰσθήματος ἀνασφαλείας καὶ λοιπῶν συμπαρομαρτουσῶν ἀνεπιθυμήτων καταστάσεων. Ἔναντι τῶν καθημερινῶν τούτων “σταυρῶν”, τοὺς ὁποίους οἱ ἄνθρωποι αἴρομεν μὲ “γογγυσμούς”, ἔρχεται ἡ Μήτηρ μας Ἁγία Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία νὰ μᾶς ὑπενθυμίσῃ ὅτι ἠμποροῦμεν νὰ εἴμεθα χαρούμενοι, διότι ὁ ἀρχηγός μας Χριστὸς εἶναι ὁ νικητὴς αὐτῶν, εἶναι ὁ φορεὺς τῆς χαρᾶς, ὁ φαιδρύνας τὰ σύμπαντα. Τὸ μήνυμα τοῦτο τῆς κατισχύσεως τῆς ζωῆς ἐπὶ τοῦ θανάτου, τῆς νίκης τοῦ ἱλαροῦ φωτὸς τῆς πασχαλίου λαμπάδος ἐπὶ τοῦ σκότους τῆς ἀκαταστασίας, καὶ τῆς διαλύσεως, διὰ τοῦ ἀνεσπέρου Φωτὸς τῆς Ἀναστάσεως, τῶν θλίψεων καὶ τῶν προβλημάτων εὐαγγελίζεται τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον εἰς ὁλόκληρον τὸν κόσμον καὶ καλεῖ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους νὰ τὸ βιώσουν. Χριστὸς Ἀνέστη, λοιπόν, ἀδελφοὶ καὶ τέκνα! Αὐτοῦ τοῦ δεσπόζοντος τῆς ζωῆς καὶ κυριεύοντος τοῦ θανάτου Κυρίου ἡμῶν ἡ Χάρις καὶ τὸ ἄπειρον Ἔλεος εἴησαν μετὰ πάντων». Η Πόλη, «το Ιερόν τούτο Κέντρον τῆς Ὁρθοδοξίας», όπως την αποκαλεί ο Πατριάρχης, θα γιορτάσει και φέτος το Πάσχα μέσα στην ένταση της αναμέτρησης για το δημοψήφισμα. Με την απαγόρευση όμως της κατανάλωσης αλκοόλ λόγω της ψηφοφορίας, ο φετινός δημόσιος εορτασμός, χωρίς κρασί, είναι αμφίβολος! Τα νεώτερα χρόνια με την συρρίκνωση της ομογένειας, οι Ρωμιοί γιόρταζαν το Πάσχα σε ταβέρνες ή στα προαύλια εκκλησιών κυρίως την Δευτερανάσταση (Κυριακή μεσημέρι) στο Νιχώρι, στο Μπεσίκτας, στο Σκούταρι και στο Polonezköy στην ασιατική πλευρά. Το Polonezköy είναι ένα πανέμορφο χωριό μέσα σε δάσος, του οποίου οι πρώτοι κάτοικοι ήταν ορθόδοξοι Πολωνοί εναπομείναντες από τον πόλεμο της Κριμαίας, φημίζεται για τις ταβέρνες του και είναι το μοναδικό ίσως μέρος στην Τουρκία, όπου σερβίρεται χοιρινό κρέας.

 

Ενθουσιασμός σε Δικελί και Πέργαμο από τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση

Η εξαγγελθείσα νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Μυτιλήνης - Δικελί από την εταιρεία του Εσρέφ Ζαλέ, από τις 25 Απριλίου, έτυχε θερμότατης υποδοχής απ’ τους επιχειρηματίες της περιοχής. Σύμφωνα με την εταιρεία, το δρομολόγιο θα εκτελείται από ταχύπλοο σκάφος τύπου «καταμαράν», που θα καλύπτει την απόσταση σε μισή ώρα, αρχικά με ένα δρομολόγιο κάθε Τρίτη. Το εισιτήριο, με επιστροφή (Δικελί - Μυτιλήνη - Δικελί) καθορίστηκε στα 35 ή στα 32 ευρώ με έκδοση από πρακτορείο ή μέσω ιντερνέτ αντίστοιχα. Ο δήμαρχος Δικελί, Μουσταφά Τοσούν, δήλωσε ότι θα ενισχυθεί η τουριστική κίνηση και στα δύο λιμάνια, παράλληλα με τις δυνατότητες που ανοίγονται για εμπορικές σχέσεις και την ενδυνάμωση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Μεχμέτ Γκιονέντς και το Επιμελητήριο Περγάμου, που βοήθησαν για να γίνει η σύνδεση. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, στο πρώτο δρομολόγιο θα επιβαίνουν στο πλοίο οι δήμαρχοι Δικελί και Περγάμου και αντιπροσωπείες απ’ τις δύο γειτονικές πόλεις, για να κάνουν επαφές με τους ομολόγους τους στη Μυτιλήνη (στις 25 - 26 Απριλίου) και να ενημερώσουν για τις δυνατότητες της νέας ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Με δεδομένο ότι παρά τις διακηρύξεις, η σύνδεση Μυτιλήνης - Σμύρνης με οχηματαγωγό ή καταμαράν κωλυσιεργεί, η σύνδεση με το Δικελί που ανακοινώθηκε, πέρα από τη βόλτα στο παζάρι κάθε Τρίτη, μας φέρνει πιο κοντά τους Σμυρνιούς επισκέπτες, από την έλευση των οποίων έχει να επωφεληθεί ο λεσβιακός τουρισμός και η αγορά.

 

«Ρόιτερ»: Αμφιλεγόμενο το μεθαυριανό δημοψήφισμα

Σ’ ένα βαθιά αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, όπως εύστοχα επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ», προσέρχονται μεθαύριο οι γείτονές μας προκειμένου να αποφασίσουν την έγκριση ή την απόρριψη ενός πακέτου 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Θα καταργηθεί ο θεσμός του πρωθυπουργού, και ο πρόεδρος, ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από το λαό, θα είναι πλέον ο επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της κυβέρνησης καθώς και επικεφαλής του κράτους. Έτσι με την επικράτηση του «Ναι», ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται σε «σουλτάνο», δυνάμενος να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2029. Καταλύεται λοιπόν ο Κεμαλισμός και το δημοκρατικό πολίτευμα, όπως χαρακτηριστικά αναρωτιούνται στην προχθεσινή επιφυλλίδα τους οι «New York Times»: «Is it too late for Turkish democracy?». Ωστόσο από το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και μετά, με τα μέτρα «έκτακτης ανάγκης» που εφαρμόζονται, ουσιαστικά η Τουρκία διοικείται σαν ήδη να έχει επικρατήσει το «Ναι»! Γι’ αυτό πολλοί ισχυρίζονται ότι ανεξάρτητα με το αποτέλεσμά του δημοψηφίσματος (με κριτήριο τα πρότυπα της αστικής δυτικού τύπου δημοκρατίας) ήδη έχει επέλθει βαθύς διχασμός στον τουρκικό λαό. Κατ’ άλλους όμως, που αξιολογούν με κριτήρια Μ. Ανατολής την όλη κατάσταση, ο Ερντογάν σε ρόλο «πατερούλη» του έθνους, αποτελεί έναν ευρύτατα αποδεκτό και λαοφιλή ηγέτη (βλέπε Νάσερ, Μπουργκίμπα, Καντάφι, Χομεϊνί, Σαντάμ Χουσεΐν κτλ.). Άρα, μήπως το ερώτημα θα έπρεπε να είναι κατά πόσο οι Τούρκοι αισθάνονται δυτικοί - Ευρωπαίοι ή μεσανατολίτες; Πάντως δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα, η προβολή - διαφήμιση του «Evet» (Ναι) έχει ξεχειλίσει στη χώρα, τόσο που να αναρωτιέται κανείς τι έχει να φοβηθεί ο Ερντογάν! Εκτός πια κι αν έχει στόχο ποσοστό γύρω στο 60%! Αντίθετα η καμπάνια για το «Hayir» (Όχι) λόγω και του διάχυτου φόβου, εξελίσσεται υποτονικά, με μόνη εξαίρεση τις περιοδείες της 60χρονης Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αποχώρησε από το ΜΗΡ («Γκρίζοι Λύκοι») τασσόμενη δυναμικά υπέρ του «Όχι», κάνοντας τα πλήθη να παραληρούν στις ομιλίες της. Ίσως η εθνικίστρια αυτή γυναίκα, βετεράνος της πολιτικής, να είναι η προσωπικότητα που αναδεικνύεται από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η μόνη ικανή να αντιταχθεί στην μονοκρατορία του Ερντογάν.

 

Αποκαταστάθηκε το άγαλμα του Αριστοτέλη στην Άσσο

Ένα γλυπτό του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, που είχε υποστεί βανδαλισμούς πριν ενάμιση χρόνο, επέστρεψε στο βάθρο του στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Άσσου. Πρόκειται για ανδριάντα ύψους 2,5 μέτρων, που είχε τοποθετηθεί εκεί από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού το 2009. Μετά τους βανδαλισμούς που υπέστη (ακρωτηριασμός δεξιού χεριού και σοβαρή παραμόρφωση προσώπου), στάλθηκε στην Σμύρνη, όπου αποκαταστάθηκαν οι ζημιές. Έτσι λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, το άγαλμα μπήκε και πάλι στη θέση του. Ο Αριστοτέλης είναι συνδεδεμένος με την Άσσο καθώς το 348 π.Χ. (που μαζί με τον Ξενοκράτη, εγκατέλειψε την Πλατωνική Ακαδημία Αθηνών) ήλθε στην Άσσο, όπου παντρεύτηκε την ανιψιά του βασιλιά Ερμείου, την Πυθία, πριν φύγει για τη Λέσβο, τρία χρόνια αργότερα στο 345 π.Χ.. Στην Άσσο ίδρυσε νέα ακαδημία, ηγούμενος ομάδας φιλοσόφων που έκαναν καινοτόμες έρευνες στη ζωολογία και τη βιολογία. Σήμερα στην Άσσο έχει αναδειχτεί το θέατρο, μέρος της αγοράς και της νεκρόπολης με ανασκαφές που διενεργεί από το 1980 και συνεχίζει, το Πανεπιστήμιο ÇOMÜ, Τμήμα Αρχαιολογίας του Τσανάκκαλε.

 

Μανιταρόφιλοι και στην Πέργαμο

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, το πρώτο Φεστιβάλ Μανιταριού στο οροπέδιο Κόζακ της Περγάμου. Τα 17 χωριά του Κόζακ με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη (όπως ο «Καλλικράτης» σε μας) συνενώθηκαν υποχρεωτικά με το Δήμο Περγάμου, του οποίου τώρα αποτελούν διαμερίσματα (Μαχαλάδες). Τα κουκουνάρια και τα μανιτάρια είναι τα κύρια παραγόμενα προϊόντα βιοπορισμού των κατοίκων εκεί. Στη γιορτή του μανιταριού που έγινε στο χωριό Γκιομπέλ, πήραν μέρος ο δήμαρχος Περγάμου και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τα ορεινά χωριά, αλλά και πολλοί φυσιολάτρες που είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα μανιτάρια, ποια δηλαδή είναι ασφαλή και φαγώσιμα, πότε συλλέγονται κ.ά.. Αυτήν την εποχή στο Κόζακ φυτρώνουν τα μανιτάρια Κουζού Γκιομπεϊ (κοιλιά του αρνιού) ή επιστημονικά Morchella esculenta, από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα είδη στη γαλλική κουζίνα και όχι μόνο, με ακριβή τιμή στην αγορά γύρω στις 100 - 150 λίρες το κιλό!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey