Με τον περίφημο ανασχηματισμό σε επίπεδο αντιδημάρχων να έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του μήνα και ήδη τα νέα πρόσωπα της δημοτικής αρχής να έχουν πιάσει δουλειά, σειρά παίρνει ο ανασχηματισμός σε επίπεδο Νομικών Προσώπων, στη ΔΕΥΑΛ αλλά και στο δημοτικό πια Λιμενικό Ταμείο.

Η συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να αποκαλύψει το δεύτερο «πακέτο» των αλλαγών που σκέπτεται να κάνει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, προκειμένου και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της δημοτικής του αρχής, αλλά και να μοιράσει τα εναπομείναντα φύλλα της «τράπουλας» με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να εξαλείψει κάθε πιθανότητα δυσαρέσκειας.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, «σίγουρος» θεωρείται για να αναλάβει τα ηνία του Νομικού Προσώπου Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Δημήτρης Αλεξίου αλλά και ο Θεόδωρος Στεργίου, που προαλείφεται για αντιπρόεδρος στη ΔΕΥΑΛ, στη θέση του αντιδημάρχου πια Αυτεπιστασίας Γιάννη Αμπουλού.

Στον αντίποδα ως έχει θα πορευτεί -όπως όλα δείχνουν- η σύνθεση της επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου, με μία όμως βασική διαφοροποίηση σε σχέση με τώρα: θα προβλέπεται και αμοιβή για κάποια από τα μέλη της. Μετά τη συνεδρίαση τώρα της ερχόμενης Τρίτης, σειρά θα πάρει ο τρίτος και τελευταίος γύρος αλλαγών στο μεγάλο «καράβι» της ΔΕΔΑΠΑΛ, με τη Γενική Συνέλευση της διαδημοτικής επιχείρησης να έχει οριστεί για τις 28 του Μάρτη και τα ονόματα -πλην του σίγουρου Στέφανου Αποστόλου- που «παίζουν» για να μπουν στο Δ.Σ. της να είναι αρκετά…

Ανασχηματισμός, λοιπόν, μέρος δεύτερο για τη δημοτική αρχή Γαληνού, που ξεπέρασε μάλλον ανώδυνα τις αλλαγές σε επίπεδο αντιδημαρχιών, με την αποχώρηση του Στρατή Τζιμή να περνάει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- χωρίς να αφήνει πίσω της εμφανείς τουλάχιστον δυσαρέσκειες. Το δεύτερο πακέτο αλλαγών, όμως, αναμένεται να δοκιμάσει πραγματικά την εσωτερική συνοχή της παράταξης της πλειοψηφίας πριν μπει στην τελική ευθεία της θητείας της.

 

Ακλόνητη η Αντωνέλλη

Πάμε να δούμε όμως τις θέσεις που μένουν να καλυφθούν, ξεκινώντας από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, στο οποίο η Αναστασία Αντωνέλλη θα συνεχίσει κανονικά ως πρόεδρος, χωρίς να έχει τεθεί ποτέ θέμα αντικατάστασής της ή αξιοποίησής της σε κάποιο άλλο πόστο.

 

Αλεξίου-Αστυρακάκης στο ΝΠΔΔ

Στο Νομικό Πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, όμως, η μεγάλη -και γνωστή εδώ και καιρό- αλλαγή ακούει στο όνομα του Δημήτρη Αλεξίου, που θα αντικαταστήσει τον Μιχάλη Ταμβακέλλη στην προεδρία και θα κληθεί να σηκώσει επάξια μια σημαντική παρακαταθήκη σε αξιοσημείωτες παρεμβάσεις σε επίπεδο αθλητισμού, με στόχο όμως να «γεμίσει» τη δραστηριότητα του ΝΠΔΔ και στα άλλα αντικείμενα δράσης του.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Αλεξίου δεν θα είναι μόνος σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς δίπλα του θα έχει τον Κώστα Αστυρακάκη, που θα αναλάβει αντιπρόεδρος, με καθοριστικό ρόλο στον τομέα του Πολιτισμού, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Από αυτήν την ανακατάταξη μένει εκτός ο απερχόμενος πρόεδρος Μιχάλης Ταμβακέλλης, η περίπτωση του οποίου θα απασχολήσει μέχρι την τελευταία στιγμή τον δήμαρχο για την ενδεχόμενη αξιοποίησή του σε άλλο πόστο. Και όσο υπάρχουν ακόμα θέσεις ανοιχτές στη δημοτική αρχή, το όνομά του θα «παίζει», αφού και ο ίδιος θεωρεί ότι είχε θετικό πρόσημο στην παραγωγή έργου και μένει να φανεί το πού (και αν) θα τοποθετηθεί αλλού.

 

Ο Κατσαβέλλης τις σχολικές επιτροπές

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, όμως, θα ανασυγκροτηθούν και οι σχολικές επιτροπές (Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης), με τον Παναγιώτη Κατσαβέλλη να αναμένεται -ως αντιδήμαρχος Παιδείας πια- να αναλάβει την προεδρία και των δύο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια άλλα μέλη θα συνθέσουν τα διοικητικά τους συμβούλια.

 

Στεργίου πίσω από τον Γιαννάκη στη ΔΕΥΑΛ

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Τρίτης, υπάρχει και το θέμα του ορισμού νέου αντιπροέδρου στη ΔΕΥΑΛ για την αντικατάσταση του Γιάννη Αμπουλού, με τον Θεόδωρο Στεργίου να έχει συμφωνήσει με τον δήμαρχο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη νέα εποχή της δημοτικής εταιρείας, έχοντας καλή σχέση και με τον πρόεδρο αυτής Αντώνη Γιαννάκη.

Από εκεί και έπειτα, τυπική διαδικασία θεωρείται η ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο «Ζαχάρειο» Γηροκομείο, με τον Στέφανο Αποστόλου να συνεχίζει στην προεδρία του, αλλά και η ανάδειξη των εκπροσώπων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, όπου θα συνεχίσει να προΐσταται ο Νίκος Καρασάββας.

 

Έγκριση έμμισθων θέσεων στο Λιμενικό Ταμείο

Ξεχωριστής σημασίας, όμως, είναι η ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ (πλέον) του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν θα αλλάξει τα πρόσωπα αυτού, με τον δήμαρχο να επιλέγει (με τα σημερινά δεδομένα) να διατηρεί την προεδρία αλλά και με καθοριστικό ρόλο στη θέση του αντιπροέδρου τον Κυριάκο Πετρέλλη. Έχει ενδιαφέρον όμως να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ζητηθεί από το σώμα και η έγκριση αμοιβών για κάποια από τα μέλη του Δ.Σ.

  

ΔΕΔΑΠΑΛ: Ο Αποστόλου, η «μεταγραφή» και τρεις ακόμη

 

Τέλος, οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη σε νομικά πρόσωπα, ΔΕΥΑΛ, σχολικές επιτροπές και Λιμενικό Ταμείο θα αφήσουν τελευταία τη ΔΕΔΑΠΑΛ, η οποία θεωρείται «πυρηνικό όπλο» για τη δημοτική αρχή, έχοντας ωστόσο προκαλέσει ουκ ολίγες φορές με το «λαστιχάρισμα» των αρμοδιοτήτων της, ενώ περιλαμβάνει και «έμμισθες» θέσεις που είναι «ελκυστικές».

Η Γενική Συνέλευση της διαδημοτικής επιχείρησης έχει οριστεί για τις 28 του Μάρτη και μέχρι τώρα το μόνο γνωστό είναι ότι νέος πρόεδρος -αντί του Γιώργου Κατζανού- θα είναι ο Στέφανος Αποστόλου. Την ίδια ώρα όμως, παίζουν «δυνατά» τα ονόματα και του Μιχάλη Ταμβακέλλη, που προαναφέραμε, αλλά και του Νίκου Ψωμά (αντιδήμαρχος Γέρας) και του Προκόπη Τσαμπλάκου (εντεταλμένος Αγιάσου).

Η πιο ενδιαφέρουσα θέση για τους «δελφίνους» είναι αναμφίβολα εκείνη του διευθύνοντα συμβούλου (έμμισθη), αλλά στην εξίσωση θα πρέπει να αναφέρουμε ξανά -όπως και σε παλαιότερο σχετικό μας ρεπορτάζ- πως είναι υπαρκτό το σενάριο να προκύψει «μεταγραφή» τύπου Αντώνη Γιαννάκη στη ΔΕΥΑΛ, με τον δήμαρχο να σκέπτεται πρόσωπο που έχει εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και είναι εκτός των δημοτικών πραγμάτων σήμερα για να αναλάβει τη διεύθυνση της ΔΕΔΑΠΑΛ.