Την τουριστική προβολή της Λέσβου απευθείας από το Υπουργείο Τουρισμού διεκδικούν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου μαζί με το Δήμο Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων πρόκειται να συναντηθούν με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και θα της καταθέσουν αναλυτική πρόταση για την τουριστική προβολή του νησιού.

Στην ουσία, οι φορείς διεκδικούν να χρηματοδοτηθούν από το κονδύλι των 8 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το Φεβρουάριο για την τουριστική προβολή των νησιών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Στο κονδύλι αυτό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο τις προηγούμενες ημέρες. Από τα παραπάνω είναι φανερό πως σε αυτήν τη φάση παρακάμπτεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει εκπονήσει δικό της πρόγραμμα τουριστικής προβολής, ύψους 560.000 ευρώ περίπου. Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή πριν εξασφαλισθεί το κονδύλι των 8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου είχε υποστηρίξει πως, αν η Περιφέρεια είχε ζητήσει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την τουριστική προβολή των νησιών της Περιφέρειας, θα την είχε λάβει. Από τότε και μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα στον περιφερειακό σχεδιασμό για την τουριστική προβολή.

Απ’ την άλλη, είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Περιφέρειας και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου δεν είναι οι καλύτερες. Αν εγκριθεί η χρηματοδότηση της πρότασης, εκτιμάται ότι θα δοθούν για την τουριστική προβολή του νησιού αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Στόχος ο σχεδιασμός δράσεων

Στόχος του σχεδιασμού που έχει καταρτιστεί είναι η προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου, σε συνδυασμό με την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κατά πληροφορίες, ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί δεν εξαντλείται μόνο στην τουριστική προβολή, επεκτείνεται και σε άλλες δράσεις, όπως είναι μελέτες που είναι απαραίτητες για να αναδειχθούν τα αδύναμα σημεία του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται το νησί.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου λογοτύπου - τουριστικής ταυτότητας για τη Λέσβο στα Ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες. Προτείνεται η δημιουργία και εκτύπωση θεματικών διαφημιστικών εντύπων - CD και Banner, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν τη βασική φιλοσοφία που θα διέπει τη διαφημιστική προβολή της Λέσβου, παρουσιάζοντας τις πολλαπλές δυνατότητες του νησιού για τουριστικές δραστηριότητες. Μέσα στο έντυπο υλικό περιλαμβάνεται και η έκδοση χαρτών, βιβλίων και φυλλαδίων. Ο Δήμος Λέσβου θέλει να δοθεί ένα ποσό 80.000 ευρώ για την εκτύπωση βιβλίων και φυλλαδίων.

 

Και σύγχρονη ιστοσελίδα

Επίσης, προκρίνεται η δημιουργία σύγχρονης τουριστικής ιστοσελίδας για την προβολή του Δήμου Λέσβου, η οποία θα είναι λειτουργική σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και smart phones και θα είναι διαθέσιμη σε τρεις γλώσσες τουλάχιστον, Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα θα περιλαμβάνονται:

- Διαδραστικός χάρτης όλης της Λέσβου με zoom και εικονίδια αξιοθέατων ανά κατηγορία (π.χ. ναοί, αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες κ.λπ.).

- Σημείο πάνω στον χάρτη με ειδικό εικονίδιο ανά κατηγορία και φωτογραφία (zoom) και άμεση σύνδεση με την πληροφοριακή του σελίδα.

- Σελίδα ανά αξιοθέατο με φωτογραφίες, κείμενο, πανοραμική φωτογραφία και video.

- Πληροφορίες για κάθε αξιοθέατο όπως διεύθυνση, τηλέφωνα, ιστοσελίδα, email και ωράριο λειτουργίας.

- Σελίδα με φωτογραφίες και videos της Λέσβου.

- Κατηγορίες εκδηλώσεων και σημείο επάνω στον διαδραστικό χάρτη.

- Δυνατότητα τοποθέτησης επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα και παρουσίαση των προϊόντων τους.

- Τουριστικές ειδήσεις και νέα από τη Λέσβο.

Επίσης, προτείνεται η εκπόνηση επικοινωνιακής καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.