Η «Gaia Επιχειρείν», με αφορμή την έναρξη υποβολής των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι παραμένει φορέας συντονισμού του ΟΣΔΕ. Αποδίδει τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για κατάργηση του συντονιστικού ρόλου της σε κακόβουλο και κατευθυνόμενο δημοσιογραφικό θόρυβο, σε σωματειακές ανακοινώσεις ορισμένων εκούσιων ή ακούσιων λαθεμένων ερμηνειών των πρόσφατων εξαγγελιών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ανεξάρτητα απ’ αυτά, η «Gaia Επιχειρείν» σημειώνει προς τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και τους δικαιούχους παραγωγούς κοινοτικών επιδοτήσεων ότι συμφωνήθηκε και υπογράφεται η νέα σύμβαση διασφάλισης επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών και ασφάλειας πληροφοριών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με αυτή, η επιχείρηση ως φορέας συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης του συνόλου των ΚΥΔ αναλαμβάνει περισσότερες τεχνολογικές υποχρεώσεις, δίχως ωστόσο αυτές να αυξάνουν τα κόστη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ΚΥΔ.

Σε εφαρμογή της σχετικής ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα πιστοποιημένα ΚΥΔ οφείλουν άμεσα να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις συνεργασίας τους τόσο με τη «Gaia Επιχειρείν» όσο και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης, οι οποίες είναι αναγκαίες και υποχρεωτικές για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειώνεται ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικτυακή υποβολή αίτησης από μεμονωμένο παραγωγό παρέχεται δίχως κόστος.