Τίποτα δεν ξεκινάει στην ώρα του στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Έτσι προχθές 15 Μαρτίου, το σύστημα δεν άνοιξε για την καταχώρηση των πρώτων αιτήσεων των παραγωγών για τη Βασική Ενίσχυση του 2017.

Ωστόσο μαθαίνουμε πως το σύστημα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη τεχνική σύσκεψη στην Αθήνα, όπου είχαν κληθεί οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων των παραγωγών προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές που θα γίνουν στη λειτουργία του συστήματος τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από την σύσκεψη απουσίαζαν τα ανώτερα στελέχη της «Gaia Επιχειρείν», γεγονός που ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια για τις επιλογές που έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των παραγωγών που θα εξυπηρετήσουν οι φορείς που συνεργάζονται με τη «Gaia Επιχειρείν», την ΠΕΦΑ και τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, θα κρίνει πολλά για το μέλλον του ΟΣΔΕ.  Όλες οι πλευρές δείχνουν ετοιμοπόλεμες.

Από χθες ξεκίνησε η πιστοποίηση των φορέων υποδοχής των αιτήσεων με ηλεκτρονικούς κωδικούς στη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ.

 

Χωρίς πρόσθετα δικαιολογητικά

Η έναρξη παραλαβής των αιτήσεων αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Φέτος οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων δεν χρειάζεται να προσκομίσουν το Ε9 για να γίνει η καταχώρηση των αιτήσεων τους. Αρκεί να δώσουν τους κωδικούς του taxis.net στους φορείς με τους οποίους συνεργάζονται. Αν η αίτηση τους δεν έχει μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν κανένα πρόσθετο δικαιολογητικό. Αν έχει μεταβολή, θα χρειαστεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται (ενοικιαστήρια, συμβόλαια κλπ.). Οι νέοι αγρότες καλό είναι να προσκομίσουν τοπογραφικά ή έστω τα στίγματα των αγροκτημάτων που δηλώνουν. Επίσης θα χρειαστεί να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση για να κατοχυρώσουν τα πρόσθετα δικαιώματα επιδότησης που δικαιούνται.

Το 2016 ήταν μια χρονιά που μειώθηκαν πάρα πολύ τα προβλήματα των επικαλύψεων στα νησιά του νομού Λέσβου. Το 2017 είναι η χρονιά που μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερες διορθώσεις και να δοθεί οριστική λύση σε πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τόσο τους φορείς υποδοχής των αιτήσεων όσο και τους δικαιούχους παραγωγούς.

Κατά την προσωπική μας άποψη, καλό είναι οι αγρότες που έχουν στα χέρια τους πράξεις χαρακτηρισμού για τα κτήματα τους, να τις καταχωρήσουν στις αιτήσεις που θα καταθέσουν. Ίσως έτσι να μειωθεί η ταλαιπωρία τους από το νέο βάσανο, τους δασικούς χάρτες.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι αποφάσεις χαρακτηρισμού των αγρών που ορίζουν ποια τμήματα τους είναι δασική έκταση και ποια καλλιεργούμενη, δεν έχουν ενσωματωθεί στα δεδομένα των δασικών χαρτών.

 

Μεταβολές

Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, η καταχώρηση των αιτήσεων των παραγωγών για τη Βασική ενίσχυση του 2017, θα γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία των μεταβολών. Στη διαδικασία αυτή γινόταν η μεταβίβαση αγροκτημάτων και δικαιωμάτων επιδότησης. Κι έτσι όταν ξεκινούσε η κατάθεση των αιτήσεων, ήταν ξεκαθαρισμένο σε ποιόν ανήκουν ποια δικαιώματα.

Για τη φετινή χρονιά αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτής. Κατά συνέπεια αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά η κατάθεση των μεταβολών.

 

Ενημερωτικές συσκέψεις

Στο πλαίσιο των αλλαγών στη λειτουργία του ΟΣΔΕ, πραγματοποιούνται σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Λήμνο. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση είναι η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων Αιγαίου του Οργανισμού, Γεωργία Φούζα. Στις 30 του μήνα θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.