Δηκτικά

26/04/2017 - 11:32

Νέες υποσχέσεις

Ακόμη δεν κόπασαν οι αντιδράσεις για το φιάσκο στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης προχώρησε σε νέες υποσχέσεις για νέες προκηρύξεις κοινοτικών προγραμμάτων. Μάλιστα, εμφανίστηκε να δηλώνει χαρούμενος για το ότι στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας υπήρξε τόσο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Αλήθεια, από τη στιγμή που υπήρχε τόσο μεγάλη ικανοποίηση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί δεν προχώρησε κανονικά η διαδικασία ανάδειξης των αγροτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα; Γιατί επί της ουσίας ακυρώθηκε η προκήρυξη; Γι’ αυτά δυστυχώς ο κ. Τσιρώνης δεν ήταν καθόλου κατατοπιστικός!

Ν.Μ.

 

Χαιρέτα καβαλάρης…

Κάποτε για χάρη (και κυρίως την εύνοια) του προέδρου και της «ομάδας του νησιού», κάποιοι μέχρι και που θα… σκότωναν, στις εποχές ειδικά όπου η Καλλονή μεσουρανούσε. Για μια φωτογραφία, για ένα μεροκάματο ή επειδή γενικά η ΑΕΛΚ «πουλούσε», δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι πασίγνωστοι στην τοπική κοινωνία (απ’ όλους τους χώρους) που έφτασαν στο σημείο να μπουν -για ξεκάθαρα οι περισσότεροι ιδιοτελείς λόγους- σε αυτήν την αδιανόητη «πολεμική» που νόμιζαν ότι προστάτευε την ομάδα, ενώ στην πραγματικότητα την απομόνωνε από τους… πάντες.

Αυτό που έμεινε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια ομάδα δύο-τριών ανθρώπων που, για να έχουν ρόλο, απομόνωσαν πλήρως (και) τον Νίκο Μιχαλάκη από την κοινωνία, τον έκαναν να πιστεύει πως όλοι οι άλλοι είναι εχθροί του και τον οδήγησαν σε επικοινωνιακά ολισθήματα που εξέπεμπαν αλαζονεία, βάζοντας απέναντι, εκτός του -για κάποιο λόγο διαχρονικά μισητού- Αιολικού, την εκάστοτε δημοτική αρχή, τον οποιονδήποτε ασκούσε κριτική, την ΕΠΣ Λέσβου (την οποία σε παγκόσμια πρωτοτυπία πήγε η ΠΑΕ μέχρι και να διεκδικήσει την προεδρία της!), ακόμα και μεγάλο κομμάτι του φίλαθλου κόσμου.

Γιατί τα ξαναλέμε τώρα όλα αυτά; Γιατί είναι θλιβερό σήμερα που τα φτερά του προέδρου (όπως και τα λεφτά) κόπηκαν, όλοι αυτοί οι αυλοκόλακες που έφαγαν και… ψωμάκι και απέκτησαν και όνομα στην κοινωνία να μην έχουν να χύσουν ούτε ένα δάκρυ για την κατάντια αυτής της ομάδας. Όχι πως δεν ήταν αναμενόμενο βέβαια. Κανόνας είναι το να χαιρετάς καβαλάρης για να σε χαιρετάνε όταν ξεπεζέψεις…

Μ.ΟΡΦ

 

Πρώτη φορά αντιρατσιστικός

Πρώτη φορά στη Χίο έγινε χρήση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας κατά τη δίκη της Δευτέρας, όπου καταδικάστηκαν δύο κάτοικοι Χίου για βιαιοπραγίες κατά μεταναστών στις 20 Απριλίου. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Χίου καταδίκασε τον Τ.Κ. σε ποινή φυλάκισης εφτά μηνών με τριετή αναστολή για απρόκλητη έργω εξύβριση και τον Μ.Μ. σε 12 μήνες φυλάκιση για την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας με βάση τη φυλετική διάκριση (αντιρατσιστικός νόμος), τρεις μήνες φυλάκιση για σωματικές βλάβες για κάθε παθόντα μετανάστη (δηλαδή επιπλέον έξι μήνες) και σε καταβολή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ, ενώ αθώος κρίθηκε για το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, για το οποίο κατηγορείτο.

Κατά την εξάωρη ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε πως δεν ευσταθεί ο απολογητικός ισχυρισμός των κατηγορουμένων, πως κυνήγησαν μετανάστες οι οποίοι προηγούμενα είχαν σπάσει αυτοκίνητα κατοίκων. Στη Χίο έχουν σημειωθεί κι άλλες επιθέσεις με πρωταγωνιστές «αγανακτισμένους».

Αν.Παζ.

 

Το καλό και το… κακό

Δεν είναι μυστικό πως «πηγές» τόσο από το κυβερνόν κόμμα όσο και από εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαρρέουν τη βεβαιότητα πως ο Δήμος Λέσβου θα σπάσει σε κάθε περίπτωση. Όπως δεν είναι μυστικό πως οι ίδιες «πηγές» κάνουν λόγο για τη δημιουργία δύο δήμων αντί του ενός της Λέσβου και δείχνουν ίσως κάτι από εκείνο που πιθανά θα πει κατ’ ιδίαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών όταν θα έρθει στη Μυτιλήνη μέσα στο Μάιο.

Την ίδια ώρα, εδώ στη Λέσβο -ακόμα και μετά την τρίτη σερί αισιόδοξη για το χωροταξικό δήλωση Σκουρλέτη- καταγράφονται κυρίως τακτικές, κερδίζεται εμφανώς χρόνος και αφήνεται ίσως και τεχνηέντως η κουβέντα (τσακωμός) να εξαντληθεί στο πόσοι δήμοι θα προκύψουν, για να αφεθεί πράγματι η υπόθεση εν λευκώ στην κυβέρνηση στο τέλος, με ό,τι καλό αλλά και κακό συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Και το κακό το… ξέρουμε. Εν λευκώ «έσπαγε» ο δήμος και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια όταν εδώ ξανά εξαντλούνταν η κουβέντα στους… πόσους δήμους θα γίνει ο νέος χάρτης και τελικά… δεν έσπασε, αφού στην πραγματικότητα ποτέ η Λέσβος δεν επικοινώνησε-απαίτησε με ομοψυχία το μήνυμα αυτό, όπως το έκανε και θα το ξανακάνει αν χρειαστεί σε οποιαδήποτε περίσταση ας πούμε η Κρήτη…

Μ.ΟΡΦ

 

«Σωτήρια» η παρέμβαση των γιατρών

Σωτήρια χαρακτήρισε την παρέμβαση των γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου ο πρόσφυγας που κρατείτο στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Ο πρόσφυγας από τη Συρία είναι 21 χρόνων και ο μεγαλύτερος αδερφός μιας οικογένειας με οκτώ παιδιά. Έφυγε από τη Συρία λόγω του πολέμου και έφτασε στην Ελλάδα στις 28 Ιουλίου 2016. Υπέβαλε αίτηση ασύλου και ενημερώθηκε για το αρνητικό αποτέλεσμα της προσφυγής του στις 9 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε και μέχρι τη Δευτέρα κρατείτο σε συνθήκες απαράδεκτες, σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

Μετά την παρέμβαση της Ένωσης, ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε στη Μόρια, πάλι κρατούμενος, όμως -όπως δηλώνει-… ευτυχισμένος γιατί μπορεί τουλάχιστον να μιλά με συμπατριώτες του!

Αν.Παζ.

 

Η «Αγκαλιά» πλήρωσε το ρεύμα

«Της είπαμε να πάει να αγοράσει τα φρούτα της εβδομάδας. Πήγε και αγόρασε μόνο 5 ευρώ. Μάθαμε αργότερα το γιατί δεν πήρε παραπάνω: δεν έχει ρεύμα στο σπίτι, δεν έχει ψυγείο. Δεν έχει ρεύμα εδώ και δύο μήνες», λέει ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, μέλος της «Αγκαλιάς». Η οργάνωση μετέβη, έκανε διακανονισμό να μπει το ρεύμα, πλήρωσε 200 ευρώ για την επανασύνδεση.

Και δημοσίευσε τα στοιχεία: Τελευταίος λογαριασμός: ρεύμα 47,67 ευρώ, ΥΚΩ 3,41 ευρώ, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 12,12 ευρώ. Διάφορα 14,08 ευρώ, ΦΠΑ 2,81 ευρώ, ΕΡΤ 6.02 ευρώ. Δηλαδή αυτή η γυναίκα που είναι κυριολεκτικά άπορη μαζί με την οικογένειά της που ζουν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας για να διατηρεί σπίτι όταν καίει 47.67 ρεύμα πρέπει να πληρώνει «διάφορα» επιπλέον 38,44 ευρώ!

Και κατέληξε: «Άντε και τώρα βοηθήσαμε. Τον άλλο μήνα, τον παραπάνω; Την πήραν τα κλάματα. Δεν είπε λέξη. Τι να σκέφτεται άραγε; Πού να την βρει την αξιοπρέπεια;»

Αν.Παζ.

 

Μένουν στις θέσεις τους

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που παραχωρήθηκαν στη «Fraport» δεν θα μετακινηθούν σε άλλα αεροδρόμια της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συνάντηση που είχαν συνδικαλιστές του κλάδου με τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Νίκο Μαυραγάνη.

Η απόφαση αυτή στόχο έχει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων και η ασφάλεια των πτήσεων. Στη συνάντηση με τον κ. Μαυραγάνη συμμετείχαν ο Ηλίας Κουνιαρέλλης και ο Νίκος Σέρεσλης ως εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου καθώς και οι Παναγιώτης Ιππειώτης, Αποστόλης Ψυρούκης ως εκπρόσωποι του Συλλόγου εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Ν.Μ.

 

Περί αδήλωτης εργασίας

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ιδρύεται τμήμα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Πρόκειται για μια πολύ θετική ενέργεια από την πλευρά του Υπουργείου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι αυτήν την περίοδο στη Λέσβο φημολογείται ότι δημόσιοι οργανισμοί θα καλύψουν τα κενά τους σε προσωπικό με εθελοντές.

Είναι φανερό πως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη αντίφαση, που οφείλουν οι τοπικοί και οι κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες να την επιλύσουν.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey