Δηκτικά

25/04/2017 - 11:04

«Δεν υπάρχει αντιδικία με τον Δήμο»

Στον απόηχο του ρεπορτάζ του «Ε», που ανέδειξε την διαμάχη του Δήμου Λέσβου με τον αρχιερατικό επίτροπο Πλωμαρίου, π. Ευστάθιο Μεταξή, με φόντο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κοιμητηρίου των Αγίων Αναργύρων στο Πλωμάρι, ήρθε και η επίσημη αντίδραση του π. Ευσταθίου σε επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα μας. Ο οποίος ξεκαθάρισε στο «Ε» πως δεν αμφισβητεί το ότι το κοιμητήριο είναι δημοτικό, αλλά εξήγησε πως  το μέρος εκείνο που είναι εκτός του περίκλειστου χώρου του νεκροταφείου δίπλα στο ναό, όπου υπάρχουν οικογενειακοί τάφοι δωρητών της εκκλησίας, είναι στην κυριότητα της εκκλησίας και προφανώς και στη διαχείριση της. Μάλιστα αναφερόμενος και σε παλιότερο ρεπορτάζ του «Ε» για το εν λόγω κοιμητήριο και με αφορμή το θόρυβο που είχε προκληθεί τότε περί αγοροπωλησιών οικογενειακών τάφων, μας είπε ότι είχε στείλει εξώδικο προς τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου και την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου με το οποίο διευκρίνιζε τα της ιδιοκτησίας του κοιμητηρίου. «Δεν υπάρχει καμία αντιδικία με τον Δήμο», είπε ξεκάθαρα ο π. Ευστάθιος Μεταξής, ο οποίος διέψευσε με την δική του μαρτυρία και το ότι εκδίωξε την μηχανικό που ήρθε για λογαριασμό του Δήμου να δει από κοντά το κοιμητήριο και να προχωρήσει στα δέοντα για να εκπονήσει μελέτη αποκατάστασής του. Με τούτα και μ’ εκείνα και με δεδομένη πια την «θέση» του αρχιερατικού επιτρόπου, έχει ενδιαφέρον το αν θα καταφέρουν οι δύο πλευρές να συνεννοηθούν και να ομαλοποιηθεί η όποια αντιδικία!

Α.Ω

 

Δίδακτρα ή τέλη εγγραφής;

Η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση έχει ξεκινήσει με την κατάθεση και του νομοσχεδίου για τις πρυτανικές εκλογές στα ΑΕΙ αμέσως μετά το Πάσχα. Όπως γράφει η «Ελευθερία του Τύπου», στο πλαίσιο αυτό, πανεπιστημιακοί και ερευνητές που κάνουν έρευνα αιχμής στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, κάνουν τολμηρές προτάσεις με αφορμή και το «κόστος εγγραφής» που αλλάζει την… ορολογία των διδάκτρων στις σπουδές που προσφέρουν τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

«Προτείνω ένα τέλος εγγραφής ανά εξάμηνο για κάθε φοιτητή. Έχουμε στη χώρα περίπου 500.000 ενεργούς / «αιώνιους» προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές», λέει ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένα τέλος εγγραφής ανά εξάμηνο 200 ευρώ, θα παρείχε στα ΑΕΙ 100 εκατομμύρια ευρώ. Μάλλον «επικίνδυνη» είναι όμως, αυτή η συζήτηση. Καθώς σε τι, πέραν της ποιότητας σπουδών, θα διέφερε έτσι ένα ΑΕΙ από τα Κολέγια και πόσο θα συρρικνώνονταν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού θα προτιμούσαν να επιλέξουν ένα Κέντρο Σπουδών με τα ίδια δίδακτρα;

Αν.Παζ.

 

Υποχρεωτικό το POS

Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε η υπουργική απόφαση με την οποία υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις 85 διαφορετικών επαγγελμάτων να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει το αργότερο ως τις 12 Ιουλίου και, εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο ότι δεν έχει εγκατασταθεί, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μετά τις 12 Ιουλίου θα έχουμε ένα νέο σαφάρι της εφορίας για να ελέγξει όσους δεν έχουν βάλει POS.

Ν.Μ.

 

Απεργία την Πρωτομαγιά

Η διοίκηση της ΠΝΟ χθες αποφάσισε τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Δευτέρα. Η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 00.01 το ξημέρωμα της Δευτέρας και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Το πρακτικό πρόβλημα που θα προκύψει από την απεργία αυτή, είναι ολιγόωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση των πλοίων της ακτοπλοΐας το βράδυ της Δευτέρας.

Ν.Μ.

 

Για τα θύματα της πτώσης του ελικοπτέρου

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λέσβου (ΝΠΔΔ ΣΕΑΝΛ) εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη, αλλά και τα θερμά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των αδικοχαμένων αξιωματικών από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στην Ελασσόνα. Το δελτίο Τύπου, υπογράφει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αλλά και έφεδρος ταγματάρχης (ΦΠΖ), με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου, Παναγιώτης Τσουπής.

Α.Ω. 

 

Πιέσεις στις τιμές

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις τιμές του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος. Οι τυροκόμοι σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ζητούν μείωση των τιμών που ήδη έχουν συμφωνήσει με τους παραγωγούς. Υποστηρίζουν πως στις αποθήκες τους, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετης φέτας από την περυσινή χρονιά. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι θεωρούν πως η βασική αιτία του προβλήματος είναι οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που γίνονται από άλλες χώρες και το οποίο χρησιμοποιείται παράνομα για την παραγωγή φέτας.

Πρόσφατα το «Ε» είχε αποκαλύψει ότι το 2016 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στην χώρα.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανατροπή των ισορροπιών που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε στον συγκεκριμένο κλάδο της κτηνοτροφίας.

Ν.Μ.

 

Με μηδενικό κόστος στο ΠΕΔΥ

Στη μονάδα βραχείας νοσηλείας του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης με σχεδόν μηδενικό κόστος, περιέθαλψε το προσωπικό ασθενείς, ενώ στο Νοσοκομείο, εξηγεί ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, «θα ήταν εγγυημένες εισαγωγές». Η συζήτηση περί διαφοράς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, προέκυψε από το ερώτημα: «Γιατί να γίνεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νοσοκομείο; Μήπως ο νοσοκομειακός γιατρός ξέρει καλύτερα την πρωτοβάθμια από τον γιατρό του ΕΟΠΥΥ;» Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η βρογχίτιδα στο ΠΕΔΥ αντιμετωπίζεται με κόστος μηδενικό σχεδόν, ενώ στο ΕΣΥ η βρογχίτιδα χρειάζεται ακτινογραφία θώρακα, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις κ.λπ.. Με το παραπάνω σκεπτικό, λοιπόν, επισημαίνεται ότι αν ήταν διακριτά τα επίπεδα φροντίδας υγείας, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου.

Αν.Παζ.

 

Άλλο ένα βραβείο

Στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου του Λονδίνου έλαβε μέρος το «Lesvos Gold» της «ΛΕΣΕΛ Α.Ε.» και απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο. Η εταιρεία έχει αποφασίσει στη δεύτερη χρονιά παρουσίας του «Lesvos Gold» στην αγορά να συμμετάσχει σε έναν σημαντικό αριθμό διεθνών και εγχώριων διαγωνισμών προκειμένου να πιστοποιηθεί και με αυτόν τον τρόπο η ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το «Lesvos Gold» το συναντάμε σε αρκετά καταστήματα της Μυτιλήνης. Ελπίζουμε σύντομα να το δούμε και στα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ.

Ν.Μ.

 

Στα 5 ευρώ η ανώτερη τιμή

Η μάχη του οβελία είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψουν μεγάλες απώλειες οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας. Οι πιο τυχεροί από αυτούς, είναι όσοι κατάφεραν να πουλήσουν τα αρνιά τους, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, Μεγάλη Πέμπτη, με τιμή 5 ευρώ το κιλό. Αλλά όλα δείχνουν ότι αυτή η τιμή αφορούσε μικρές ποσότητες και έναν περιορισμένο αριθμό κτηνοτρόφων. Αυτή την εβδομάδα υπάρχει σε εξέλιξη, μια δεύτερη μίνι μάχη του οβελία, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να σουβλίζουν αρνιά και την Πρωτομαγιά.

Ν.Μ.

 

Έδιωξαν τη ΜΚΟ

Την «αποβολή» από το νησί, της βασκικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Salvamento Maritimo Humanitario» (SMH), ανακοίνωσε στον επικεφαλής της «Inigo Mijangos», ο δήμαρχος Χίου, Μανόλης Βουρνούς. Ο δήμαρχος δήλωσε στον εκπρόσωπο της ΜΚΟ ότι δεν ενημερώθηκε ο Δήμος για το εγχείρημά τους και ότι μετά από σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο -και προκλήθηκε από περιοίκους της υπό δημιουργία δομής- δεν επιθυμούν να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Υπήρξε, μάλιστα και σχετικό αρνητικό ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Η βασκική οργάνωση επρόκειτο να λειτουργήσει κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρώην ιδιωτική κλινική της Χίου για την εξυπηρέτηση αναγκών προσφύγων και μεταναστών. Μετά την εξέλιξη αυτή, η βασκική ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχεδιασμό της και θα αποχωρήσει από τη Χίο.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey