Την άκρη προσπαθούν να βρουν το διοικητικό συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να βρεθεί το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στην τελευταία, να προχωρήσει τις μελέτες επισκευής του ιστορικού κτηρίου του Αναγνωστηρίου, που υπέστη μεγάλη καταστροφή από το χιονιά τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε αναμονή βρίσκεται παράλληλα το ΔΣ του Αναγνωστηρίου, ώστε ο μηχανικός Αντώνης Καλδέλης που έχει οριστεί από το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, να μεταβεί στο χώρο και να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η σκεπή.

Ειδικότερα, επειδή το Αναγνωστήριο δεν αποτελεί Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το κτήριο του, με ιδιωτικό συμφωνητικό, που θα καθορίζει ότι θα βρίσκεται στην κυριότητα της Περιφέρειας μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Κατάστημα Αγιάσου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθη Κορομηλά, και τα μέλη του Δ.Σ., ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31-1-2017 εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης περίπου 296.000 ευρώ σε βάρος του φετινού προϋπολογισμού της Περιφέρειας.

Το ποσό αυτό προορίζεται για την ανάθεση σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, ύστερα από νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία, του ελέγχου στατικής επάρκειας των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, της εκπόνησης όλων των αναγκαίων μελετών και της εξασφάλισης όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για την εκτέλεση του έργου.

 

Το πόρισμα

Εκτός από την οροφή του Αναγνωστηρίου, τεράστιες ζημιές είχαν διαπιστωθεί και στην πλατεία του θεάτρου, σε προβολείς, ηχεία και άλλο εξοπλισμό μεγάλης αξίας. Το ζήτημα που τέθηκε -και όχι μόνο από τους κακοπροαίρετους- είναι ότι δεν μπορεί να ευθύνεται απλώς η… χιονόπτωση για την εν λόγω καταστροφή.

Αυτό τουλάχιστον λέει η κοινή λογική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως είχαμε επισημάνει σε σχετικό ρεπορτάζ, θα είχαν καταρρεύσει οι οροφές σπιτιών στην Αγιάσο. Από την άλλη, επειδή πολλά λέγονται, το διοικητικό συμβούλιο απευθύνθηκε στο ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ώστε να εκτιμήσουν οι μηχανικοί τόσο το μέγεθος του προβλήματος, όσο και τις αιτίες που το προκάλεσαν.

Αν και το ΤΕΕ δεν μπόρεσε βάσει διαδικασιών που το διέπουν, να αναλάβει δωρεάν την πραγματογνωμοσύνη, φαίνεται να έκανε κάποιες διευκολύνσεις. Μένει όμως ο μηχανικός να επισκεφτεί το χώρο για να μάθουμε τι συνέβη εν τέλει.