«Οργασμό» διεργασιών προκαλεί στη δημοτική αρχή, η επόμενη μέρα της επίσκεψης Χαρίτση στο νησί, η οποία όμως φαίνεται να έχει καταλήξει ήδη στη βασική της στόχευση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά. Και αυτή, όπως επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στο «Ε», δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση του μεγάλου -και ζωτικής σημασίας- έργου του Βιολογικού της νότιας πόλης, που αποτελεί «βραχνά» ετών για την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Κώστα Κατσαρό, και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Αντώνη Γιαννάκη, να παίρνουν χθες το τελικό «ΟΚ» για να βάλουν στην πρώτη προτεραιότητα διεκδίκησης των πόρων του προγράμματος, αυτό το έργο, στην τελική πρόταση που θα καταθέσουν στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος του Μάρτη.

Η απόφαση αυτή πάντως, δεν είναι ούτε ξαφνική, ούτε απροσδόκητη, καθώς αποτελεί υπόθεση που «δουλεύτηκε» από το δήμαρχο και τους συνεργάτες του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και δημιουργεί πια ελπίδες -με δεδομένη τη διάθεση της κυβέρνησης να συμβάλλει στα προβλήματα των νησιών- να τύχει τελικά ανταπόκρισης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελική πρόταση του Δήμου για το Ειδικό Αναπτυξιακό, θα περιλαμβάνει και όλα τα έργα και δράσεις που έχουν ωριμότητα και όπως γράφαμε σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ μας, αφορούν κυρίως στην «περιφέρεια» του Δήμου.

 

Ο Βιολογικός Πολιχνίτου + Βατερά-Βρίσα

Όπως φάνηκε από προχθές, οι βιολογικοί που έχουν μείνει απελπιστικά πίσω στη Λέσβο για χρόνια, ήταν ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης αλλά και «διαπραγμάτευσης» τόσο της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου όσο και του δημάρχου Σπύρου Γαληνού με τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση. Μίας «διαπραγμάτευσης» βέβαια που δεν ξεκίνησε από τη Δευτέρα, την ημέρα επίσκεψης δηλαδή του υπουργού στη Μυτιλήνη, αλλά εδώ και μήνες. Και αυτό φάνηκε πιο χαρακτηριστικά από την περίπτωση του Βιολογικού του Πολιχνίτου, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μάλλον καταφέρνει να συμπεριλάβει και τη Βρίσα με τα Βατερά. Με τον υπουργό, που γνώριζε από καιρό, τόσο από την περιφερειάρχη, όσο και από τον ενδιάμεσο φορέα, τα στελέχη της δημοτικής αρχής, για την ιδιαιτερότητα του εν λόγω έργου, να κλείνει από την Τρίτη το …μάτι στην ενίσχυση του έργου με επιπλέον χρηματοδότηση, κατά πως φαίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Καλύπτοντας με αυτή την παρέμβαση δηλαδή, το κενό που δεδομένα υπήρχε τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω του ότι το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), δεν έκρινε επιλέξιμες για χρηματοδότηση, για σύνδεσή τους στο έργο του Βιολογικού Πολιχνίτου, τις περιοχές Βρίσας και Βατερών.

 

Πώς κατέληξαν στο Βιολογικό νότιας πόλης

Κατά τον ίδιο τρόπο φαίνεται όμως να είχε «δουλευτεί» και η περίπτωση του Βιολογικού της νότιας πόλης. Με το δήμαρχο να έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αρκετές επαφές με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί ένταξης του έργου (ύψους προϋπολογισμού περίπου 18 εκ. ευρώ) στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Επί εποχής Χαρίτση αλλά και Ευγενίας Φωτονιάτα (ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων) όμως, οι επαφές αυτές έγιναν πιο συγκεκριμένες και γόνιμες, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίσκεψη του αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού και του προέδρου της ΔΕΥΑΛ, Αντώνη Γιαννάκη, στο Υπουργείο Οικονομίας στην Αθήνα. Όπου εκφράστηκε πια ανοιχτά η πρόθεση της δημοτικής αρχής να βάλει μέσα στο Ειδικό Αναπτυξιακό (πλέον) το Βιολογικό της νότιας πόλης. Και το δήμαρχο να επαναβεβαιώνει τη διάθεση αυτή στον κ. Χαρίτση τη Δευτέρα, προτείνοντας μάλιστα και τρόπους που να μπορεί να γίνει αυτό εφικτό. Αφού με τα όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα για το πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα στήριξης των νησιών, το Υπουργείο προκρίνει δράσεις και έργα που θα χρηματοδοτούνται ανά έτος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020, κάτι που αυτόματα θεωρητικά αποκλείει την περίπτωση ενός έργου σαν το Βιολογικό της νότιας πόλης.

 

3,5 εκ. ευρώ το χρόνο

Η καλή διάθεση όμως που έδειξε τη Δευτέρα ο υπουργός, έκανε τον κ. Γαληνό να αποφασίσει να ρίξει τη... ζαριά του. Και να καταθέσει δηλαδή και επίσημα πια, στην τελική πρόταση του Δήμου Λέσβου για το Ειδικό Αναπτυξιακό, το έργο του Βιολογικού ως εξής: 3,5 εκ. χρηματοδότηση ανά έτος (2018-2019-2020), έχοντας ως δεδομένο πως το έργο προϋπολογισμού 18 περίπου εκ. ευρώ, θα πάρει έκπτωση άμα τη δημοπράτησή του και το κόστος θα μειωθεί κατά πολύ. Ο Δήμος Λέσβου επίσης στην πρότασή του για το Ειδικό Αναπτυξιακό, θα ζητά ουσιαστικά από το Υπουργείο να δώσει τη συγκατάθεσή του για τυπικούς λόγους, που θα διευκολύνουν τη δημοπράτηση και την αποδοχή του συνόλου της χρηματοδότησης έως τουλάχιστον τα 11 εκ. ευρώ.

 

Το εναλλακτικό σχέδιο:

Ροδαφνίδια, Ναυτικό Μουσείο Πλωμαρίου, Παραλία Ερεσού

Με αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα λοιπόν, που βασίζεται στην καλή διάθεση που δείχνει ο ίδιος ο υπουργός, ο Δήμος θα κινηθεί για τη διεκδίκηση των πόρων του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος. Χωρίς όμως να εγκαταλείπει τις εναλλακτικές που θα μπουν σε χαμηλότερη προτεραιότητα και τις έχουμε περιγράψει σε παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ. Και αφορούν στην «περιφέρεια» του Δήμου Λέσβου και σε δράσεις που εστιάζονται στην κοινωνική συνοχή, στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική οδοποιία. Ειδικότερα δε, έχει διαρρεύσει πως μέσα στην τελική πρόταση που θα «φύγει» στα τέλη Μάρτη, θα βρίσκεται η προοπτική της αποκατάστασης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού, του Μουσείου στα Ροδαφνίδια Λισβορίου, του Ναυτικού Μουσείου στο Πλωμάρι και της Γεωργικής Σχολής Ερεσού. Ενώ πάντα υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης της αγροτικής οδοποιίας, που θα βρίσκεται μέσα στην πρόταση του Ειδικού Αναπτυξιακού, αλλά και ό,τι μπορεί να… «ξεπέσει» από τη «Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση» (ΕΣΠΑ) και αφορά στις παρεμβάσεις για το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.