14 σχολεία μαθαίνουν τα γεωπάρκα!

20/04/2017 - 11:45 Ενημερώθηκε 20/04/2017 - 12:51

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, διαμέσου του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, δημιούργησαν Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Σχολικών Μονάδων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco στην Ελλάδα».

Σκοπός του Δικτύου είναι να γίνει μια κοινότητα μάθησης για γόνιμο προβληματισμό, επιμόρφωση, συνεργασία, δημιουργικότητα και ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Να αναπτύξει δηλαδή στους συμμετέχοντες γνώσεις, αξίες, δεξιότητες για να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα του κόσμου που ζουν, ώστε να μπορέσουν να τις μεταφέρουν στους μαθητές τους. Να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να συμμετέχει σε δράσεις, σε αποφάσεις για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου που ζουν, σε επίπεδο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο με σκοπό ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα δίκτυα αποτελούν μια οργανωμένη προσπάθεια υποστήριξης των σχολικών προγραμμάτων με σημαντικά πλεονεκτήματα γιατί:

- Εξασφαλίζουν οργανωμένη επιστημονική, μεθοδολογική, παιδαγωγική στήριξη.

- Συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός πλαισίου επικοινωνίας μεταξύ των σχολείων.

- Αίσθημα συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια.

- Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και πληροφοριών.

- Διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την ανάληψη οργανωμένων δράσεων προσέγγισης, ανάδειξης και προστασίας του τοπικού και ευρύτερου περιβάλλοντος (ενεργοί πολίτες).

Στη Συντονιστική Επιτροπή του Τοπικού Θεματικού Δικτύου συμμετέχουν οι: Αικατερίνη Στρατάκη-Συβρή, διευθύντρια Π/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, Νίκος Ζούρος, καθηγητής του Τμ. Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, Μαρία Τζουρά, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, Ηλέκτρα Καλδέλλη, υπεύθυνη ΚΠΕ Ευεργέτουλα, και Αικατερίνη Κλωνάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμ. Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι θεματικές ενότητες του δικτύου που αναλύθηκαν είναι οι εξής:

  1. Γεωπάρκο και φυσικές καταστροφές (σεισμοί - ηφαίστεια).
  2. Γεωπάρκο και κλιματική αλλαγή.
  3. Γεωπάρκο και βιοποικιλότητα.
  4. Γεωπάρκο και μνημεία (φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον).
  5. Γεωπάρκο και άυλη πολιτιστική κληρονομιά (μυθολογία, ιστορία, παράδοση, παραμύθια, ήθη-έθιμα, παραδοσιακή-λεσβιακή διατροφή).
  6. Γεωπάρκο και τοπική γεωγραφία.

 

Η πρώτη συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, η 1η Επιμορφωτική Συνάντηση του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco στην Ελλάδα» στα τέλη Μαρτίου 2017 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης που απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Π/θμιας Εκπ/σης, που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο για το σχολικό έτος 2016 -17, στη συντονιστική επιτροπή του Δικτύου και τους συνεργαζόμενους φορείς (Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου & Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου). Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί, αναλύθηκαν οι παραπάνω θεματικές ενότητες του Δικτύου από τον καθηγητή κ. Ν. Ζούρο.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο καλών πρακτικών, ακολούθησε παρουσίαση του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Το δάσος πέτρωσε» του Νηπιαγωγείου Βαρειάς που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2013-14 από τις εκπαιδευτικούς: Εύη Καλαβρέζου, Ελένη Χατζηγεωργίου, Μυρσίνη Ζουμπουλή-Ματέλη. Οι εκπαιδευτικοί, μέλη του Δικτύου, κατέθεσαν τις απόψεις και την πορεία υλοποίησης του Προγράμματός τους και αντάλλαξαν ιδέες.

Στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο μπορούν να ενταχθούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν το τρέχον σχολικό έτος Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων σχετικά με μία ή περισσότερες θεματικές ενότητες του Δικτύου.

Οι μαθητικές ομάδες του Δικτύου μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν και σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, το οποίο θα οργανώσει και θα καλύψει τη μετακίνησή τους. Συγκεκριμένα, για το τρέχον σχολικό έτος έχουν ενταχθεί δεκατρείς μαθητικές ομάδες με τους εκπαιδευτικούς τους από τα ακόλουθα σχολεία:

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey