Μία δυναμική κόντρα με τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, περίμενε την περασμένη Παρασκευή τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στην παρουσία του στις Βρυξέλλες, για την προοπτική αποσυμφόρησης των νησιών.

Αφορμή για αυτήν αποτέλεσε η αναφορά του κ. Μουζάλα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, περί «λαϊκισμού» στα νησιά του Αιγαίου αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται από τους κατοίκους, για τη διαχείριση του προσφυγικού.

 

«Λαϊκισμός» οι διαμαρτυρίες, κατά τον Μουζάλα

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και ιδίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο (σ.σ. νησιά τα οποία πρόσφατα επισκέφτηκε ο Νότης Μαριάς), κάλεσε τον κ. Μουζάλα να αποδείξει εγγράφως τα όσα ισχυρίζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ότι «η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας απαγορεύει τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα περί «λαϊκισμού» στα νησιά του Αιγαίου και του επισήμανε ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που το 2015 και το 2016 δέχτηκαν αγόγγυστα να φιλοξενήσουν χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Πλην όμως καθώς η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου έφτασε στο απροχώρητο, οι κάτοικοι των νησιών στέλνουν κραυγή διαμαρτυρίας λέγοντας ότι «τα νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες». Μάλιστα, κατέληξε ότι οι «εκπρόσωποι των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου θα έρθουν μετά από πρόσκλησή του στις Βρυξέλλες και στις 27 Μαρτίου θα συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές ότι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου με το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν πάει άλλο, καθώς εκεί βρίσκονται εγκλωβισμένοι 16.500 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες».

 

Η γνωστή… ερμηνεία της συμφωνίας

Επιπλέον ο κ. Μαριάς κάλεσε τον κ. Μουζάλα να συμμετάσχει και αυτός στην εν λόγω εκδήλωση. Απαντώντας, ο κ. Μουζάλας δέχτηκε (ξανά) πράγματι ότι πουθενά στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν υπάρχει πρόβλεψη που να απαγορεύει τη μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, υποστηρίζοντας όμως πάλι ότι τούτο προβλέπεται τελικά από τα κείμενα εφαρμογής, χωρίς όμως να προσδιορίσει επακριβώς ποια είναι τα εν λόγω κείμενα.