Από τον Κώστα Κουτσοβίλη λάβαμε την παρακάτω επιστολή με αφορμή ρεπορτάζ του "Ε" που υπογράφει η Ανθή Παζιάνου, σχετικά με την αξιολόγηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Αγαπητό Εμπρός
Το λιγότερο που ζητά κανείς από ένα δημοσιογράφο είναι να σέβεται την δεοντολογία του επαγγέλματος.
Δυστυχώς για την συντάκτρια σας κ. Παζιάνου - γιατί δεν είναι 1η φορά- όταν αναφέρετε στα συνδικαλιστικά πράγματα του νοσοκομείου αντί προηγούμενα να ενημερώνετε από όλες τις πλευρές, το ρεπορτάζ της περιορίζετε στους κομματικούς διαδρόμους της ΛΑΕ. Πιο συγκεκριμένα:
Στο φύλλο του ΕΜΠΡΟΣ της παρασκευής 10-3-17 με τίτλο <<Τάχθηκαν κατά της αξιολόγησης πλην... Λακεδαιμονίων!>> η κ. Παζιάνου προσβάλλει την συνδικαλιστική μου ακεραιότητα [ναι υπάρχει ακόμα και τέτοια στις μέρες μας] -την οποία δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν & πολύ περισσότερο με εκείνη που με διάφορα ψέματα & λεκτικές ακροβασίες κάνει το άσπρο μαύρο. Από τα πολλά θα σταθώ σε 4 σημεία:
1. Η στάση Κουτσοβίλη … που ήταν κατά της αξιολόγησης στην κυβέρνηση Σαμαρά …να μετατρέπεται [;] σε υπέρμαχο της αξιολόγησης ΣΥΡΙΖΑ.
2. Η περίφημη αξιολόγηση έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
3. Στη συνέλευση ο κ. Κουτσοβίλης έφερε και ειδικό να επιχειρηματολογήσει για τα «θετικά» της αξιολόγησης.
4. Η πρόταση Κουτσοβίλη έλαβε μόνο δύο ψήφους. [σαν να λέμε όλο το νοσοκομείο απέναντι]
Πως έχουν τα πράγματα:
Πριν 10 μέρες διάφοροι συνδικαλιστές - ο καθένας για δικούς του λόγους- άρχισαν να παραπληροφορούν τους εργαζόμενους για το νέο σύστημα αξιολόγησης. [άλλος για να πει πως «δεν ήταν μόνο η αξιολόγηση Μητσοτάκη έκτρωμα», άλλος γιατί πιστεύει ότι δίκαιη αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο στο σοσιαλισμό !!!,για να κρύψει ότι δεν θέλει καμία αξιολόγηση κλπ]. Αυτό θορύβησε αρκετούς εργαζόμενους που μπήκαν στο κόπο να διαβάσουν τον νόμο. Οι περισσότεροι από όσους τον διάβασαν ηρέμησαν ….Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν το έκαναν, έντονη ήταν η απαίτηση για ενημέρωση. Για αυτό και ο σύλλογος έκανε παρέμβαση στην διοίκηση ώστε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι αυτή να γίνει.
Η διοίκηση σεβάστηκε την πρόταση και όρισε τον υπεύθυνο στο ΚΕΚ του νοσοκομείου που έχει κάνει 10δες σεμινάρια με ανάλογα θέματα, να οργανώσει ενημερώσεις.
Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 10-3-17 την ίδια ώρα που γίνονται όλες οι Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου μαζεύτηκαν -από τα 480 μέλη - δυστυχώς μόνο 60 συνάδελφοι [προφανώς δεν υπήρχε αναβρασμός].
Επειδή στην συγκέντρωση βρέθηκε ο συνάδελφος που είχε επιλεγεί για τις ενημερώσεις, του δόθηκε ο λόγος μετά από απαίτηση των περισσοτέρων. Στο 5λεπτο πάνω, μόλις η συνδικαλιστική <<ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ >> είδε πως αλλιώς τα σχεδίασε και αλλιώς διαμορφώνονταν, και ότι «η ενημέρωση βλάπτει σοβαρά το ψέμα» τον ανάγκασαν να σταματήσει με το σκεπτικό ότι <<ενημέρωση θα κάνουν οι Παρατάξεις!!! >> Τον ίδιο συνάδελφο βέβαια δεν τον επέτρεψαν να μιλήσει και στη συνέχεια, όταν πήρε τον λόγο σαν μέλος του σωματείου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Αυτή η ατμόσφαιρα όπως ήταν αναμενόμενο οδήγησε στην αποχώρηση των περισσότερων αργαζομένων. Από τους 25-28 που παρέμειναν οι 3 [ηρωικοί που άντεξαν] ψήφισαν υπέρ της δικής μου πρότασης , 18!!! υπέρ της πρότασης ΠΟΕΔΗΝ [ναι σωστά διαβάσατε 18 ] , 3 λευκό και άλλοι 3-4 που αρνήθηκαν να ψηφίσουν.
Να σημειωθεί επίσης ότι η κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας ήταν όταν πριν την ψηφοφορία δεν άφησαν να διατυπωθούν περιληπτικά οι 2 προτάσεις για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τι θα ψηφίσουν.
Όσον αφορά το κατά πόσο άλλαξα στάση από την αξιολόγηση Μητσοτάκη μέχρι σήμερα μπορείτε να ρωτήσετε τους εργαζόμενους για να σας επιβεβαιώσουν πως ΠΑΝΤΑ έλεγα «αξιολογούμαι τους ανθρώπους γύρω μας, αυτά που τρώμε, τον εργάτη που μας βοηθά να μαζέψουμε τις ελιές και κάθε τι γύρω μας, δεν γίνεται να μην αξιολογούνται οι Δημ.Υπ. αρκεί αυτό να γίνεται με ένα δημοκρατικό αξιοκρατικό σύστημα που στοχεύει στην βελτίωση και όχι στην τιμωρία του εργαζόμενου »
Αγαπητό Εμπρός αν οι ψευδολογίες της κ. Παζιάνου είχαν να κάνουν μόνο με το πρόσωπο μου , θα έλεγα δεν βαριέσαι δεν είναι η 1η φορά, επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει και δεν μπορεί να ανέχεται εικόνες διάλυσης του δημοσίου , αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι ο εύκολος στόχος και η βορά σε μνημονιακούς σχεδιασμούς [βλέπε την συρρίκνωση του κράτους Μητσοτάκη] τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα για να μείνουν αναπάντητα. Κάποιοι πρέπει να υπερασπιστούμε και τον δημόσιο χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών αλλά και τους εργαζόμενους από την δυσφήμιση και την απαξίωση.


Σ.σ. Αφού δεν ήταν δύο, αλλά τρεις οι εργαζόμενοι που στήριξαν την πρόταση Κουτσοβίλη, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, η υπογράφουσα οφείλει πράγματι να διευκρινίσει το ρεπορτάζ της. Το αν υπάρχει ή όχι αναβρασμός στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε σχέση με την εφαρμογή της αξιολόγησης αποτελεί στοιχείο δημοσιογραφικής έρευνας που σε άλλο μέσο θα μπορούσε να απουσιάζει, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός- εφόσον η ίδια η διοίκηση αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Η υπογράφουσα, όπως και το «Ε» δεν μπαίνουν σε «εσω-συνδικαλιστικές κόντρες» και οπτικές, καθώς οι ίδιοι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους οφείλουν να διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους η συμμετοχή είναι συγκεκριμένη σε κάθε συνέλευση. Δεν μπαίνει όμως η υπογράφουσα ούτε και στη λογική κατάθεσης πιστοποιητικών φρονημάτων. Αν η παράθεση δηλώσεων του Στρατή Κλεάνθη, εκπροσώπου της ΔΑΚΕ και παράταξης που κέρδισε την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ή του Χαράλαμπου Μαλλιάκα, εκπροσώπου της παράταξης με την οποία συνεργάστηκε ο κ. Κουτσοβίλης για την εκλογή προεδρείου στο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί για κείνον αντιδεοντολογική πρόκληση, για την υπογράφουσα και το «Ε» αποτελεί παράθεση διαφορετικών απόψεων, συμβάλλοντας στον πλουραλισμό.
Από τον οποίο, μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν απουσιάζει ο ίδιος ο κ. Κουτσοβίλης με δικές του δηλώσεις για τις οποίες ποτέ μέχρι πρότινος δεν υπονόησε ότι παραποιήθηκαν, ώστε σήμερα να κατηγορεί ακατάσχετα για «ψεύδη» που γίνονται κιόλας κατ' επανάληψη!
ΥΓ1. Όλα τα παραπάνω, η υπογράφουσα θα τα απαντούσε σε δεύτερο πρόσωπο, αν και ο καταγγέλλων είχε το στοιχειώδες αντανακλαστικό να απευθυνθεί και στη συντάκτρια του άρθρου.
ΥΓ2. Είχαμε μάθει, οι δημοσιογράφοι, να μας καταγγέλλουν παραδημοσιογράφοι ή εργοδότες που έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους επειδή κάνουμε συνδικαλισμό. Είχαμε επίσης μάθει να διαφωνούν κάποιοι κυβερνώντες με την οπτική μας ή την άσκηση κριτικής αλλά να συζητούν μαζί μας, διατυπώνοντας τον αντίλογό τους
Το να μας καταγγέλλουν ύπουλα και ούτε καν κατά πρόσωπο όμως-υπονομεύοντας τη δουλειά μας ή ευχόμενοι να την χάσουμε -επειδή κάνουμε δημοσιογραφία (!)- επιστρέφει τη σχέση δημοσιογράφων και κυβερνώντων στο απώτερο παρελθόν που νομίζαμε ότι δεν έχει σχέση με το σήμερα. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα μάς εκπλήσσει δυσάρεστα. Έτσι κι αλλιώς όλοι κρινόμαστε!