Ο Αποστόλου δηλώνει έτοιμος για το ξεκαθάρισμα του συνεταιριστικού χώρου

Θα μείνουν 450 ενεργοί συνεταιρισμοί

27/03/2017 - 11:59

 

Σε εκκαθάριση θα οδηγηθούν οι ανενεργοί συνεταιρισμοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που δεν έχουν προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου νόμου περί συνεταιρισμών που ψηφίσθηκε πέρυσι το Μάη. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Βράντζα. Η ερώτηση συζητήθηκε στη Βουλή στις 21 Μαρτίου και χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο αλλά και τα πρακτικά της Βουλής από τη συζήτηση. Λίγο νωρίτερα, το ίδιο βίντεο είχε δημοσιευθεί στο προσωπικό ιστολόγιο του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου. Η ερώτηση ήταν από εκείνες που οι υπουργοί χρησιμοποιούν για να δώσουν έμφαση σε ένα πολιτικό ζήτημα ή μια θέση τους.

Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία
Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Αποστόλου έκανε σαφές ότι μόλις 450 είναι οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας που θα μείνουν σε λειτουργία μετά την εφαρμογή του νόμου που ψηφίσθηκε πέρυσι. Στο μητρώο συνεταιρισμών έχουν ενταχθεί άνω των 4.000 συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων. Από αυτές με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα βγουν εκτός συστήματος περίπου οι μισές, είτε επειδή έχουν πάψει να λειτουργούν, είτε επειδή είναι πρόδηλο ότι δεν πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια, θα γίνει ουσιαστική αξιολόγηση των περίπου 2.000 συνεταιρισμών που θα μείνουν στο μητρώο, εκτιμάται ότι απ’ αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βγουν εκτός «μάχης» οι μισές, επειδή θεωρούνται μη βιώσιμες. Ο νόμος προβλέπει οι συνεταιρισμοί που κρίνονται ανενεργοί ή μη βιώσιμοι ότι θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλους συνεταιρισμούς ή να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.
Η καταληκτική ημερομηνία για την προσαρμογή των συνεταιρισμών στο νόμο είναι η 27η Απριλίου του 2017, δηλαδή σε έναν μήνα περίπου από σήμερα. Στόχος του Υπουργείου είναι οι εκκαθαρίσεις των συνεταιρισμών που θα κλείσουν να ολοκληρωθούν εντός διετίας. Φυσικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι εφικτό, κατά συνέπεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων σε βάθος πενταετίας.

Περιουσία και χρέη
Τα περιουσιακά στοιχεία που θα προκύψουν από τους συνεταιρισμούς που θα κλείσουν θα περάσουν στον έλεγχο του ΟΔΙΑΓΕ, έναν νεοσύστατο οργανισμό του Υπουργείου. Στόχος του οργανισμού είναι να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές μονάδες που σήμερα κατέχουν συνεταιριστικές οργανώσεις και είναι δεσμευμένες με υποθήκες και άλλες διαδικασίες, από το δημόσιο, τους πιστωτές και τους άλλους προμηθευτές των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Το σύνολο των χρεών των συνεταιρισμών ανέρχονται στα 2,4 δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Αποστόλου. Απ’ αυτά ένα ποσό περίπου 580 εκατ. ευρώ αφορά ποσά επιδοτήσεων που πρέπει να ανακτηθούν. Οι οφειλές προς την πρώην ΑΤΕ ανέρχονται στα 850 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς στα 450 εκατ. ευρώ, στο δημόσιο στα 220 εκατ. ευρώ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία στα 300 εκατ. ευρώ.
Στο ποσό των 2,4 δις ευρώ δεν περιλαμβάνονται χρέη προς ιδιώτες και εργαζόμενους.

Καμιά ανοχή
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης και σημείωσε ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, διότι υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο.
Παράλληλα, δήλωσε ότι θα στηριχθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις που είναι βιώσιμες, αλλά το Υπουργείο δεν θα κάνει καμία προσπάθεια για να αναστηθούν «νεκρές καταστάσεις», όπως αποκάλεσε ενώσεις συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς που έχουν πέσει σε κατάσταση αδράνειας.
Πέραν αυτού, ο κ. Αποστόλου έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να παραγραφούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που έχουν καταγραφεί σε πολλές περιπτώσεις. Το ύφος του κ. Αποστόλου όταν μιλούσε για το συγκεκριμένο ζήτημα έδειχνε πως δεν έχει διάθεση να δείξει καμία ανοχή σε όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey