Το «Ε» ανοίγει το φάκελο του υφιστάμενου Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης στο λιμάνι και τις συζητήσεις γύρω από μια μελλοντική αξιοποίηση ή μια ενδεχόμενη κατεδάφιση

«Παίζει» να γκρεμιστεί το Κολυμβητήριο!

06/04/2017 - 14:07 Ενημερώθηκε 07/04/2017 - 22:46

Ήταν Σεπτέμβρης του 2011, όταν η δημοτική αρχή Βουνάτσου αποφάσιζε το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης να κλείσει τις πύλες του, αφήνοντας ομάδες με εκατοντάδες αθλητές, αλλά και απλούς αθλούμενους, δίχως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την 25άρα πισίνα του για τις δραστηριότητές τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ωστόσο είχε βασιστεί στο πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Έκτοτε, πέντε χρόνια και επτά μήνες μετά, το Κολυμβητήριο παραμένει κλειστό και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις εκείνης της εποχής, δεν προχώρησε η παραμικρή συντήρηση του κτηρίου, αν και δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα ώστε να εκπονηθούν μελέτες, αναφορικά με τη στατική του επάρκεια και τους τρόπους ενίσχυσής της.

Σήμερα, η δημοτική αρχή Γαληνού έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα το υφιστάμενο Κολυμβητήριο, έχοντας ξεκινήσει τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών κατασκευής νέου, ανοικτού αυτή τη φορά, στην περιοχή «Θέρμα» του Κόλπου Γέρας. Εκείνο που δημιουργείται όμως ως εύλογη απορία, είναι τι ακριβώς θα απογίνει η συγκεκριμένη υποδομή, για την οποία πολλά λέχθηκαν ως προτάσεις αξιοποίησης τα τελευταία χρόνια.

 

Η συνάντηση με το δήμαρχο

Εκπρόσωποι των τριών αθλημάτων σάλας σε μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, πήραν την πρωτοβουλία να συναντηθούν με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης του υφιστάμενου Κολυμβητηρίου για τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο «Παλέ ντε Σπορ», το οποίο θα μπορεί να προσφέρει πολλαπλές λύσεις, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο, αλλά και πολιτιστικό ή ακόμα και συνεδριακό.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουκουνιάς από την Τοπική Επιτροπή του μπάσκετ, ο Στρατής Μπουλμπούλης από την αντίστοιχη του χάντμπολ και ο Θόδωρος Λογοθέτης εκ μέρους του βόλεϊ. Ο κ. Γαληνός άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των ομαδικών αθλημάτων του νησιού μας, δείχνοντας κατανόηση στο αίτημα τους, αποδεχόμενος ότι το υπάρχον κτήριο που στέγαζε το Κολυμβητήριο επί πολλά χρόνια, αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας της ίδιας της πόλης.

Κατέληξε ωστόσο, πως θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες μελέτες, που να εξασφαλίζουν πως η κτηριακή εγκατάσταση μπορεί όντως να συντηρηθεί με επιτυχία, αφού -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- δεν είναι διατεθειμένος να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, εάν πρόκειται να πέσει ουσιαστικά στη θάλασσα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους των τριών αυτών αθλημάτων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ανέγερση ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου σε άλλη τοποθεσία, όμως η συγκεκριμένη υπόσχεση δεν ήταν ικανή να κάμψει τις σφοδρές αντιρρήσεις τους, σχετικά με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί εδώ και λίγες εβδομάδες, περί κατεδάφισης του Κολυμβητηρίου, ώστε να κατασκευασθούν στη θέση του χώροι γραφείων, που θα στεγάζουν υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου.

Ο δήμαρχος Λέσβου ζήτησε από τους τρεις αθλητικούς παράγοντες να καταγράψουν τα επιχειρήματά τους σε μια επιστολή, συγκεντρώνοντας και υπογραφές αθλητικών συλλόγων, χωρίς όμως να βγάλει από το «κάδρο» της διαπραγμάτευσης, το αόριστο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάτι νέο, αλλού κάποτε, δίχως περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Το masterplan του λιμανιού

Μέσα σε όλα αυτά, την ερχόμενη Τετάρτη 12 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, η παρουσίαση του master plan του λιμανιού, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την αναδιάταξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, με τις κτιριακές υποδομές, την προτεινόμενη χρήση τους, καθώς και την ανάπλαση των χώρων.

 

Όχι άλλη… Νέα Φιλαδέλφεια

Η ύπαρξη του Κολυμβητηρίου μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού, μπορεί να μην ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση, αλλά για τη Χούντα, περίοδο που κτίστηκε το Κολυμβητήριο, αυτά ήταν ...ψιλά γράμματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια δεδομένη κατάσταση και με βάση αυτή θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι για την τύχη του. Το γεγονός ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης και ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλαπλές χρήσεις, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε αυτό, μπορεί να αποτελεί και πλεονέκτημα που είναι κρίμα να υποτιμηθεί. Το γκρέμισμα γενικώς είναι μια εύκολη δουλειά, η δημιουργία του καινούργιου είναι απείρως δυσκολότερη και κοστίζει ακριβά. Επειδή τον τελευταίο καιρό έχει έρθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί το Κολυμβητήριο για να αδειάσει τη... γωνιά του από το λιμάνι, ας το σκεφτούν οι αρμόδιοι πιο σοβαρά πριν καταφύγουν σε μια τέτοια βεβιασμένη «λύση», ότι μετά το γκρέμισμα το λάθος δεν διορθώνεται!

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το γήπεδο της ΑΕΚ είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση μιας σειράς βεβιασμένων αποφάσεων, που οδήγησαν στο γκρέμισμα του Σταδίου «Νίκος Γκούμας» το 2003, με την προοπτική ανέγερσης νέου στο ίδιο οικόπεδο, που εν έτη 2017 παραμένει ακόμη σκέτη… αλάνα.

Η Λέσβος μπορεί να είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, αλλά σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκεται πολύ πίσω στη λίστα με τις υπάρχουσες υποδομές. Και μάλιστα οι συγκρίσεις με τα γύρω νησιά είναι απογοητευτικές. Η μεν Χίος διαθέτει τρία κλειστά γυμναστήρια, πέραν του Κολυμβητηρίου της, η δε Σάμος έχει τέσσερις κλειστές σάλες. Για να μην αναφερθεί κανείς στην περίπτωση της Σαντορίνης, που πρώτα απέκτησε το δικό της «παλατάκι» και έπειτα ομάδα για να αγωνιστεί σε αυτό, η οποία -σημειωτέον- έφτασε από τότε και μέσα σε τρία χρόνια στον τελικό της Α1 Γυναικών στο βόλεϊ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη γειτονική Λήμνο, που πριν από μερικές εβδομάδες μάλιστα διοργάνωσε την προκριματική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων στο χάντμπολ.

 

Αγωνιστικές υπερβάσεις

Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, οι ομάδες μας κάνουν συχνά-πυκνά υπερβάσεις. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχουν καταγράψει σημαντικές ανόδους σε εθνικές κατηγορίες, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τον ΑΟ Μυτιλήνης στο βόλεϊ Ανδρών, που παίζει εδώ και δύο χρόνια στην Α2, τον Παπάδο Γέρας που αγωνίστηκε τα έτη 2011, 2013 και 2014 στη Γ΄ Εθνική του μπάσκετ Ανδρών, τον Αίαντα που έπαιξε το 2009 στη Β΄ Εθνική χάντμπολ Ανδρών, αλλά και ξανά τον ΑΟ Μυτιλήνης που συμμετείχε την ίδια περίοδο στην Α2 του χάντμπολ Γυναικών.

Τα αγωνιστικά «θαύματα» των συλλόγων μας δεν είναι ικανά για να στρέψουν το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών στον αθλητισμό, αναδεικνύοντάς τον σε προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ασφαλώς, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα απολύτως και οι όποιες συζητήσεις περί ενδεχόμενης κατεδάφισης ενός χαρακτηρισμένου αθλητικού χώρου, του οποίου η χρήση ως τέτοιου, προβλέπεται ρητώς και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Εκτός και αν αποδειχθεί από τους ειδικούς μελετητές, πως το κτήριο δεν μπορεί να συντηρηθεί επαρκώς και να λειτουργήσει στη νέα του χρήση. Οι μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όμως, που συντάχθηκαν και πληρώθηκαν από χρήματα του λεσβιακού λαού τα προηγούμενα χρόνια, άλλα μαρτυρούν.

 

  

Δ. Κουκουνιάς: «Να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο»

Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στη Λέσβο, Δημήτρης Κουκουνιάς, επεσήμανε: «Το ιστορικό κτήριο του Κολυμβητηρίου είναι ικανό να αλλάξει σε πολλά το νησί μας, αναφορικά με την ανάπτυξη του αθλητισμού, του πολιτισμού, αλλά και του συνεδριακού τουρισμού. Ελπίζουμε να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο και να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Ο εν λόγω αθλητικός χώρος αποτελεί εδώ και χρόνια μια σταθερά, τόσο για τους κατοίκους της πόλης, όσο και για τους επισκέπτες της από τη συγκεκριμένη πύλη εισόδου. Σε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες της Μυτιλήνης, συναντάμε τον θολωτό του τρούλο, πλάι στο Άγαλμα της Ελευθερίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον Άγιο Θεράποντα. Θα ήταν κρίμα λοιπόν να ισοπεδωθεί, αντί να ανακαινιστεί, προς όφελος κυρίως της νεολαίας του τόπου μας».

 

Στρ. Μπουλμπούλης: «Να μην αλλάξει η χρήση του»

Ο Στρατής Μπουλμπούλης, επί σειρά ετών παράγοντας του Αίαντα Μυτιλήνης στο χάντμπολ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Επιτροπής του αθλήματος στη Λέσβο, ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Ε»: «Είναι κρίμα ο χώρος αυτός να χάσει την ιδιότητα που έχει εδώ και τόσα χρόνια. Με αυτόν μεγαλώσαμε και εκεί θέλουμε να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και τα παιδιά μας. Το κτήριο αυτό θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις στο έντονο πρόβλημα της έλλειψης αθλητικών υποδομών, που αντιμετωπίζει το νησί μας. Δυστυχώς, δεν μπορεί να παραμείνει κολυμβητήριο. Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε τα προβλήματα. Πρέπει όμως να επισκευαστεί και να παραμείνει αθλητικός χώρος. Σε καμία περίπτωση να μην αλλάξει η χρήση του. Είναι αδιανόητο, στο πιο μεγάλο νησί του Αιγαίου, όχι μόνο να μην δημιουργούνται νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά να καταστρέφουμε και τις ήδη υπάρχουσες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey