Από το 2015 τις εγγυήθηκαν, το Γενάρη τις (ξανά)δεσμεύτηκαν, το Φλεβάρη τις ψήφισαν και έφτασε Απρίλης…

Με ρυθμό… χελώνας οι αποζημιώσεις των Μοριανών

05/04/2017 - 14:02 Ενημερώθηκε 05/04/2017 - 14:13

Από τις 31 Ιανουαρίου και εν μέσω της πολιτικής πίεσης που ασκούσε τότε η επίσκεψη του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα η ολοκλήρωση ενός… σίριαλ που κρατούσε από το 2015 και αφορούσε τις αποζημιώσεις κατοίκων της Μόριας από τις επιπτώσεις του προσφυγικού στις καλλιέργειές τους.

Η τροπολογία, για να παρακαμφθεί το νομικό αδιέξοδο που δεν προέβλεπε αποζημίωση από τον αστάθμητο παράγοντα του προσφυγικού, υπερψηφίστηκε στα τέλη Φλεβάρη στη Βουλή, με αξέχαστη τη «μετωπική» σύγκρουση τότε του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη με το βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και στη συνέχεια και με τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Σήμερα όμως 5 Απριλίου, όχι μόνο δεν έχει φτάσει το ποσό (170.000 ευρώ) στους 60 δικαιούχους, αλλά ούτε καν στα ταμεία του Δήμου Λέσβου, ο οποίος έχει στείλει και τυπικά το αίτημα προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εκταμίευση του προβλεπόμενου ποσού και περιμένει κι αυτός την αρμόδια ανταπόκριση…

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία συνυπογράφεται από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, δινόταν η δυνατότητα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να επιχορηγήσει από τις πιστώσεις του το Δήμο Λέσβου, από τον οποίο θα γίνει και η τελική καταβολή στους δικαιούχους. Στα τέλη Φλεβάρη πέρασε από τη Βουλή, αλλά όλος ο Μάρτης που προηγήθηκε δεν κατέγραψε κάποια εξέλιξη, συνεχίζοντας να προκαλεί προβληματισμό τόσο στους δικαιούχους όσο γενικά και στην κοινωνία του χωριού, δεδομένου ότι μιλάμε σήμερα Απρίλη του 2017 για τις αποζημιώσεις του 2015 και αφού έπεται μετά την ολοκλήρωση της σχετικής καταγραφής και η δεύτερη σειρά των αποζημιώσεων για άλλους 45 κατοίκους του χωριού για το 2016.

 

Περιμένουν στο Δήμο…

Από την πλευρά του Δήμου Λέσβου υποστηρίζεται ότι έχουν γίνει εδώ και καιρό όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού, όπως και ότι έχει αποσταλεί και τυπικά το αίτημα χρηματοδότησης που είχε ζητήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί η ανταπόκριση του Υπουργείου και μένει να δούμε πόσο ακόμα θα τραβήξει το σίριαλ με τις επίμαχες αποζημιώσεις για έναν οικισμό που ομολογουμένως έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια όσο κανένας άλλος από το προσφυγικό…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey