- Κατεδαφίστηκε χθες το ιστορικό στέκι των Μυτιληνιών, σημαίνοντας το τέλος μιας εννιάχρονης… φαγούρας - Το «φάντασμα» του Καραγιάννη, το «πνεύμα» και το «γράμμα» του νόμου, η δεδομένη θλίψη της εικόνας σήμερα και η επόμενη ημέρα

Κήπος: Τέλος εποχής…

25/03/2017 - 17:36 Ενημερώθηκε 25/03/2017 - 17:55

Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο ώρες από την απόφαση του δικαστηρίου που απέρριπτε την αναστολή εκτέλεσης του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του επιχειρηματία από το δημοτικό Κήπο και αργά το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε η κατεδάφιση των κατασκευών της εκμετάλλευσης.

Το φως της ημέρας της Παρασκευής βρήκε πολλούς Μυτιληνιούς, που πίνουν καθημερινά και για χρόνια ολάκερα τον καφέ τους στο πιο χαρακτηριστικό στέκι της πόλης, να στέκονται με προβληματισμό μπροστά στα ερείπια που άφησε πίσω του μέσα σε λίγες ώρες το απότομο λουκέτο του «Κήπου».

Το τέλος της... τρίτης εποχής του θρυλικού Κήπου, που αποτέλεσε από τις αρχές του αιώνα σημείο αναφοράς της φυσιογνωμίας μιας ολόκληρης πόλης, και κυρίως οι χθεσινές εικόνες αυτού του τέλους προκαλούν θλίψη σε καθέναν από εμάς, που είναι αδύνατο να μην έχουμε διασχίσει έστω και μια φορά το πέρασμά του.

Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να είναι ζητούμενο πλέον για τη δημοτική αρχή είναι η επόμενη ημέρα για το μίσθωμα «φιλέτο» του Δήμου στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, έχοντας κατά νου να καταφέρει να δώσει ξανά ζωή στην περιοχή αλλά και να παραδώσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις το ιστορικό στέκι της πόλης στους δημότες.

 

Το «Κηπιακό» πρόβλημα

Και κάπως έτσι λοιπόν το… σίριαλ που παίχτηκε από το 2009, όταν είχε αναδειχθεί στον τοπικό Τύπο ως το «Κηπιακό» πρόβλημα, ολοκληρώθηκε στις 3 του Μάρτη του 2017 με την εκτέλεση της διοικητικής αποβολής του επιχειρηματία εκ μέρους του Δήμου. Η επένδυση του Στρατή Καραμπάση από το 2008 έδωσε πνοή στο πιο χαρακτηριστικό στέκι των Μυτιληνιών από το 1905 και ένωσε την αλυσίδα της συνέχειας της ζωής του καφενείου που έμεινε για χρόνια κλειστό, όταν απεβίωσε ο αξέχαστος Στρατής Καραγιάννης.

Οι παρεμβάσεις του όμως, που συνέδεσαν το μίσθωμα «φιλέτο» του Δήμου Λέσβου με τη σύγχρονη εποχή, από την πρώτη στιγμή πέρασαν από κόσκινο και προβλημάτισαν και ως τα σήμερα είναι αμφιλεγόμενες, καθώς από τη μια ανέδειξαν καλαίσθητα το διαχρονικό στέκι των Μυτιληνιών, από την άλλη όμως είχαν δεδομένα θέματα με το νόμο.

Ήδη μάλιστα από το 2009, από τις πολεοδομικές παραβάσεις και τα πρόστιμα που έφταναν σαν ραβασάκια στον επιχειρηματία, ως και το δημοτικό συμβούλιο εξέτασε την προοπτική ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του, το 2014 δε η ανανέωση της σύμβασης του επιχειρηματία προκάλεσε νέους προβληματισμούς, με το δημοτικό συμβούλιο να ανάβει το «πράσινο» φως γι’ αυτήν, λειτουργώντας κυρίως με το συναίσθημα αλλά και με... προεκλογική στόχευση, δεδομένου ότι ήδη βρισκόμασταν λίγους μήνες πριν παραδώσει η δημοτική αρχή Βουνάτσου και ενώ οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια ανάσα!

Αυτό όμως στη συνέχεια δυστυχώς σήμανε μια πραγματικά προβληματική συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του ιδίου του επιχειρηματία, που κορυφώθηκε από τη στιγμή που η ΑΔΑ έκρινε παράνομη την τελευταία ανανέωση της σύμβασης, με τις δύο πλευρές να οδηγούνται στα δικαστήρια, διεκδικώντας αμφότερες χρήματα η μία από την άλλη.

Η σημερινή δημοτική αρχή ήταν η τρίτη κατά σειρά που ανέλαβε να κόψει το «γόρδιο» δεσμό του «Κήπου» και κυνήγησε να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο που κράτησε ως τις μέρες μας. Η εκτέλεση της διοικητικής αποβολής χθες σήμανε το τέλος της (νέας) εποχής του «Κήπου» και οι εικόνες από την κατεδάφιση των κατασκευών που τόσο απασχόλησαν για εννέα ολόκληρα χρόνια προκαλούν σίγουρα ένα σφίξιμο στην καρδιά στον καθέναν, αφού το καθημερινό πέρασμα των Μυτιληνιών βυθίστηκε από χθες ξανά στη θλίψη. Σαν και εκείνη που άφησε όταν έφυγε η σκιά του άλλου του Στρατή. Του Καραγιάννη.


Ο «Κήπος» από το 1905, ο «Κήπος» στην εποχή Καραμπάση και ο «Κήπος» όπως απέμεινε… σήμερα. Το πιο χαρακτηριστικό στέκι των Μυτιληνιών ας μην απαξιωθεί για μια ακόμη φορά… (Φωτογραφίες Ιγνάτης Τσικνής, foititelia.gr)

Η επόμενη μέρα

Το «Ε» τα τελευταία τρία χρόνια, με διαδοχικά ρεπορτάζ του, ανέδειξε την προβληματική συμβίωση Δήμου και επιχειρηματία, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα του μισθώματος, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να επιμερίσει ευθύνες για το γεγονός πως από ένα σημείο και μετά ο «Κήπος» εγκλώβισε τόσο τον επιχειρηματία όσο και το Δήμο και κατ’ επέκταση τους δημότες. Η μπάλα, όμως, έχει περάσει πια αποκλειστικά στα χέρια της δημοτικής αρχής και ειδικότερα της ΑΔΕΛ, η οποία καλείται πλέον να διορθώσει όλες τις ανορθογραφίες που οδηγούν στα… δικαστήρια και να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τη συνέχεια του «Κήπου».

 

«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή…»

«Από σήμερα ξεκινά η προσπάθεια να λειτουργήσει ξανά ο “Κήπος” των Μυτιληνιών και με τις καλύτερες συνθήκες. Δεν είναι το τέλος, είναι μια νέα αρχή…», είπε στο «Ε» η πρόεδρος της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά, στην οποία πιστώνεται το τέλος τουλάχιστον του αδιεξόδου. Όπως μάλιστα εξήγησε, ξεκινά ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία η προσπάθεια, που προφανώς δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, που θα «νομιμοποιούσε» τις όποιες κατασκευές και δεν θα επέτρεπε να τίθενται σε αντιδικία δέκα χρόνια τώρα το «πνεύμα» και το «γράμμα» του νόμου… Επιπρόσθετα, η δημοτική αρχή, μέσω της κ. Πνακά, προαναγγέλλει στο «Ε» την παράλληλη εκκίνηση των διαδικασιών για να βγει το μίσθωμα σε νέα δημοπρασία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey