Σε καταγγελία για απαράδεκτη συμπεριφορά μελών του πληρώματος του πλοίου «Αριάδνη», αλλά και λιμενικών υπαλλήλων, προχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, δύο πρόσφυγες Γιεζίντι που ταξίδευαν για Μυτιλήνη και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Θωμάς Σίδερης.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, ο καπετάνιος απαγόρευσε την επιβίβαση στο καράβι, σε ένα ζευγάρι προσφύγων, επειδή η γυναίκα λιποθύμησε τη στιγμή που έβγαινε από το ταξί για να μπει στο καράβι. Αν και η νεαρή γυναίκα ανέκτησε τις αισθήσεις της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ηλία Μαραβά για την ΕΡα Αιγαίου, και είπε πως είναι καλά και δεν είχε πρόβλημα να ταξιδέψει, ο καπετάνιος του «Αριάδνη», Στέλιος Καρβέλης, αρνήθηκε να της επιτρέψει την επιβίβαση και ζήτησε πιστοποιητικό υγείας από δημόσιο νοσοκομείο.

«Είδα τη γυναίκα να σωριάζεται και να πιάνει την κοιλιά της από τους πόνους. Χωρίς να έχω βεβαίωση από γιατρό δεν μπορούσα να την αφήσω να ταξιδέψει. Ζήτησα να μου φέρει μια τέτοια βεβαίωση. Κάνουμε ένα 9ωρο ταξίδι και αν συνέβαινε κάτι σε αυτή την γυναίκα, θα είχα ευθύνη», δήλωσε ο καπετάνιος, κ. Καρβέλης.

 

Για συνέντευξη

Το ζευγάρι είχε μεταβεί στην Αθήνα το ίδιο πρωί με πλοίο άλλης εταιρείας για να παραστεί στην προγραμματισμένη συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας. Οι δύο πρόσφυγες υποστηρίζουν πως από την κούραση του ταξιδιού, η γυναίκα λιποθύμησε και πως ενώ είχε τα ιατρικά της έγγραφα μαζί της, ο καπετάνιος ζήτησε μέσα σε μία ώρα να του φέρουν νέα βεβαίωση από νοσοκομείο -πράγμα δηλαδή αδύνατο.

Το ζευγάρι επέμεινε να ταξιδέψει με αποτέλεσμα τελικά λιμενικοί να τους απομακρύνουν από τον καταπέλτη. Αμέσως μετά, οι πρόσφυγες κατήγγειλαν το γεγονός στις λιμενικές αρχές, ενώ καταγγελία έκανε και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θωμάς Σίδερης, που ήταν μάρτυρας στο περιστατικό. «Η γυναίκα ήταν απλά ταλαιπωρημένη και το μόνο που ζητούσε ήταν να μπει στο πλοίο για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Μάλιστα είχε μαζί της τον ιατρικό της φάκελο και τον δείξαμε στους λιμενικούς που βρίσκονταν στο σημείο μαζί με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα. Παραδέχτηκαν πως δε διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα και ότι μπορούσε να ταξιδέψει. Αλλά ο καπετάνιος ήταν ανένδοτος. Τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα μέλη του πληρώματος, είχαμε μια απόλυτα περιφρονητική και εχθρική συμπεριφορά και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τη γυναίκα», τόνισε.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Hellenic Seaways» Αριστείδης Κατσαΐτης, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡα Αιγαίου: «Η γυναίκα είχε διπλό λιποθυμικό επεισόδιο και ο καπετάνιος έκρινε σωστά ότι έπρεπε πρώτα να τη δει ένας γιατρός για να κρίνει αν μπορούσε να ταξιδέψει. Η εταιρεία μας έχει μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και συνεχίζει να μεταφέρει. Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης έχουμε βοηθήσει και συνεχίζουμε να βοηθάμε τόσο τους πρόσφυγες όσο και άλλους συμπολίτες μας. Θα εξετάσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση και θα λάβουμε κάθε μέριμνα που είναι δυνατή από τη μεριά μας».