Απεργούν σήμερα Πέμπτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα με απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Την απεργία στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σύμφωνα με ανακοίνωση του. Την συμμετοχή του στην απεργία, ανακοίνωσε χθες η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, τονίζει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι η μεγαλύτερη αντιασφαλιστική τομή στη χώρα μας, μετά την αλήστου μνήμης «μεταρρύθμιση» Σιούφα - Μητσοτάκη, που καθιέρωσε από το 1993, το διαχωρισμό σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Η εφαρμογή του νόμου έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλονται νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Χαρακτηριστικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους, που είχαν διπλή ασφάλιση, σε δημόσιο και ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ) και θα έπαιρναν δύο συντάξεις, η ασφάλιση στο ΕΤΑΑ γίνεται προαιρετική.

Το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να καλύπτει την εργοδοτική εισφορά. Εάν κάποιος «επιθυμεί» να συνεχίσει την ασφάλισή του στο ΕΤΑΑ, θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του, το σύνολο της εισφοράς (εργατικής και εργοδοτικής) για τη σύνταξη, προσαυξημένη. Έως τώρα υπήρχε μόνο η εργατική εισφορά (190€ το μήνα περίπου). Εφεξής είναι το 20% του συνόλου των μικτών αποδοχών (περίπου 600€ το μήνα).

Με βάση την ερμηνεία εργατολόγου, τεκμηριωμένο δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση από το ΕΤΑΑ, έχουν όσοι έχουν πληρώσει εισφορές για 16 χρόνια (δικαίωμα στο 50% της αναλογούσης συντάξεως), ενώ όσοι έχουν κλείσει 20ετία, έχουν δικαίωμα σε ολόκληρο το ποσόν.

 

Tα αιτήματα των νοσοκομειακών

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

- Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

- Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση.

- Πλήρης κάλυψη από το κράτος, των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων.

- Άμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο.

- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

- Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.

- Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών.

 

Στάση εργασίας στη Λήμνο

Εξάλλου την Πέμπτη, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Μύρινα, στις 12 το μεσημέρι. Το αίτημα τους είναι να μην αποδυναμωθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Λήμνο. Το Ν.Τ. Λήμνου υποστηρίζει ότι το τελικό σχέδιο οργανισμού του ΕΦΚΑ προβλέπει ότι οι υπηρεσίες που θα λειτουργούν στη Λήμνο, θα έχουν το χαρακτήρα αποκεντρωμένου τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο τους θα είναι να παραλαμβάνουν και να ελέγχουν κάθε αίτημα των πολιτών, να το διαβιβάζουν στο αρμόδιο τμήμα της Μυτιλήνης χωρίς να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης οποιασδήποτε απόφασης.