Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και τη σωστή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υλοποιεί και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Τη νέα περίοδο εφαρμογής του ανανεωμένου και εμπλουτισμένου με νέες δραστηριότητες εκπαιδευτικού προγράμματος, εγκαινίασε το Δημοτικό Σχολείο Κεραμίου - Καλλονής.

Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η προετοιμασία των μαθητών, καθώς και η γνωριμία τους με τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Κύρια επιδίωξη του Μουσείου αποτελεί η κατανόηση από τους μαθητές, ότι επειδή η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, κατέχοντας ως χώρα την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όσο πιο προετοιμασμένος και ενημερωμένος είναι σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός σεισμού.

 

Βιωματική δραστηριότητα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, ενημερώνοντας για τα μέτρα προστασίας και πώς αυτά εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Στη σεισμική τράπεζα, τα παιδιά βιώνουν μεγάλους σεισμούς από όλο τον κόσμο, όπως την καταστροφική δόνηση των 9,1R στην Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011, αλλά και άλλους μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα, όπως της Κοζάνης ή στο εξωτερικό, όπως της Ταιβάν, που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και πολλά θύματα.

 

Η γνώση είναι δύναμη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με ένα ταξίδι στη γνώση γύρω από το συγκεκριμένο φαινόμενο, που περιλαμβάνει τις πρώτες αντιλήψεις των ανθρώπων για τους σεισμούς και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Ακολουθούν σύγχρονες επιστημονικές πληροφορίες γύρω από τη δομή της γης, αλλά και το μηχανισμό που κάνει τη γη να τρέμει, τα πετρώματα του στερεού φλοιού και τα ρήγματα. Οι μαθητές ανακαλύπτουν άγνωστες έννοιες, όπως το τσουνάμι, τη ρευστοποίηση εδαφών, τις καθιζήσεις, τις καταπτώσεις βράχων, φαινόμενα που συνδέονται με τους σεισμούς και πολλές φορές είναι πιο καταστροφικά. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην προετοιμασία και στα μέτρα πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

 

Έρευνα και εμπειρία

Κατά την επίσκεψή τους, τα παιδιά εξοπλίζονται με ερευνητική διάθεση και αρχίζουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, ανακαλύπτοντας ρήγματα στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν το Σεισμολογικό Σταθμό Σιγρίου, παρατηρούν την καταγραφή σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο στο σεισμογράφο του Μουσείου, ενώ δημιουργούν και ένα δικό τους σεισμό.

Στη συνέχεια, στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία ενός σεισμού, σε διαφορετικές αποστάσεις από το επίκεντρο και σε διαφορετικούς ορόφους ενός κτιρίου, εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας σε παράλληλες ασκήσεις ετοιμότητας.

 

Σκοπός οι ψύχραιμες αντιδράσεις

Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου και κυρίως της βιωματικής εμπειρίας στη σεισμική τράπεζα και της γνωριμίας με τους σεισμούς, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι μαθητές συμπεριφέρθηκαν πολύ πιο ψύχραιμα και ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από τους ενήλικες κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, εφαρμόζοντας σωστά τα μέτρα προστασίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες, αλλά και τα Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί ή γονείς μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434 ή μέσω e-mail στο lesvospf@otenet.gr.