Φθηνότερο στην Αθήνα σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το σαρακοστιανό τραπέζι

Πιο ακριβό φέτος στη Μυτιλήνη

28/02/2017 - 14:31

«Τσιμπημένες» είναι φέτος οι τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το σαρακοστιανό τραπέζι. Λίγα είναι τα προϊόντα στα οποία καταγράφεται κάμψη των τιμών, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

«Τσιμπημένες» είναι φέτος οι τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το σαρακοστιανό τραπέζι. Λίγα είναι τα προϊόντα στα οποία καταγράφεται κάμψη των τιμών, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δεν υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα σε νωπές σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες, χταπόδια με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν στραφεί στα κατεψυγμένα.

Αυξημένες είναι οι τιμές για πολλά από τα θαλασσινά του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, ενώ μικρότερες είναι οι αυξήσεις στις τιμές των άλλων προϊόντων. Σε αντίθεση με την εξέλιξη των τιμών στη Λέσβο, η έρευνα που έκανε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, έδειξε κάμψη των τιμών κατά 3,9%.

Η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση, όπως σημειώνεται, αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%.

Συνεπώς, υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, η καθαρή, προ ΦΠΑ, τιμή τόσο των κατεψυγμένων ψαρικών όσο και των οστρακοειδών, κυμαίνεται σε χαμηλότερα των περυσινών, επίπεδα, παρά την ανοδική επίδραση των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%. Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή, κυμαίνεται μεταξύ 47,2 - 67,6 ευρώ έναντι 47,3 - 72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%. Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών, τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 - 59,1 ευρώ το 2017 και στα 33,3 - 59,2 ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.

 

«Τσιμπημένες» στη Μυτιλήνη

Αναλυτικά, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια κυμαίνεται από 12 μέχρι 22 ευρώ το κιλό (16 - 18 ευρώ στη Μυτιλήνη), το φρέσκο χταπόδι κοστίζει από 12 - 15 ευρώ το κιλό (8 - 12 ευρώ στη Μυτιλήνη), το κατεψυγμένο χταπόδι κοστίζει 5 - 12 ευρώ (9 - 15,95 ευρώ στη Μυτιλήνη), τα μύδια κοστίζουν 2,8 - 3 ευρώ (5,00 ευρώ στη Μυτιλήνη). Ο κόκκινος ταραμάς κοστίζει 4,2 - 6 ευρώ το κιλό (3,10 ως 13,69 ευρώ στη Μυτιλήνη), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή με πέρυσι δηλαδή 2 - 2,5 ευρώ το κιλό (2,5 - 3,5 ευρώ στη Μυτιλήνη η λαγάνα των 750 γρ.), οι ελιές Καλαμών 4,5 - 7 ευρώ το κιλό (4,50 - 6,98 ευρώ το κιλό), ο συσκευασμένος χαλβάς κοστίζει 6,5 - 11,5 ευρώ το κιλό (5,79 - 11,29 ευρώ στη Μυτιλήνη ο χαλβάς βανίλια), το χύμα τουρσί με διάφορα λαχανικά κοστίζει 1,6 - 3 ευρώ το κιλό (1,39 - 4,00 ευρώ στη Μυτιλήνη).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey