Μετωπική στη Βουλή για τους… Μοριανούς!

28/02/2017 - 14:17 Ενημερώθηκε 29/03/2017 - 09:41

Σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της κυβέρνησης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετατράπηκε η προτεινόμενη τροπολογία για τις αποζημιώσεις των Μοριανών (από το 2015), η οποία μάλιστα «πέρασε» με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνουν «παρών».

Σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της κυβέρνησης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετατράπηκε η προτεινόμενη τροπολογία για τις αποζημιώσεις των Μοριανών (από το 2015), η οποία μάλιστα «πέρασε» με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνουν «παρών».

Την αρχή έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗ.ΣΥ., Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισκέφτηκε μάλιστα τη Λέσβο (και τη Μόρια) την περασμένη Τετάρτη, λέγοντας από του βήματος της Bουλής πως η τροπολογία που κατατέθηκε για να βρεθεί η «φόρμουλα» να αποζημιωθούν οι πληγέντες κάτοικοι του χωριού, «απηχεί τον τρόπο και τη φιλοσοφία της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού: προχειρότητα και σύγχυση».

Ενώ επεσήμανε πως η παρέμβαση που επιχειρείται, είναι αποσπασματική αλλά και «διχαστική», αφού δεν βάζει στο κάδρο τη ζημιά που έχουν υποστεί οι τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλο το νησί και γενικά τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του νησιού… Η αντίδραση όμως ήρθε άμεσα από το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, που αρχικά κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το περίφημο «δεν μπαίνω για λόγους ασφαλείας στη Μόρια» και στη συνέχεια εστίασε στον κ. Παπαθεοδώρου.

Καλώντας τον ίδιο και τη ΔΗ.ΣΥ. να ενημερώσουν τον κόσμο αν θα ψηφίσουν ή όχι την τροπολογία και να πάψουν να διχάζουν εκείνοι τελικά, θέτοντας ζήτημα «οι Μοριανοί απέναντι σε όλους τους άλλους Λέσβιους».

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η κυβέρνηση υιοθετεί συνειδητά διχαστικές πολιτικές και παράλληλα καταλύει αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να προστατέψει, όπως την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης», είπε στη Βουλή ο κ. Παπαθεοδώρου επί της συζήτησης της προτεινόμενης τροπολογίας που θα αποζημιώσει 60 Μοριανούς με 170.000 ευρώ, με πόρους που θα δοθούν στο Δήμο Λέσβου και συνέχισε: «Επισκέφτηκα τη Μόρια και τη Μυτιλήνη.

Έχω την πεποίθηση ότι με αυτή την τροπολογία δεν ξέρετε ακριβώς τι κάνετε. Τι κάνετε; Περιορίζετε την παρέμβασή σας μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν το 2015, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και στις πάγιες εγκαταστάσεις, και τις υπολογίζετε σε μια εφάπαξ επιχορήγηση της τάξης των 170.000 ευρώ.

Έξω από τη Μόρια; Στο βόρειο μέρος του νησιού, στο οποίο βρίσκονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις; Στην πόλη της Μυτιλήνης; Και γιατί μόνο για το 2015, όταν οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του νησιού υφίστανται καθημερινά και σήμερα, χωρίς χρονική διακοπή ή ελάφρυνση; Αυτή η ρύθμιση ήταν τα μέτρα αποκατάστασης τα οποία υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στους δημάρχους των πέντε νησιών»;

 

«Δεν προβλέπεται…»

Ο κ. Παπαθεοδώρου, στην τοποθέτησή του, ανέφερε επίσης πως η επίμαχη τροπολογία είναι προβληματική και… καθαρά νομικά. Κι αυτό γιατί τα χρήματα που θα δοθούν στους Μοριανούς, προέρχονται από τα έσοδα από τα παράβολα για τις άδειες διαμονής των μεταναστών.

«Τα οποία μπορούν να διατίθενται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα, δράσεις κοινωνικής ένταξης μεταναστών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για σίτιση και στέγαση μεταναστών, κ.λπ.. Πουθενά δεν προβλέπεται η διάθεση των πιστώσεων για την αποζημίωση του τοπικού πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δε συμβάλλει στην κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά στέλνει ένα λάθος μήνυμα, ότι τη ζημιά που προκλήθηκε από τη μαζική έλευση των προσφύγων, την πληρώνουν οι ίδιοι οι μετανάστες. Είναι υποκρισία από πλευράς της κυβέρνησης, γιατί καταλογίζει ευθύνες στους πρόσφυγες για τις ζημιές που έγιναν, αποκρύπτοντας την κυβερνητική ευθύνη για την έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας για την υποδοχή και τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων», κατέληξε χαρακτηριστικά ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

 

Πάλλης: «Θα την ψηφίσετε ή όχι;»

Η παρέμβαση του κ. Παπαθοεδώρου ωστόσο, προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Πάλλη, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως «μια σοβαρή αντιπολίτευση όταν έρχεται και λέει ότι “κακώς νομοθετείτε για άλλο ένα χρονικό διάστημα να λειτουργούν υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό”, θα έπρεπε να γνωρίζει τις ανάγκες, να κάνει προτάσεις και να βάζει στόχους. Ο στόχος από την πλευρά σας, θα έπρεπε να ήταν το πότε θα καταργηθεί (η κατάσταση έκτακτης ανάγκης) το συντομότερο και θα μπούμε σε μια κανονική λειτουργία.

Δεν μπορεί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δυο βδομάδες πριν να λέει “δεν μπορώ να μπω εκεί μέσα” και να λέτε τώρα ότι δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες. Ισχύει ή το ένα ή το άλλο. Ο κ. Παπαθεοδώρου, όμως, μπήκε στη Μόρια και είδε τα πράγματα και αναγνώρισε σε ένα βαθμό ότι κάτι γίνεται και ότι βελτιώνονται οι συνθήκες εκεί πέρα, αλλά μας είπε να αποσύρουμε την τροπολογία γιατί δεν είναι καλό να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί που από το καλοκαίρι του 2015 -υπουργός ήταν η προεδρεύουσα όταν έγιναν οι πρώτες ζημιές με τις μαζικές αφίξεις που δεν είχατε αφήσει καμία υποδομή υποδοχής επί της ουσίας, ενώ γνωρίζατε τι θα μπορούσε να συμβεί- έπαιρναν τα ελαιόδιχτα για να φτιάξουν σκιές. Φάγατε τα εκατομμύρια τότε για να φτιάξετε φυλακές μόνο.

Μόνο αυτό το κομμάτι καλύψατε και καμία υποδομή υποδοχής. Ο κ. Παπαθεοδώρου, λοιπόν, που μπήκε μέσα στη Μόρια, δεν έκανε το κεφάλι του γύρω-γύρω να δει τα χωράφια πώς είχαν γίνει τότε. Και ο υπουργός είπε ότι θα έλθει και άλλη τέτοια τροπολογία», είπε αρχικά.

Και αφού παραδέχτηκε στη συνέχεια ως λάθος, το κομμάτι που αφορά το από πού λαμβάνονται τα κονδύλια, εστίασε στη διατύπωση του κ. Παπαθεοδώρου ως προς τις «διχαστικές πολιτικές». Και αναρωτήθηκε με νόημα ποιος βάζει ζήτημα «οι Μοριανοί απέναντι σε όλους τους άλλους Λέσβιους; Ο κ. Παπαθεοδώρου το έβαλε. Αυτές είναι οι διχαστικές πολιτικές…».

 

 

Η τροπολογία από το… Δήμο Λέσβου!

Έχει ενδιαφέρον πάντως να σημειωθεί εδώ, ότι ο «σκελετός» της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση και βρέθηκε στο «μάτι» της ολομέλειας της Βουλής, διαμορφώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου. Και ειδικότερα από εκείνη της Πολιτικής Προστασίας που προΐσταται ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας, ως προσπάθεια του Δήμου να εξασφαλίσει την αποζημίωση των Μοριανών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναζήτηση της νομικής «φόρμουλας» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey