Οι Ορίζοντες

24/02/2017 - 19:37

Το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της προσοχής. Το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έθεσε την Περιφέρειά μας ενώπιον προβλημάτων και προκλήσεων, που είχαν και έχουν σύνθετες πλευρές και πολύπλοκη διάσταση.

Το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της προσοχής. Το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έθεσε την Περιφέρειά μας ενώπιον προβλημάτων και προκλήσεων, που είχαν και έχουν σύνθετες πλευρές και πολύπλοκη διάσταση.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Τα νησιά μας, με ξεχωριστό φυσικό κάλλος, με μια ζωντανή τοπική οικονομία, με δυνατότητες και προοπτικές, συναντήθηκαν -πέρα από την κρίση- με τα νέα αυτά προβλήματα.

Όπως είναι φυσικό, η οικονομική κρίση και η φάση των μεγάλων δυσκολιών που διανύει η χώρα μας, έχει τις συνέπειές της συνολικά στην οικονομία και την κοινωνία της Περιφέρειάς μας.

Ένα δεδομένο που παραγνωρίζεται καμιά φορά, αν και η Πολιτεία οφείλει να μην το χάνει ποτέ από τα μάτια της, είναι τα προβλήματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα. Η απόσταση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, τα προβλήματα προσβασιμότητας, έχουν για την Περιφέρειά μας μια ιδιαίτερη οξύτητα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες και προοπτικές για τη ζωή τους.

Δύο είναι για εμάς οι προτεραιότητες σήμερα.

Η πρώτη, είναι η αποτελεσματική, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές μας, αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνοδεύονται με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Κεντρικό μέλημά μας ήταν και παραμένει η αποσυμφόρηση των νησιών μας. Από την πρώτη στιγμή επιμείναμε και επιμένουμε σε αυτό. Αν και όπως είναι γνωστό, έχουν ανακοπεί οι μεγάλες ροές μετά τη σχετική συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία, το ζήτημα για εμάς παραμένει. Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, είναι βασική προϋπόθεση για το διαρκώς ζητούμενο, την αποσυμφόρηση. Παράλληλα, δεν παύουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη, επειδή αυτά τα γεγονότα συντελούνται στον τόπο μας, της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας των ανθρώπων που βρέθηκαν ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Η ευθύνη αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Εμείς όμως, όπως έχουμε την υποχρέωση, εκφραστές της τοπικής κοινωνίας, δε θα πάψουμε να επισημαίνουμε όλες τις διαστάσεις του πρωτόγνωρου -όπως συνηθίζω να λέω- αυτού ζητήματος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δυναμώνουμε όλες τις προσπάθειές μας για να κάνει η Περιφέρειά μας, προς όφελος των ανθρώπων της, βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της βελτίωσης της καθημερινής ζωής.

Η τοπική οικονομία, οι υποδομές και ο τουρισμός μας πάντα, είναι για εμάς κύριες επιλογές και βασικός οδηγός.

Γι’ αυτό, απορροφούμε με τρόπο σχεδιασμένο και στρατηγικά θεμελιωμένο, κάθε διαθέσιμο πόρο. Είτε πρόκειται για εθνικούς πόρους είτε πρόκειται για το ΕΣΠΑ είτε πρόκειται για άλλα προγράμματα όπως το Interreg, που αποτελούν για εμάς πηγή χρηματοδότησης.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας τόπος δημιουργίας. Ιστορία, πολιτισμός, φυσικό κάλλος, δημιουργικότητα των ανθρώπων, έμπνευση, ανοιχτή αντίληψη, ματιά με μακρινό ορίζοντα. Συμπυκνώνουν όλα αυτά μια συνείδηση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του Βορείου Αιγαίου, που, όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στη σύγχρονη διαδρομή μας, προσθέτουν με τη δική τους συμμετοχή κάθε μέρα μια σελίδα στη σύγχρονη Ελλάδα. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey