Δύο πυροσβέστες απεγκλώβισαν με αυτοθυσία μια 96χρονη γυναίκα από το φλεγόμενο σπίτι της την Τετάρτη το απόγευμα - Με εγκαύματα ένας πυροσβέστης επί το έργον, σε κρίσιμη κατάσταση η 96χρονη

«Πύρρειος»… διάσωση

24/02/2017 - 13:37

Με αυτοθυσία και κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι άντρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν χθες το απόγευμα μέσα από το φλεγόμενο σπίτι της μια 96χρονη ανήμπορη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται ως σήμερα στο Νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Με αυτοθυσία και κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι άντρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν χθες το απόγευμα μέσα από το φλεγόμενο σπίτι της μια 96χρονη ανήμπορη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται ως σήμερα στο Νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα, σε διώροφη μονοκατοικία επί της οδού Βενιζέλου (στο ύψος του «Πύργου») και δυσκόλεψε το έργο της πυρόσβεσης, καθώς ήταν αδύνατο να προσεγγίσει στο σημείο το πυροσβεστικό όχημα. Οι έξι συνολικά πυροσβέστες (με δύο πυροσβεστικά οχήματα) που συμμετείχαν στη διάσωση κατάφεραν πάντως να απεγκλωβίσουν την 96χρονη και να σβήσουν στη συνέχεια την πυρκαγιά, όμως δύο εξ αυτών τραυματίστηκαν, με τον πρώτο να φέρει σοβαρά εγκαύματα και να διατάσσεται εξ αυτού του λόγου μέχρι και ΕΔΕ…

Το γεγονός πως δεν υπήρχε ουσιαστικά δρόμος που να οδηγεί στο σπίτι της άτυχης 96χρονης, αλλά ένα δρομάκι για πεζούς, προβλημάτισε εξαρχής τους πυροσβέστες που επενέβησαν άμεσα στο συμβάν. Το πυροσβεστικό όχημα αναγκαστικά παρέμεινε αρκετά μακριά από το σπίτι της ηλικιωμένης, με δύο άνδρες της πυροσβεστικής να αποφασίζουν να σπάσουν την πόρτα για να καταφέρουν καταρχάς να απεγκλωβίσουν την 96χρονη.

Στην προσπάθειά τους όμως τραυματίστηκαν και οι δύο, με τον πρώτο να φέρει σοβαρά εγκαύματα στα δύο του χέρια και να μεταφέρεται στο Νοσοκομείο και τον δεύτερο να εισέρχεται και εκείνος στο «Βοστάνειο» με αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο, η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και στήθηκε ιδανικά με την άψογη συνεργασία των ανθρώπων του ΕΚΑΒ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και με τη συνδρομή τεχνικών της ΔΕΗ (που διέκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα για να αποφευχθεί βραχυκύκλωμα), που βρέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο συμβάν.

 

Σε κρίσιμη κατάσταση η 96χρονη

Οι λόγοι της φωτιάς, που προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στη μονοκατοικία, ακόμα αναζητούνται, αν και υπάρχει μια αίσθηση πως αυτή τελικά προκλήθηκε από κάποιο βραχυκύκλωμα. Ωστόσο, οι πληγές που άφησε πίσω της είναι ακόμα ανοιχτές, καθώς η 96χρονη νοσηλεύεται έως σήμερα ευρισκόμενη σε κρίσιμη κατάσταση με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ χθες πήραν εξιτήριο και οι δύο πυροσβέστες που με αυτοθυσία μπήκαν στο φλεγόμενο σπίτι, ο ένας με εγκαύματα και ο δεύτερος με αναπνευστικά προβλήματα. Επειδή δε προκλήθηκαν τραυματισμοί, διατάχθηκε αναπόφευκτα και ΕΔΕ, που θα διερευνήσει τις συνθήκες αυτών.

 

 

Επιχειρούν με στολές… δεκαετίας!

 

Εντωμεταξύ, οι τραυματισμοί των πυροσβεστών αναζωπύρωσαν και τους δεδομένους προβληματισμούς που επικρατούν για τη γενικότερη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Μυτιλήνη αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται οι πυροσβέστες να επιτελέσουν το έργο τους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ειδικά ο πυροσβέστης που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στα χέρια του «προδόθηκε» από τη στολή του, η οποία -όπως όλα δείχνουν- έλιωσε από τη θερμότητα.

«Έρχεται ξανά η κουβέντα στα μέσα ατομικής προστασίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Το φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Οι στολές που έχουμε και επιχειρούμε μας έχουν δοθεί -με ιδιωτική πρωτοβουλία μάλιστα- από το 2007 και έχουμε τις ίδιες ως σήμερα, που προφανέστατα έχουν φθορές από το χρόνο...», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος για να συνεχίσει: «Στη Μυτιλήνη επιχειρούμε με το ένα τρίτο του δυναμικού μας για τους γνωστούς λόγους, γεγονός που έχει αδρανοποιήσει πολλούς συναδέλφους που περιμένουν μέσα από ΦΕΚ και γραφειοκρατίες να δούνε τι θα γίνει. Τι άλλο πρέπει να συμβεί όμως για να δουν σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε η κυβέρνηση και το Αρχηγείο», κατέληξε ο κ. Ντίνος μιλώντας στο «Ε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey