Πέθανε ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης Γ. Κουνέλλης

20/02/2017 - 16:52

Πέθανε την Πέμπτη ο καταξιωμένος και διεθνώς Έλληνας του εξωτερικού Αγιασώτης καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης στη Ρώμη σε ηλικία 81 ετών.

Πέθανε την Πέμπτη ο καταξιωμένος και διεθνώς Έλληνας του εξωτερικού Αγιασώτης καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης στη Ρώμη σε ηλικία 81 ετών.

Από τους μεγαλύτερους ζωγράφους-γλύπτες στον κόσμο, ο Γιάννης Κουνέλλης, πρωτοπόρος της άρτε-πόβερα, το 1956 δεν έγινε δεκτός στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 2005 δρασκέλισε την πόρτα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης ως επίτιμος διδάκτορας! Σε ηλικία 24 ετών έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στη γκαλερί «Ταρταρούγκα» στη Ρώμη.

Η έκθεση αυτή ήταν η αρχή της μεγάλης εκθεσιακής, βιβλιογραφικής, διδακτικής και σκηνογραφικής δραστηριότητας του καλλιτέχνη. Το 1967 δημιουργεί την ιστορική «Καρβουνιέρα» του και το 1969 εκθέτει στη Ρώμη το έργο του «Χωρίς τίτλο», όπου παρουσίαζε ζωντανά άλογα, δεμένα από τους τοίχους σε προκαθορισμένες αποστάσεις μεταξύ τους. Από την εποχή αυτή ξεκινά ουσιαστικά και η σχέση του με τη «ζωντανή ζωγραφική», την εικόνα που μεταφέρεται κι εξελίσσεται στο χώρο. Θεωρείται διεθνώς ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στη σύγχρονη τέχνη. Έχει συγγενείς στη Λέσβο.

 

Η τέχνη του

Ένας από τους ακριβότερους παγκόσμια καλλιτέχνες, ο Αγιασώτης Κουνέλλης ζούσε στη Ρώμη και ταξίδευε σε όλη τη γη ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής. Η επαφή με ριζοσπαστικούς καλλιτέχνες της εποχής σε συνδυασμό με τους διαχρονικούς θησαυρούς της Αιώνιας Πόλης επέδρασαν στο έργο του. Το προσωπικό του λεξιλόγιο αρχικά προέβαλε σαν κωδικοποιημένη γραφή, με τη μορφή γραμμάτων της αλφαβήτου και εξισώσεων.

Στη συνέχεια επιστράτευσε τα ταπεινά υλικά της καθημερινότητας, κάρβουνο, μαλλί, βαμβάκι, για τις προκλητικές εγκαταστάσεις της «φτωχής τέχνης» ως αντίδραση στα πρότυπα της κατανάλωσης και στην ηγεμονία της αμερικανικής αγοράς τέχνης.

Η τέχνη του έχει χαρακτηρισθεί μεταξύ άλλων «ριζοσπαστική» αλλά και «επιθετική». Ο ίδιος απείχε από συζητήσεις γύρω από το έργο του, δεν έδινε εύκολα συνεντεύξεις, απέφευγε τη δημοσιότητα. Είχε επιλέξει έναν άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν που του ανοίγουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να επικοινωνεί με τους ανθρώπους: ζωγράφιζε, έκανε κατασκευές και γλυπτά, «μιλούσε», μόνο μέσα από τα έργα του.

 

Τεράστια επιρροή

Ο Κουνέλλης έχει ασκήσει και ασκεί τεράστια επιρροή στην ελληνική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του είναι πλέον ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής.

Το 2005 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη και διανοητή με τη διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey