Προτρέπει ανταλλαγή θέσεων μεταξύ 6ου Γυμνασίου και ΔΔΕ αλλά και εξοικονόμηση μέσω εγκατάστασης ΕΚΦΕ και ΚΕΣΥΠ σε ιδιόκτητα κτήρια

Προτάσεις Καπιωτά για ανακατανομή Γυμνασίων

20/02/2017 - 14:37

Το χρόνιο ζήτημα της απουσίας Γυμνασίου στη νότια πλευρά της Μυτιλήνης αλλά και των υψηλών ενοικίων των υπηρεσιών της εκπαίδευσης έθεσε σε επιστολή του προς εκπαιδευτικούς παράγοντες της Μυτιλήνης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου Μιχάλης Καπιωτάς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε».

 

Το χρόνιο ζήτημα της απουσίας Γυμνασίου στη νότια πλευρά της Μυτιλήνης αλλά και των υψηλών ενοικίων των υπηρεσιών της εκπαίδευσης έθεσε σε επιστολή του προς εκπαιδευτικούς παράγοντες της Μυτιλήνης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου Μιχάλης Καπιωτάς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε».

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή από τη Χρυσομαλλούσα και προς τις νότιες περιοχές της πόλης της Μυτιλήνης, που μάλιστα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε οικιστική ανάπτυξη, δεν υπάρχει σχολική μονάδα γυμνασίου, για να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών των περιοχών αυτών.

Γενικώς, η περιοχή αυτή ως οικιστικά αναπτυσσόμενη διαθέτει έναν σημαντικό και αυξανόμενο αριθμό μαθητών και δεν υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης χώρου για τη λειτουργία γυμνασίου, γεγονός που είχε επισημανθεί ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τότε προτάθηκε η κατανομή και η φοίτηση των μαθητών των περιοχών αυτών να ανατεθεί χωροταξικά στο 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και οι μαθητές να μεταφέρονται στο κέντρο της πόλης με «σχολικά» λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Μυτιλήνης.

 

Η σημερινή κατανομή

Συνολικά στην πόλη της Μυτιλήνης λειτουργούν έξι γυμνάσια: το 1ο Γυμνάσιο στο Κέντρο της Μυτιλήνης, το 2ο Γυμνάσιο - Παρθεναγωγείο, το 3ο Γυμνάσιο επί της Στρατή Μυριβήλη στα Υφαντήρια, το 4ο Γυμνάσιο στην Αγία Φωτεινή, το 5ο Γυμνάσιο στη Χρυσομαλλούσα, το 6ο Γυμνάσιο επί της Δικελή, στην Επάνω Σκάλα και το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στο οποίο φοιτούν μαθητές απ’ όλο το νησί.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει συγκέντρωση των μονάδων, καθώς και ότι η νότια περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης στερείται γυμνασίου. Στην περιοχή Ακλειδιού, ως γνωστόν, στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λέσβου, καταλαμβάνοντας το δεύτερο όροφο του κτηρίου της πρώην Ακαδημίας Μυτιλήνης, μαζί με το ΠΕΚ Μυτιλήνης. Ο κ. Καπιωτάς φέρεται να έχει θέσει τον προβληματισμό ότι το κτήριο της ΔΔΕ δεν εξυπηρετείται από συγκοινωνία, βρίσκεται σχετικά μακριά από τον ιστό της πόλης και τις λοιπές υπηρεσίες και δεν είναι προσβάσιμο από ΑΜΕΑ. Επίσης, συστεγάζεται με το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και δεν είναι αυτονομημένο.

 

ΕΚΦΕ- ΚΕΣΥΠ

Παράλληλα, στη ΔΔΕ στεγάζεται το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λέσβου, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί σε εργαστήριο Φ.Ε.

Επίσης, στην πόλη της Μυτιλήνης, σε ενοικιαζόμενο χώρο λειτουργεί το ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης, η υπηρεσία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού που ανήκει στη ΔΔΕ. Για τη στέγαση του ΚΕΣΥΠ δαπανώνται περί τις 6.000 ευρώ ετησίως από τις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ακόμη σε ενοικιαζόμενο χώρο στεγάζονται τα γραφεία των Σχολικών Συμβούλων της ΔΔΕ, για τις ανάγκες των οποίων δαπανώνται επίσης 6.000 ευρώ ετησίως.

 

Το 6ο Γυμνάσιο στη ΔΔΕ;

Η ΔΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει τη μεταφορά του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στο κτήριο της πρώην Ακαδημίας, Γ. Μούρα 10, ώστε αυτό να λειτουργεί αμιγώς ως διδακτήριο, καθώς θα συστεγάζεται με το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Το τελευταίο εξασφαλίζει τη λειτουργία Γυμνασίου στη νότια περιοχή της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η μεταφορά στο κτήριο του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης (Δικελή 6, Επάνω Σκάλα) των γραφείων της ΔΔΕ ώστε η υπηρεσία να μετακινηθεί προς το κέντρο της πόλης, αποκτώντας αυτονομία και πάρκινγκ. Η πρόταση αυτή ωστόσο, ενώ επιχειρεί να κλείσει το «κενό» με τη λειτουργία γυμνασίου που θα στεγάσει τους μαθητές από το νότο της πόλης, ανοίγει θέμα με τους μαθητές του βόρειου τμήματος της πόλης που σήμερα πηγαίνουν στο 6ο γυμνάσιο.

Άλλες προτάσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η μεταφορά του ΕΚΦΕ Λέσβου στην Καλλονή στους χώρους του πρώην ΕΠΑΛ Καλλονής, το οποίο έχει μεταστεγασθεί στο νέο κτήριο πίσω από το στάδιο της Καλλονής, η μετακίνηση των γραφείων των Σχολικών Συμβούλων σε χώρο του κτηρίου της Γ. Μούρα 10, πρώην Ακαδημίας, μαζί με το ΠΕΚ.

Τέλος, φαίνεται ότι προτείνεται η μεταφορά του ΚΕΣΥΠ στο ισόγειο του κτηρίου της πρώην Ακαδημίας ή στο ισόγειο του κτηρίου της Επάνω Σκάλας, αφού γίνει η απαραίτητη μελέτη. Οι προτάσεις αυτές του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατατίθενται για προβληματισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο υπαρκτές δυσλειτουργίες με τα σχολεία, χωρίς να είναι αποφάσεις, δεδομένου ότι, ενώ επιχειρούν να λύσουν κάποια προβλήματα, έστω και μερικώς, συγχρόνως ανακατεύουν κατά κάποιο τρόπο την τράπουλα στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού, κάτι που προφανώς απαιτεί και τις συναινέσεις όλων των εμπλεκομένων που έχουν λόγο στο όλο εγχείρημα, αν τελικά υλοποιηθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey