Ο Σταύρος Τάσσος παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για κρίσιμα ζητήματα και της Λέσβου

Έρχονται νέα σκληρά μέτρα λιτότητας

17/02/2017 - 17:01

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης έδωσε τη Δευτέρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Λέσβου, όπως είναι οι σεισμοί, η μείωση του εισοδήματος των αγροτών, η κάμψη της τουριστικής κίνησης και φυσικά το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ζητούν οι δανειστές να επιβληθεί.

 

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης έδωσε τη Δευτέρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Λέσβου, όπως είναι οι σεισμοί, η μείωση του εισοδήματος των αγροτών, η κάμψη της τουριστικής κίνησης και φυσικά το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ζητούν οι δανειστές να επιβληθεί.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τάσσος προέβλεψε ότι θα ληφθούν νέα βάρβαρα μέτρα. Παρότι ήδη τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τα προηγούμενα μνημόνια. Στην συνέχεια κάλεσε το λαό «να κλείσει τα αυτιά του σε όλους αυτούς που του υπόσχονται ότι δε θα πάρουν άλλα μέτρα σε βάρος του, γιατί αυτό είναι μεγάλο ψέμα.

Πρέπει να αντιληφθεί ότι ο εχθρός του είναι το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα του οποίου και για το οποίο, θυσιάζεται κάθε κοινωνική παροχή, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συντάξεις, οι μισθοί κλπ.. Πρέπει να φτιάξει την κοινωνική συμμαχία που με μπροστάρη την εργατική τάξη και μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς και μεσαίους αγρότες, θα βάλουν στόχο την αλλαγή της αστικής εξουσίας με τη δική τους την εργατική εξουσία».

 

Άμεση ανάγκη η μετακίνηση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες της μικρομεσαίας και φτωχής αγροτιάς, στα δίκαια αιτήματά τους και κάλεσε το λαό να είναι συμπαραστάτης στον αγώνα τους καθώς αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι οι αιτίες που το γεννούν, είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τη διανομή των αγορών, τονίζοντας: «Μόνο όταν σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι θα σταματήσουν και οι προσφυγικές ροές, όταν οι λαοί αντιληφθούν ποιος πραγματικά είναι ο εχθρός που τους ξεριζώνει από τα σπίτια και τις πατρίδες τους και αποφασίσουν να τον σταματήσουν οι ίδιοι». Ο κ. Τάσσος σημείωσε ότι είναι άμεση ανάγκη η μετακίνηση από τα νησιά, των προσφύγων και μεταναστών και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

 

Ο τουρισμός ως κοινωνικό δικαίωμα

Αναφερόμενος στα προβλήματα του τουριστικού τομέα, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι διακοπές είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι πολυτελές εμπόρευμα προς πώληση με σκοπό το κέρδος. Στην αντίληψη του ΚΚΕ, η ανάπτυξη τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού τουρισμού, δίνει στα λαϊκά στρώματα τη δυνατότητα πρόσβασης και γνωριμίας με τους λαούς άλλων χωρών, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές τους. Πρόσθεσε ότι σήμερα ο πλουτισμός των μεγαλοξενοδόχων συνδέεται με άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής της πλειοψηφίας των εργαζομένων, με αδήλωτη εργασία, με συμβάσεις μιας μέρας, με το αίσχος της μαθητείας - σύγχρονης δουλείας με 200-250 ευρώ και εργασία από νύχτα σε νύχτα.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό είναι:

- Αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού.

- Κατάργηση του ορίου των 80 χλμ. για κοινωνικό τουρισμό μεταξύ τόπου κατοικίας και τόπου παραθερισμού στα όρια ενός δήμου.

- Επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη.

- Μόνιμα μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

- Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή τους, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους.

 

Και για τους σεισμούς

Ως σεισμολόγος, όπως ήταν φυσικό, αναφέρθηκε και στους αλλεπάλληλους σεισμούς που έχουν σημειωθεί μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μακρόπνοος αντισεισμικός σχεδιασμός. Κρίσιμο ζήτημα για την αποτελεσματική προστασία των κατοίκων της Λέσβου από τους σεισμούς, σημείωσε ο βουλευτής, είναι η επαρκής στελέχωση υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική.

Ζήτησε να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική και τόνισε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται στην υπηρεσία με πενταετείς συμβάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey