Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η γαστρονομία… στην αρχαιότητα!

17/02/2017 - 16:18

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εγκαινιάζει σήμερα τη νέα περιοδική έκθεση «Σειρήνιες Γεύσεις: η Γαστρονομία στην Αρχαιότητα» στις 7.30 το απόγευμα στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εγκαινιάζει σήμερα τη νέα περιοδική έκθεση «Σειρήνιες Γεύσεις: η Γαστρονομία στην Αρχαιότητα» στις 7.30 το απόγευμα στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Μετά την εισηγητική παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης από τον προϊστάμενο της ΕΦΑ Λέσβου και τα εγκαίνια, θα ακολουθήσει παράθεση γευσιγνωσίας αρχαίων συνταγών μαγειρικής από τους σεφ κ.κ. Αντώνη Πετρέλη και Μαρία Δεληγιώργη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η ελληνική διατροφή και η γαστρονομία αποτελούν μέρος της ελληνικής σκέψης και νοοτροπίας, που τη διαδέχτηκε ο διατροφικός πολιτισμός της Ρώμης. Οι τροφές και οι μέθοδοι μαγειρέματος αναμφίβολα είχαν σχέση με το εμπόριο, τις ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λαών και των ιδεών, αλλά και άμεσα εξαρτώμενες από τα προϊόντα που παρήγαγε ο κάθε τόπος.

Για την ελληνική και ρωμαϊκή μαγειρική που κατά βάση ήταν μεσογειακή, πληροφορίες αντλούμε κυρίως από τις φιλολογικές πηγές, όπως τους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου, τους αττικούς κωμωδιογράφους και τις συνταγές του Ρωμαίου Απίκιου, ενώ λιγότερα είναι τα διαθέσιμα στοιχεία από αρχαιολογικά δεδομένα.

 

Κυρίαρχες γεύσεις

Οι κυρίαρχες γεύσεις της ελληνικής και ρωμαϊκής κουζίνας ήταν το μέλι, το ξίδι, ο γάρος (σάλτσα από τη ζύμωση ψαριών) και ένας τεράστιος κατάλογος από αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά που αναμιγνύονταν επιδέξια για να τονίσουν τη φυσική γεύση του ψαριού, του κρέατος και των πουλερικών.

Το μυστικό της ελληνικής κουζίνας ήταν η εξισορρόπηση της γλυκιάς και της πικρής γεύσης, του ξινού και των εντελώς ασυνήθιστων γεύσεων που εμφανίζονται στις συνταγές. Οι Ρωμαίοι και σε μικρότερο βαθμοί οι Έλληνες, παρουσιάζονται να αρέσκονται υπερβολικά σε σάλτσες με γλυκιά γεύση. Μέλι και σιρόπι από σταφύλια, υπάρχουν σχεδόν παντού. Κρασί και μέλι αναμιγνύονται για την παρασκευή του γλυκού οινόμελου, που σέρβιραν στην αρχή του γεύματος.

Η αρχαία λεσβιακή διατροφή ήταν εν μέρει γνωστή στην αρχαιότητα για τα εκλεκτά σταφύλια και το εξέχον κρασί της που δεν προκαλούσε πονοκέφαλο. Το λιγότερο αρωματικό και γλυκό κρασί παραγόταν στη Μυτιλήνη, ενώ γλυκύτερο και αρωματικότερο ήταν της Ερεσού και ακόμα περισσότερο της Μήθυμνας.

Η Λέσβος ωστόσο ήταν φημισμένη για τα θαλασσινά της, που πιθανώς καλλιεργούνταν σε ειδικές ιχθυοδεξαμενές: σάλπα της Μυτιλήνης, χτένια της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας, καθώς και οι τρούφες της Μυτιλήνης.

Ξακουστό ήταν και το κριθάρι της Ερεσού, «λευκότερο από το αιθερογεννημένο χιόνι» με το οποίο παράγονταν χυλοί, σούπες, ψωμιά και πίτες, διατροφικές συνήθεις στα γεύματα και δείπνα Λέσβιων και ξένων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey