Επίσκεψη του προέδρου του ΣΑΤΕ στη Μυτιλήνη και επίσημη «πρώτη» του «8ου Περιφερειακού Γραφείου» στην ιδρυτική περιφερειακή συνέλευση ΒΑ Αιγαίου

Οι αγωνίες των εργοληπτών στο προσκήνιο

17/02/2017 - 15:37

Δεν προβλέπεται το απαιτούμενο ύψος επενδύσεων για τη δυναμική τόνωση του κλάδου των δημοσίων έργων και έργων υποδομής για να ανακάμψει ο κλάδος των δημοσίων έργων, ως προϋπόθεση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών) Ζαχαρίας Αθουσάκης, μιλώντας στην Ιδρυτική Περιφερειακή Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στο Περιφερειακό Γραφείο (8ο) στη Μυτιλήνη.

 

Δεν προβλέπεται το απαιτούμενο ύψος επενδύσεων για τη δυναμική τόνωση του κλάδου των δημοσίων έργων και έργων υποδομής για να ανακάμψει ο κλάδος των δημοσίων έργων, ως προϋπόθεση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών) Ζαχαρίας Αθουσάκης, μιλώντας στην Ιδρυτική Περιφερειακή Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στο Περιφερειακό Γραφείο (8ο) στη Μυτιλήνη.

«Με την ψήφιση του 4412/16 στις 8 Αυγούστου 2016 οι δημοπρατήσεις δημοσίων έργων πάγωσαν τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, επιδεινώνοντας την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ανεργία αλλά και την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου, που δεν περιορίζονται στις κατασκευαστικές, αλλά είναι χιλιάδες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές.

Η πληθώρα των δομικών αλλαγών που προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και οι οποίες δεν έχουν ακόμη πλήρως ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των αναθετουσών αρχών και των εργοληπτικών επιχειρήσεων έχουν συντελέσει σημαντικότατα στη σχεδόν πλήρη απουσία νέων δημοπρατήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους», είπε χαρακτηριστικά στους εργολήπτες της περιφέρειας, που αγωνιούν για το μέλλον του κλάδου που δέχεται ισχυρά χτυπήματα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

 

Οι συναντήσεις

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κλιμακίου του ΣΑΤΕ, αποτελούμενο από τον πρόεδρο Ζαχαρία Αθουσάκη και το γενικό διευθυντή Σπύρο Μουντρουίδη, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, παρουσία της συντονίστριας του Περιφερειακού Γραφείου ΣΑΤΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου κας Βάσως Αψώκαρδου, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στρατή Τζιμή, τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας όπως οι κ.κ. Γιώργος Σπανέλλης και Αφροδίτη Κουρουγένη και τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Γιώργο Καμπούρη.

Συνάντηση προγραμματίστηκε και με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε η κρισιμότητα συμμετοχής των αρμόδιων εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σχεδιάζουν τα αναπτυξιακά προγράμματα ώστε να τίθενται εγκαίρως οι θέσεις και προτάσεις της Ελλάδος και όχι εκ των υστέρων να επιχειρείται η διόρθωση των όποιων σφαλμάτων παρατηρούνται λόγω ακριβώς της απουσίας συμμετοχής στις ως άνω διαδικασίες των εκπροσώπων της Ελλάδας.

Το κλιμάκιο του ΣΑΤΕ ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με αυτήν με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου Στρατή Μανωλακέλλη.

 

«Διαφάνεια εσείς, ποιοτική επάρκεια εμείς»

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, στη διάρκεια των συναντήσεών του, δεσμεύθηκε για την ποιοτική επάρκεια των έργων που κατασκευάζουν τα μέλη του Συνδέσμου ως εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υποδομών, ενώ ζήτησε τη διασφάλιση διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης σε όλες τις ενέργειες και αναθέσεις που αφορούν τα έργα που δημοπρατούνται λόγω του οξυμένου προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Βορειοανατολικού Αιγαίου, έργα τα οποία σήμερα δημοπρατούνται και παραλαμβάνονται από φορείς οι οποίοι δεν έχουν μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου εκτέλεσης των εργασιών και παράδοσης των έργων όπως, αντίθετα, διαθέτει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση (Δήμοι, Περιφέρεια κ.ο.κ.). Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο ΣΑΤΕ επιθυμεί την ένταξη των έργων σε πλατφόρμα ηλεκτρονικής δημοπράτησής τους, ωστόσο έχει εκφράσει αιτιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του υφιστάμενος συστήματος.

 

 

Αψώκαρδου και Μπουχλής οι συντονιστές

 

Κατά τα άλλα, με τη Συνέλευση ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί στη Μυτιλήνη το 8ο Περιφερειακό Γραφείο του ΣΑΤΕ (σ.σ. τα υπόλοιπα επτά λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του ανά την Ελλάδα.

Άλλωστε, η ίδρυση του Περιφερειακού Γραφείου αποτέλεσε αίτημα των εκπροσώπων των κατασκευαστικών εταιρειών της περιοχής, οι οποίες συσπειρώνονται γύρω από τον ΣΑΤΕ, που είναι ο αντιπροσωπευτικότερος σύνδεσμος του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς αριθμεί περισσότερα από 850 εταιρείες μέλη, σχεδόν το σύνολο των μικρών και μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών της χώρας.

Συντονίστρια της Περιφερειακής Αντιπροσωπείας εκλέχθηκε η κα Βασιλική Αψώκαρδου, αναπληρωτής συντονιστής ο κ. Ευστράτιος Μπουχλής, τακτικά μέλη οι κ.κ. Αντώνιος Καλδέλλης (Ν. Λέσβου), Ευάγγελος Ζενιώδης (Ν. Χίου) και Σταμάτης Τσακουμάγκος (Ν. Σάμου) και αναπληρωματικά μέλη οι κ.κ. Γιώργος Γιαλούρης (Ν. Χίου) και Αντώνιος Καρράς (Ν. Σάμου).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey