Για το ασφαλιστικό εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών παίρνει θέση ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μικρότερες

17/02/2017 - 15:30

Η επικοινωνιακή μάχη του ασφαλιστικού καλά κρατεί, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να δείξουν ότι η πλειοψηφία των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών θα πληρώσουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2017 σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν ως το 2016. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά το 85% των ασφαλισμένων.

 

Η επικοινωνιακή μάχη του ασφαλιστικού καλά κρατεί, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να δείξουν ότι η πλειοψηφία των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών θα πληρώσουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2017 σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν ως το 2016. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά το 85% των ασφαλισμένων.

Στην αντίπερα όχθη, οι επαγγελματικές ενώσεις αλλά και στελέχη άλλων πολιτικών χώρων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ή στην καλύτερη περίπτωση τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μισή αλήθεια.

Και αυτό γιατί στις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι αγρότες δεν περιλαμβάνονται τμήματα των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν το εφάπαξ, το επικουρικό και τα αναδρομικά. Επίσης, οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιμελητήρια των ελευθεροεπαγγελματιών υποστηρίζουν πως οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτικές για μεγάλα τμήματα των μελών τους.

 

Είναι πολύ πιο φιλικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι πολύ πιο φιλικό για τους νέους επαγγελματίες κι αυτούς που έχουν μειωμένα έσοδα. Στον αντίποδα, φορείς όπως το ΤΕΕ υποστηρίζουν πως το νέο ασφαλιστικό είναι καταστροφικό για τους νέους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το 80% των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ έχουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, επίσης ότι από 444.000 αγρότες που καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές οι 400.000 θα καταβάλλουν 87 ευρώ μηνιαίως αντί 113 που κατέβαλαν με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ το ίδιο γίνεται και με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως, όταν κλείσει ο κύκλος των φορολογικών δηλώσεων, τότε είναι που η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών θα δει τα συνολικά οφέλη που θα έχει από την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση. Επίσης, θεωρεί ότι με τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ διαψεύδονται όσοι όλο το προηγούμενο διάστημα υποστήριζαν πως θα υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες.

«Υπενθυμίζουμε ότι επί έναν χρόνο συγκεκριμένες δυνάμεις (σ.σ. εννοεί το Συντονιστικό Φορέων της Λέσβου) και φορείς της Λέσβου, στο πλαίσιο της δήθεν ενημέρωσης και με δήθεν παραδείγματα που ήταν εκτός πραγματικότητας, παραπληροφορούσαν και τρομοκρατούσαν τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες του νησιού μας. Εμείς από την πλευρά μας έγκαιρα είχαμε ενημερώσει και προειδοποιήσει όλους αυτούς ότι διακινδυνεύουν την όποια “επιστημονική εγκυρότητά” τους και ότι η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε οργανώσει το Φλεβάρη του 2016 ειδική εκδήλωση στην Καλλονή, όπου ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κάνει αναλυτική παρουσίαση του νέου ασφαλιστικού. Είχαμε συναντήσεις με φορείς, τους είχαμε παρουσιάσει το νέο ασφαλιστικό, είχαν γνώση για το περιεχόμενό του», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

 

Φταίνε τα «δομημένα» και το... «κούρεμα»

Σε άλλο σημείο, γίνεται αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων προήλθε από τα “δομημένα ομόλογα”, από τα “κουρέματα των αποθεματικών τους”, από την τερατώδη αύξηση της ανεργίας και από το γεγονός ότι οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες εκτός συστήματος, γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες εισφορές που έπρεπε να πληρώνουν».

Κατά την άποψη του κόμματος, οι νέες μειωμένες εισφορές δίνουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες να ξαναμπούν στο σύστημα. Επιπλέον, πόροι σε αυτό θα προέλθουν από την ασφάλιση των μεταναστών. Επίσης, υποστηρίζει πως θα αυξηθούν οι πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση της ανεργίας.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως με το νέο ασφαλιστικό σύστημα ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα πάρει την εγγυημένη «εθνική σύνταξη», η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι συνδεδεμένη με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Πάνω σε αυτή και ανάλογα με τις εισφορές που θα έχει πληρώσει ο καθένας στο σύνολο του εργασιακού του βίου προστίθεται και το αναλογικό μέρος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey